RAPORT BCR: "Este nevoie de economisire în lei pe termen lung, care să susţină creditarea pe perioade mari"

E.O.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 30 octombrie 2015

"Este nevoie de economisire în lei pe termen lung, care să susţină creditarea pe perioade mari"

Ţara noastră are nevoie de economisire în lei pe termen lung ca să acorde credite în moneda naţională pe perioade mari de timp, arată un raport realizat de Banca Comercială Română (BCR), care subliniază că un pas în acest sens este construirea unei curbe a randamentelor titlurilor de stat în lei: "Din totalul emisiunilor de obligaţiuni în lei ale Ministerului de Finanţe aflate în sold în prezent, numai 7% au scadenţă după 2025".

Raportul citat evidenţiază: "Trebuie să vedem o reducere a dependenţei de finanţarea externă şi să avem o finanţare a creşterii economice prin resurse acumulate intern. Totodată, este necesară o reducere a presiunii pe termen lung asupra bugetului de stat, prin folosirea sistemelor private alternative care se bazează pe economisirea de-a lungul mai multor decenii. Îmbătrânirea populaţiei nu face decât să adauge presiune suplimentară în acest sens".

Una dintre alternativele de a asigura investiţii în domeniul locativ pe termen lung este economisirea-creditarea în sistem colectiv, consideră specialiştii de la BCR, care arată că acest procedeu utilizat pentru domeniul locativ a înregistrat o evoluţie consistentă, în ultimii ani.

"Rezultatele de până acum confirmă acest lucru. Evoluţia înregistrată, până în prezent, de BCR Banca pentru Locuinţe (BCR BpL) arată un sold al depozitelor de peste 2,6 miliarde lei. În portofoliul BCR Banca pentru Locuinţe există peste 386.000 de contracte de economisire-creditare, cu o valoare a contractelor încheiate de 2,5 miliarde lei.

Portofoliul de credite acordate de BCR Banca pentru Locuinţe S.A. a crescut cu 16%, depăşind 176 milioane lei", menţionează un comunicat BCR.

Studiul efectuat de bancă remarcă faptul că intenţia de a investi în îmbunătăţiri locative a rămas ridicată de-a lungul anilor, 56% din populaţie dorind acest lucru pe termen mediu (5 ani), 29% - pe termen scurt (următoarele 12 luni), în timp ce 71% dintre cei care doresc să-şi îmbunătăţească confortul locativ nu dispun de fonduri proprii pentru planurile de renovare sau reamenajare a locuinţei.

Carmen Schuster, preşedintele BCR Banca pentru Locuinţe a declarat: "Investiţiile în domeniul locativ prin crearea unor fonduri autohtone, sustenabile pe termen lung, reprezintă o cerinţă majoră pentru îmbunătăţirea fondului locativ. Economisirea şi creditarea în sistem colectiv pentru domeniul locativ generează aceste fonduri şi oferă soluţii pentru rezolvarea problemelor locative".

Printre cele mai importante direcţii de îmbunătăţiri locative vizate de clienţi se numără renovările locuinţei, îmbunătăţirea instalaţiilor sanitare, a celor electrice, izolarea termică, reparaţiile de structură, achiziţia de teren, casa de la ţară, încălzirea, reparaţiile pentru acoperiş/terasă, achiziţia locuinţei, construcţia casei, extinderea locuinţei actuale. Sondajul ne arată că 71% dintre cei care au un apartament şi 29% dintre cei care au o casă declară că locuinţa lor are nevoie de reparaţii.

Conform celor mai recente studii, fondul locativ din România este format din 22,7 milioane locuinţe, suprafaţa per persoană fiind de 21 mp, faţă de 36 mp în UE.

Aproape jumătate (41,5%) din gospodăriile din România se confruntă cu probleme serioase în domeniul locuitului: deteriorarea pereţilor, a podelelor, a tocurilor de ferestre, încălzire inadecvată, igrasie pe pereţi, podele sau în fundaţia casei, scurgeri prin acoperiş, lumină insuficientă etc.

Pentru un sfert dintre gospodăriile din România, raportul dintre calitatea locuinţei şi costul locuirii este considerat nesatisfăcător.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb