RAPORT BCR:  SIF-urile au câştigat cel puţin 10 lei la fiecare acţiune BRD vândută în 2010

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 16 februarie 2011

SIF-urile au câştigat cel puţin 10 lei la fiecare acţiune BRD vândută în 2010

Vânzarea din participaţiile istorice deţinute de SIF-uri la "BRD Groupe Societe Generale" a fost o modalitate foarte uşoară pentru SIF-uri să facă rost de bani şi să raporteze profituri atractive pentru 2010, câştigând cel puţin 10 lei la fiecare acţiune BRD vândută, anul trecut, se arată într-un raport al analiştilor BCR. Câştigul reprezintă diferenţa între preţul de piaţă al titlurilor BRD (circa 11 lei) şi preţul de un leu/acţiune trecut în contabilitatea SIF-urilor.

Dintre cele cinci societăţi de inves-tiţii financiare, SIF "Moldova" (SIF2) şi SIF "Muntenia" (SIF4) au vândut, anul trecut 0,9% şi respectiv 1,1% din acţiunile BRD, în timp ce SIF "Transilvania" (SIF3) şi-a diminuat expunerea cu 0,6% din capitalul social al băncii. În total, SIF-urile au vândut circa 2,6% din BRD, în condiţiile în care deţin cumulat 22,5% din capitalul social al băncii, mişcare care i-a determinat pe analiştii "BCR" să considere că 2010 a fost primul an în care în care SIF-urile au făcut un exit parţial de la BRD.

În opinia analiştilor BCR, decizia SIF-urilor de dezinvestire la BRD poate fi explicată, printre altele, prin nevoia lor de a face rost de bani şi, totodată, de a-şi realoca investiţiile către alte sectoare, în condiţiile aşteptării unor dividende mai mici de la participaţiile bancare din portofoliu.

"Prima explicaţie pentru reducerea expunerii pe BRD a fost furnizată chiar de conducerile SIF-urilor care au declarat că perspectivele sectorului bancar în ţara noastră nu sunt atât de promiţătoare încât să nu determine o diversificare a investiţiilor pe alte sectoare", au precizat analiştii citaţi, adăugând: "O a doua explicaţie este că, în contextul unor oportunităţi de vânzare limitate pe piaţa de fuziuni şi achiziţii, dezinvestirea de la BRD a fost singura cale pentru SIF-uri ca să îşi finanţeze planurile de investiţii".

Investitorii vor avea nevoie de dovezi că banii din vânzarea BRD vor fi folosiţi pentru achiziţia altor active valoroase

Decizia SIF-urilor de a-şi mai reduce din deţinerea istorică la BRD nu va rămâne fără consecinţe în 2011, dat fiind că societăţile de inves-tiţii financiare vor trebui să arate că au folosit banii obţinuţi ca să sporeas-că valoarea portofoliilor, se mai arată în raportul citat.

"Piaţa va cere dovezi concrete că sumele rezultate din exitul parţial de la BRD vor fi folosite pentru achiziţionarea altor active de valoare astfel încât portofoliile lor să nu se deterioreze", au mai spus analiştii "BCR". Aceştia notează strategia de investiţii a SIF2 de creştere a expunerii pe "Fondul Proprietatea" (FP), ajungând să deţină în jur de 1% din Fond.

"Se pare că această politică a fost bine primită de către piaţă, dacă ne uităm la lichiditatea şi la performanţa acţiunilor SIF2 de anul trecut, la bursă, comparativ cu acţiunile SIF1, SIF3 sau SIF4", au mai spus analiştii citaţi.

În opinia acestora, notă discordantă face SIF "Oltenia", a cărei strategie de investiţii din ultimii ani s-a concentrat pe creşterea expunerii pe companii mari listate din care şi-a făcut, ulterior, exitul, concomitent cu dezinvestirea din companiile mai puţin vizibile din portofoliu. "Aceas-tă strategie este o explicaţie cu privire la lichiditatea mult mai mare a acţiunilor SIF5 comparabil cu ale celorlalte patru SIF-uri", susţin analiştii citaţi.

"BRD Groupe Societe Generale" a raportat, luni, pentru al doilea an consecutiv, un profit net de 501 milioane de lei (119 milioane de euro) pentru 2010, cu circa 37% mai mic faţă de 2009 şi semnificativ sub profitul de 1,12 miliarde lei înregistrat în 2008.

SIF "Moldova" a încheiat 2010 raportând un profit net de 97,1 milioane de lei, în scădere cu 4,11% faţă de cel obţinut în 2009.

SIF Oltenia (SIF5) a înregistrat anul trecut un profit de 80,99 milioane lei, cu 56,7% mai redus decât câştigul obţinut în 2009.

SIF Transilvania a anunţat un profit net preliminat pentru 2010 de 66,9 milioane lei, în scădere cu circa 43% faţă de cel raportat în 2009.

SIF Banat-Crişana a avut, anul trecut, un profit net de 62,9 milioane de lei, în scădere cu 44% faţă de 2009

"SIF Muntenia" a raportat, pentru 2010, un profit de 84,78 milioane de lei, cu 2,73 milioane de lei peste profitul înregistrat în 2009.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9743
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4737
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8990
Gram de aur (XAU)Gram de aur371.8457

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb