RAPORT BNR: Investiţiile străine directe au scăzut cu 42% în 2020, la 3 miliarde euro

M.G.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 1 octombrie 2021

Investiţiile străine directe au scăzut cu 42% în 2020, la 3 miliarde euro

Fluxul net de investiţii străine directe în anul 2020 a înregistrat valoarea de 3 miliarde euro, în scădere cu 42% faţă de 2019, iar veniturile din investiţiile străine directe în România realizate de nerezidenţi anul trecut au înregistrat valoarea de 6,857 miliarde euro, potrivit raportului anual cu privire la investiţiile străine directe (ISD) publicat ieri de Banca Naţională a României (BNR).

"Fluxul net de ISD în anul 2020 a înregistrat valoarea de 3,005 miliarde euro, din care: 3,999 miliarde euro participaţii la capitalurile proprii - nivel rezultat prin însumarea aportului la capitalurile proprii ale întreprinderilor ISD, în valoare de 983 milioane euro, cu profitul reinvestit în întreprinderile ISD în valoare de 3,016 miliarde euro; -994 milioane euro instrumente de natura datoriei în relaţia cu investitorii străini direcţi şi cu societăţile din cadrul grupului acestora - datorii minus creanţe", arată raportul BNR. Practic, aportul la capitalurile proprii ale întreprinderilor ISD a fost de 983 milioane euro, iar profitul reinvestit de 3,01 miliarde euro.

Din suma totală a ISD, 1,45 miliarde de euro au fost direcţionate spre intermedieri financiare şi asigurări, 860 milioane de euro în industrie (849 milioane de euro în industria prelucrătoare), 767 milioane euro în comerţ şi 115 milioane euro spre transporturi. În industria prelucrătoare, principalele activităţi beneficiare de investiţii străine directe au fost sectoarele mijloace de transport (336 milioane euro), fabricarea calculatoarelor, altor produse electronice, optice şi electrice (296 milioane euro) şi alimente, băuturi şi tutun (185 milioane euro).

Profitul reinvestit a atins cel mai înalt nivel în sectorul intermedieri financiare şi asigurări (1,38 miliarde euro), în principal ca urmare a instituirii restricţiilor privind distribuţia de dividende, impuse de autoritatea de supraveghere a instituţiilor de credit şi instituţiilor financiare nebancare (BNR), pentru ca acestea să poată dispune de resursele de capital necesare gestionării impactului pandemiei asupra economiei. Un nivel ridicat al profitului reinvestit s-a înregistrat şi în sectoarele comerţ (1,16 miliarde euro) şi industria prelucrătoare (644 milioane euro).

Raportat la totalul populaţiei rezidente, fluxul net de ISD a înregistrat în 2020 valoarea de 157 euro/locuitor, în scădere de la 268 euro/locuitor în anul 2019.

Soldul investiţiilor străine directe la 31 decembrie 2020 a atins nivelul de 90,77 miliarde euro, din care: 63,95 miliarde euro capitaluri proprii, inclusiv profitul reinvestit (70,5%); 26,82 miliarde euro reprezentând instrumente de natura datoriei (29,5%).Comparativ cu anul anterior, capitalurile proprii au înregistrat o creştere de 4,2 la sută.

Raportul BNR arată că declararea pandemiei de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) la data de 11 martie, ca urmare a răspândirii virusului Covid-19 în peste 150 de ţări şi, ulterior, decretarea stării de urgenţă în România au reprezentat principalele cauze pentru înregistrarea în cursul primului trimestru din anul 2020 a unui flux net de investiţii străine directe (ISD) negativ. Ulterior, începând cu trimestrul II al anului 2020, fluxul net de ISD a înregistrat valori pozitive, acoperind retragerile de capital înregistrate în primul trimestru.

Evoluţia pozitivă ulterioară a fluxului net de ISD, în condiţiile persistenţei pandemiei pe întregul parcurs al anului 2020, a fost determinată de mai mulţi factori, cei mai importanţi fiind: - capacitatea deosebită a societăţilor multinaţionale de a se adapta condiţiilor economice adverse, datorită experienţei lor la nivel global; - răspunsul prompt al autorităţilor naţionale, coordonat cu cel de la nivelul Uniunii Europene, privind acordarea de ajutoare şi stimulente economice şi financiare, în special în perioada stării de urgenţă; - expunerea redusă a investitorilor străini în sectoarele de activitate cele mai afectate de pandemie, cum ar fi serviciile de turism, transporturi aeriene, hoteluri, restaurante, întreţinere şi înfrumuseţare sau din domeniul cultural.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Eu am zis ca au facut exit, inca din 2019!!! (ca procent in piata)

    semnat comenturi "cretine" 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb