RAPORT ASF: Banca Transilvania a dat o treime din valoarea tranzacţiilor, anul trecut

A.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 9 aprilie 2021

Banca Transilvania a dat o treime din valoarea tranzacţiilor, anul trecut

Acţiunile Banca Transilvania (TLV) au fost de departe cele mai tranzacţionate titluri de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) anul trecut, după cum reiese din ultimul raport trimestrial privind evoluţia pieţei de capital publicat ieri de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Practic, anul trecut, tranzacţiile cu titlurile instituţiei de credit din Cluj s-au ridicat la 2,83 miliarde de lei, echivalentul a 30,4% din totalul tranzacţiilor cu acţiuni listate în Piaţa Principală a bursei noastre. Şi în ceea ce priveşte numărul de tranzacţii acţiunile TLV au fost lider detaşat, cu 132.719 schimburi, echivalentul a 17,95% din totalul transferurilor, după cum reiese din raport.

De altfel, Banca Transilvania este cea mai importantă companie de la BVB în indicii de pieţe emergente a FTSE Russell şi de pieţe de frontieră a MSCI, situându-se pe poziţia a opta în MSCI Frontier Market Index, cu o pondere de 3,54%, conform ultimului raport al agenţiei americane.

Pe lângă faptul că este unul dintre emitenţii folosiţi de investitorii instituţionali străini care iau expunere în piaţa noastră, Banca Transilvania este şi în topul preferinţelor investitorilor ocali, după cum ne-a spus recent directorul unei case de brokeraj destintă în deosebi retailului.

"Acţiunile TLV se găsesc aproape în toate portofoliile investitorilor", spunea brokerul, indicând către free-float-ul ridicat şi politica de remunerare formată atât din dividende cât şi din acţiuni gratuite practicată de instituţie pentru mulţi ani, drept elemente importante ce explică preferinţa investitorilor pentru companie.

În afară de Banca Transilvania, acţiunile Fondul Proprietatea (FP) sunt singurele care au mai depăşit borna de un miliard de lei tranzacţii anul trecut, transferurile cu titlurile fondului închis de investiţii ridicându-se 1,3 miliarde lei, echivalentul a 13,96% din total. În schimb, în ceea ce priveşte numărul de tranzacţii, acţiunile FP se află pe treapta a şaptea, cu 33.783 de schimburi, echivalentul a 4,57% din total.

Fondul Proprietatea este, de asemenea, un vehicul folosit de străini pentru investiţii la BVB, iar politica administratorului fondului bazată pe programe de răscumpărări şi dividende a făcut ca, recent, acţiunile FP să se tranzacţioneze cu primă faţă de Valoarea Activului Net Unitar.

Pe următoarele poziţii în topul emitenţilor după valoarea tranzacţionată anul trecut se află titlurile BRD-Groupe Societe Generale (BRD), OMV Petrom (SNP) şi Romgaz (SNG), cu schimburi de 840,8 milioane lei, 823,2 milioane lei şi 817 milioane de lei ( 9,03%, 8,84% şi 8,77% din total), în timp ce numărul de tranzacţii se ridică la 53.072 pentru SNP (7,18% din total), 52.431 în cazul SNG (7,09%) şi 48.494 pentru BRD (6,56%), conform datelor din raportul ASF.

Anul trecut, nicio societate de investiţii financiară nu s-a situat în top zece emitenţi după valoarea tranzacţionată, pe cea mai ridicată poziţie, a unsprezecea, găsindu-se acţiunile SIF Oltenia (SIF5), cu transferuri totale de 142,26 milioane lei (1,53% din total), sumă realizată prin 20.341 tranzacţii (2,75% din total).

După cum era de aşteptat, sectorul bancar şi cel energetic rămân cele mai bine reprezentate în topul lichidităţii bursiere, reiese din raportul ASF.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb