RAPORT ASOCIAŢIA BERARII ROMÂNIEI: Piaţa berii a rămas stabilă în 2020

G.U.
Miscellanea / 6 aprilie 2021

Piaţa berii a rămas stabilă în 2020

Piaţa berii a rămas stabilă în 2020, înregistrând o creştere cu 0,5% în volum, până la 16,75 milioane hectolitri, se arată în raportul anual al Asociaţiei Berarii României, conform unui comunicat de presă remis redacţiei.

"2020 a fost un an cu multe provocări pentru societate şi pentru piaţa de bere din România. Restricţiile impuse din cauza situaţiei generate de coronavirus au afectat puternic sectorul ospitalităţii şi, implicit, industria noastră. Pierderile cauzate de închiderea HORECA au fost compensate parţial de achiziţiile din comerţul cu amănuntul, mutându-se consumul de bere acasă, precum şi de faptul că a fost un an cu vreme bună. Totodată, presupunem că piaţa s-a menţinut la nivelul anului anterior şi datorită faptului că mulţi români din afara ţării, din cauza restricţiilor din statele unde îşi desfăşurau activitatea, au revenit pentru o perioadă acasă, au stat alături de familie şi şi-au petrecut aici concediile", a declarat Dragoş Constantinescu, Preşedintele Asociaţiei Berarii României.

Potrivit comunicatului, înainte de pandemie, berea servită în sectorul ospitalităţii genera 443 milioane de euro în economia românească în vreme ce anul trecut, a generat doar puţin mai mult de jumătate, respectiv 241 milioane de euro.

"Pe fondul crizei sanitare, din dorinţa de a păstra distanţarea socială şi de a evita călătoria necesară returnării ambalajelor, românii au optat în 2020 pentru ambalajele de unică folosinţă, fie că vorbim de sticlă sau de plastic. Astfel, sticla nereturnabilă a înregistrat o creştere de 58% faţă de 2019, lucru datorat în mare măsură opririi sau diminuării activităţii în Horeca. Ambalajul tip PET a avut un avans de 2,2%, ceea ce marchează o contra-tendinţă, după 5 ani de scădere constantă, în care a pierdut 9 pp din ponderea deţinută între ambalaje", a adăugat Julia Leferman, director general Asociaţia Berarii României.

Chiar şi în condiţiile unei stagnări în volum a pieţei, sectorul de bere continuă să aibă un impact pozitiv semnificativ asupra economiei româneşti. Industria berii asigură la nivelul întregii ţări, direct şi indirect, un număr de aproape 61.000 locuri de muncă pentru români, acoperă exclusiv din producţia locală aproximativ 97% din consumul intern de bere, iar 50% din ingredientele folosite la fabricarea berii provin din agricultura României. Sectorul berii contribuie la creşterea economică a României, prin angajamentul său pe termen lung de a investi la nivel local şi de a consolida o industrie responsabilă, notează sursa citată.

Date cheie în 2020

Contribuţii la bugetul de stat: contribuţiile membrilor Berarii României la bugetul statului înregistrează o tendinţă în creştere, acesta atingând doar anul trecut 289 milioane euro. Nivelul contribuţiei cumulate din partea membrilor Asociaţiei în ultimii 17 ani a depăşit 4,17 miliarde euro.

Investiţii: eforturile investiţionale ale producătorilor de bere membri ai Asociaţiei sunt şi ele semnificative, acestea ridicându-se la 72,8 milioane euro în 2020. Investiţiile cumulate ale membrilor Berarii României în cei 17 ani de la înfiinţarea Asociaţiei au atins 1,7 miliarde euro.

Preferinţele consumatorilor în funcţie de tipurile de ambalaje: structura în funcţie de ambalaj a pieţei berii pe parcursul pandemiei Covid-19 nu a păstrat tendinţele ultimilor ani. După o creştere constantă de peste 5 pp între 2015 şi 2019, sticla a scăzut anul trecut faţă de 2019 cu 2,6%. A crescut preferinţa pentru ambalajele de unică folosinţă. Astfel, sticla nereturnabilă a înregistrat o creştere de 58% faţă de 2019, iar ambalajul tip PET un avans de 2,2%. Totodată, berea ambalată la doză a crescut anul trecut cu 1,7 pp, păstrând tendinţa de creştere a ultimilor ani. Berea la draft a scăzut cel mai mult, datorită închiderii parţiale sau totale a sectorului ospitalităţii pe parcursul ultimului an, de la 3,4% în 2019 la 2% anul trecut. Ponderea pe fiecare tip de ambalaj - sticlă: 27,4%, doză: 23,9%, butoi: 2%, PET: 46,7%.

Importuri: Piaţa locală a berii continuă să îşi păstreze caracterul profund naţional, ponderea producţiei locale rămânând de 97% din consumul intern. Pe parcursul anului 2020, importurile au cunoscut o creştere de 0,15 milioane hl, atingând un total de 0,65 milioane hl.

Exporturi: exporturile au crescut şi ele uşor, cu 0,04 milioane hl faţă de anul anterior, atingând un total de 0,53 milioane hl.

Tipuri de bere consumate: berea lager a continuat să domine preferinţele românilor şi anul trecut, cu o pondere de 93,8%, în uşoară creştere faţă de anul anterior. Mixurile de bere şi berile aromatizate şi-au adjudecat 3,2% din piaţă, iar categoria specialităţi, în care intră, printre multe altele, berea neagră, nepasteurizată, albă, ale, roşie etc. 1,6% din piaţă. Berea fără alcool a deţinut o pondere de 1,4%. În ceea ce priveşte dinamica segmentelor în 2020, tendinţa de creştere înregistrată în ultimii ani de mixurile de bere şi berile aromatizate s-a menţinut, chiar dacă 2020 a adus un avans de doar 6% pentru acest segment (faţă de peste 32% anul anterior), în timp ce specialităţile de bere au scăzut cu 28%.

Număr de producători numărulul producătorilor de bere a crescut la 86 în 2020, faţă de 68 în 2019.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Trăiască pet-ul de 5 litri!!!

    Piata a crescut sau a rămas la nivelul anului anterior, doar pentru că se bea bere multă și foarte proastă, însă nu ieftină! Dacă va mirați că aceași bere are alt gust la Praga sau Bruxelles față de centrul vechi, explicația este foarte simplă și se află pe etichetă. In general la ei berea se produce din malț, orz și hamei de calitate, foarte rar din porumb, la noi este invers, majoritatea se produce din mălai și puține beri se produc precum in rețeta, folosind un hamei de slabă calitate. Evident totul cauzând calității. Ahhhhh, și este mult mai greu de produs clandestin sau falsificat, nu este aceeasi furaciune precum la alcoolul rafinat sau vinuri.

    1. Este clar raportul, doar 1, 6% din toată cantitatea de bere consumată în 2020 este de calitate superioară. Nici aia nu este de top, însă este ceva peste cea de mălai, încă ceva, berile tip Ale, IPA, Suison, Dark, Brown, etc, nici măcar nu sunt speciale de fapt!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb