RAPORT ASF PE PRIMELE 3 LUNI Valoarea tranzacţiilor de pe BVB, în scădere cu 26% comparativ cu ultimul trimestru din 2014

Alexandru Costea
Piaţa de Capital / 28 mai 2015

Tranzacţiile derulate la BVB au consemnat o scădere de aproximativ 26% a valorii acestora în primele trei luni comparativ cu valoarea înregistrată în ultimul trimestru al anului anterior, ca urmare a diminuării atât a numărului de tranzacţii cu acţiuni şi obligaţiuni, cât şi a valorilor acestora, potrivit unui raport al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) privind evoluţia Pieţei de Capital.

"Şi în acest trimestru se menţine preferinţa pentru acţiuni, ce deţin o pondere de 90,34% din valoarea totală tranzacţionată în trimestrul I 2015. În trimestrul analizat se constată o creştere a numărului de tranzacţii cu produse structurate şi a interesului investitorilor pentru titluri de stat", conform sursei.

În primul trimestru, clasamentul celor mai lichide 20 companii la BVB este dominat de sectorul bancar, prin prezenţa unor instituţii financiare ca Banca Transilvania (TLV), BRD Group Societe Generale (BRD), Erste Group Bank AG (EBS), şi de cel energetic (Romgaz: SNG, OMV Petrom: SNP, Transelectrica: TEL, Electrica: EL, Transgaz: TGN etc), notează ASF. De asemenea, se remarcă în cadrul acestui clasament şi prezenţa celor cinci societăţi de investiţii financiare.

De asemenea, ASF a constatat o uşoară creştere a valorii tranzacţiilor cu titluri de credit, pe fondul unei tendinţe generale de descreştere a numărului de tranzacţii.

Tranzacţiile cu produse structurate s-au orientat preponderent către instrumentele având la bază active străine (indici bursieri internaţionali, mărfuri, euro/dolar). Comparativ cu trimestrele anterioare, acestea au cunoscut (în medie) o intensificare.

"Având în vedere necesitatea urgentă de a se clarifica statutul juridic al acţiunilor care se tranzacţionează pe piaţa RASDAQ şi pe piaţa valorilor mobiliare necotate şi încercările repetate ale C.N.V.M./A.S.F. de rezolvare a acestei probleme, Parlamentul României a adoptat la data de 30 septembrie 2014 o lege ce reglementează, în principal, aspecte privitoare la: opţiuni ale societăţilor listate pe Piaţa RASDAQ sau pe piaţa valorilor mobiliare necotate; reguli societare specifice; reguli specifice privind dreptul acţionarilor de a se retrage; posibile sancţiuni aplicabile administratorilor societăţilor mai sus menţionate etc", arată comunicatul.

Potrivit Legii, consiliul de administraţie al societăţilor vizate are obligaţia să convoace şi să efectueze demersurile necesare pentru desfăşurarea adunării generale extraordinare a acţionarilor în termen de 120 de zile de la data intrării în vigoare a Legii, în vederea luării unei hotărâri cu privire la tranzacţionarea acţiunilor emise de societate, mai transmite ASF. Opţiunile sunt: aprobarea admiterii la tranzacţionare pe o piaţă reglementată; alegerea tranzacţionării pe un sistem alternativ de tranzacţionare sau respingerea opţiunilor de mai sus.

Legea prevede dreptul acţionarilor de a se retrage din societate în cazul în care adunarea generală a acţionarilor: hotărăşte ca societatea să nu facă demersurile legale necesare în vederea admiterii la tranzacţionare a acţiunilor emise de societate pe o piaţă reglementată sau a tranzacţionării acestora în cadrul unui sistem de tranzacţionare; nu se desfăşoară din cauza neîndeplinirii condiţiilor legale de cvorum; nu adoptă nicio hotărâre prin neîndeplinirea condiţiilor legale de majoritate saunu se desfăşoară în termenul de 120 de zile de la intrarea în vigoare a legii.

În situaţia în care adunarea generală a acţionarilor aprobă iniţierea demersurilor pentru admiterea la tranzacţionare pe o piaţă reglementată autorizată de A.S.F., societatea are obligaţia ca în termen de 90 de zile de la data adoptării hotărârii, să supună aprobării A.S.F. prospectul de admitere întocmit în conformitate cu prevederile legale.

Potrivit Legii, activitatea pieţei RASDAQ şi a pieţei valorilor mobiliare necotate urmează a înceta de drept la 12 luni de la data intrării în vigoare a actului normativ.

În primul trimestru al anului, valoarea totală a tranzacţiilor derulate pe secţiunea RASDAQ s-a situat la aproximativ 23,29 milioane lei, în scădere cu circa 21% comparativ cu trimestrul patru al anului trecut.

În perioada analizată, numărul societăţilor delistate a fost de 23.

În primele trei luni din 2015, capitalizarea RASDAQ a crescut cu 7,36% comparativ cu ultimul trimestru al anului anterior, situându-se la o valoare de 8.030.911.524 lei.

Majoritatea indicilor BVB analizaţi au înregistrat creşteri reduse pentru primul trimestru din 2015. Se remarcă scăderi mai semnificative în cazul indicelui BET-NG (compus din societăţile listate din domeniul energetic: -2,89 %) şi indicelui BET- FI (alcătuit din FP şi cele cinci SIF-uri: -0,19%). Pe ansamblul ultimelor trei luni, evoluţia bursei româneşti poate fi considerată sub media din anul 2014, potrivit sursei.

"Volatilitatea indicilor bursieri din eşantionul analizat a fost redusă, cu excepţia Rusiei, Ungariei şi Bulgariei. Se remarcă volatilitatea redusă a indicelui compozit al pieţei de capital din România", mai arată Autoritatea.

Indicii de contagiune sunt construiţi din 10 indici bursieri (respectiv cei pentru Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Germania, Austria, România, Ungaria, Cehia, Polonia şi Bulgaria). Contagiunea în randamente si volatilitate dintre bursa locală şi alte burse europene reprezentative a fost în scădere în primul trimestru 2015 pe fondul descreşterii riscurilor sistemice atât în Europa cât şi în Statele Unite.

Volatilitatea indicelui compozit al BVB s-a datorat în proporţie de 42,4% factorilor interni iar 57,6% din variaţia volatilităţii este primită de pe alte pieţe (Austria: 17,1%; Cehia: 12,8%; Marea Britanie: 9,3%; Polonia: 7,6%).

Potrivit ASF, volatilitatea se poate descompune în două componente: "o componentă tranzitorie care indică evoluţiile şi şocurile primite pe termen scurt şi o componentă permanentă care reprezintă evoluţia pe termen lung a volatilităţii".

Analiza detaliată a volatilităţii indicelui BET arată că în prezent volatilitatea pieţei tinde sa revină la media pe termen lung. Deviaţiile puternice de la volatilitatea pe termen lung coincid cu momentele de modificare a regimului de volatilitate.

"Frecvenţa redusă a şocurilor în volatilitate confirmă faptul că în primul trimestru din 2015 piaţa de capital autohtonă a fost caracterizată de un regim de volatilitate redusă", arată raportul.

Riscul de piaţă comun companiilor constituente ale indicelui BET-FI reprezintă 57% din variaţia randamentelor celor şase companii. Evoluţiile recente arată că dinamica celor cinci SIF-uri este foarte apropiată de tendinţa comună, cu excepţia FP, care înregistrează o evoluţie a randamentelor superioară tendinţei comune.

În data de 23.03.2015, BVB a lansat cel de al doilea indice de tip total return, BET-XT-TR. Acesta se bazează pe compoziţia indicelui BET-XT, fiind alcătuit din cele mai tranzacţionate 25 de companii româneşti, dar totodată reflectând şi dividendele brute şi alte distribuţii de numerar către acţionari. Constituenţii indicelui BET-XT-TR cumulează aproximativ 93,5% din capitalizarea bursieră a companiilor româneşti listate pe piaţa reglementată.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb