Raport: Companiile susţinute de fonduri de private equity au creat cu 7,1% mai multe locuri de muncă în 2022

F.D.
Companii / 10 iulie

 Radu Dumitrescu, Partener Coordonator Consultanţă Financiară, Deloitte România

Radu Dumitrescu, Partener Coordonator Consultanţă Financiară, Deloitte România

Sectorul românesc de private equity (PE) şi venture capital (VC) a contribuit semnificativ la crearea de locuri de muncă şi creştere economică, arată raportul anual al Asociaţiei Fondurilor de Investiţii Private din România (ROPEA), care analizează performanţele şi rezultatele pieţei româneşti de private equity şi venture capital din anii 2022 şi 2023. Crearea netă de locuri de muncă în companiile susţinute de private equity a crescut cu 7,1% (cu 4.027 mai mulţi angajaţi în 2022 faţă de 2021), comparativ cu creşterea de 2,3% a economiei generale în 2022, în timp ce cifra de afaceri a acestei categorii a crescut cu 5,2 miliarde de euro în perioada 2019-2022. Raportul a fost realizat de ROPEA în colaborare cu Deloitte România, bazat pe date furnizate de Invest Europe, una dintre cele mai mari asociaţii globale de PE şi VC, şi pe informaţii disponibile public.

Raportul dezvăluie că, în ciuda provocărilor semnificative cauzate de capitalul local limitat, sectorul de PE şi VC din România a demonstrat un potenţial real de a dezvolta jucători locali şi regionali şi o atractivitate crescută pentru investitorii internaţionali. În perioada 2022-2023, evoluţia sectorului a fost afectată semnificativ de factori macroeconomici şi geopolitici, România continuând să fie poziţionată printre ultimele ţări din Uniunea Europeană, având în vedere că raportul de strângere de fonduri şi de investiţii per PIB se situează încă printre cele mai scăzute. Lipsa capitalului local (public, instituţional şi privat) rămâne principalul motiv pentru aceste rezultate slabe. Cu toate acestea, se estimează că sectorul va înregistra o creştere semnificativă în contextul Fondului de Fonduri pentru Rezilienţă (REF) de 400 de milioane de euro gestionat de Fondul European de Investiţii, înfiinţat de Guvernul României în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

"Suntem pregătiţi să demonstrăm rolul investitorilor financiari în economia românească: prin creşterea accelerată a veniturilor şi a locurilor de muncă create, fondurile de private equity sau venture capital contribuie semnificativ la creşterea afacerilor în care investesc, prin implicarea lor în strategie şi consolidarea echipelor de management, precum şi în raportarea financiară şi realizarea eficienţei operaţionale", a declarat Horia Manda, Preşedintele Consiliului de Administraţie al ROPEA.

Perspectiva investiţiilor. Deşi ecosistemul regional de private equity este bine poziţionat pentru a ajuta la creşterea jucătorilor locali mici şi mijlocii, fondurile locale se concentrează în mare parte pe creşterea investiţiilor mai mici de pe piaţă. În ceea ce priveşte etapa investiţiilor, deşi tranzacţiile locale de PE au fluctuat, investiţiile de tip VC au crescut exponenţial în perioada 2021-2023 comparativ cu perioadele anterioare, valorile medii ale tranzacţiilor crescând de la 0,6 milioane de euro în 2017 la 2,1 milioane de euro în 2023.

Investiţii private equity. Conform Invest Europe, doar 0,041% din investiţii ca procent din PIB au fost realizate de fonduri de PE şi VC în 2023 în România, deşi ponderea a crescut de la 0,028% faţă de anul precedent. Numărul total de tranzacţii de PE şi VC în România a scăzut cu 16% comparativ cu 2022, ajungând la 73 de tranzacţii în 2023. Această scădere a fost în mare parte determinată de creşterea rapidă a ratelor dobânzilor, care a afectat tranzacţiile dependente de finanţarea bancară. Investiţiile de tip buyout rămân principalul motor în regiunea CEE, însumând 1.000 de milioane de euro în 2023, dintre care aproximativ 76,1 milioane de euro sunt investite în companii româneşti (astfel de tranzacţii reprezentând principalul tip de investiţii susţinute de PE în România în 2023 din totalul de 111,7 milioane de euro).

Investiţii venture capital. Anul 2023 a înregistrat o creştere a valorii şi a numărului de tranzacţii, în principal în start-upuri în tehnologie. Investiţiile totale de VC au înregistrat o creştere abruptă, impulsionată de runde de finanţare cu capital mixt, care includ o combinaţie de capital românesc şi străin, de la 8,2 milioane de euro în 2017 la 129,6 milioane de euro în 2023 - o creştere de aproximativ 16 ori în această perioadă.

Crearea de locuri de muncă. Locurile de muncă nete create de companiile susţinute de fonduri PE în perioada 2019-2022 echivalează cu populaţia oraşului Târgu Neamţ (18.393 locuri de muncă noi). Analiza impactului investiţiilor de private equity şi venture capital în economia românească (crearea de locuri de muncă, cifra de afaceri suplimentară şi EBITDA/profitul operaţional generat) se bazează pe date financiare şi non-financiare disponibile public pentru perioada 2018-2022, de la 156 de companii de portofoliu cu sediul în România, dintre care 72% sunt deţinute de membri ROPEA. Crearea netă de locuri de muncă în economia generală a fost de 2,3% în 2022 (cu 115.205 mai mulţi angajaţi în 2022 faţă de 2021), în timp ce, pentru companiile susţinute de PE, creşterea a fost de 7,1% în aceeaşi perioadă (cu 4.027 mai mulţi angajaţi în 2022 faţă de 2021), evidenţiind performanţa acestor parteneriate, care au reuşit să crească chiar şi în condiţii de piaţă volatile. Numărul de angajaţi din companiile susţinute de fondurile de private equity membre ale ROPEA s-a dublat, de la 21.476 în 2018 la 42.371 în 2022.

Strângerea de fonduri. Activitatea de strângere de fonduri de private equity în România este mai redusă ca valoare comparativ cu alte ţări din Europa Centrală şi de Est. În perioada 2017-2023, majoritatea fondurilor strânse la nivel local au fost direcţionate în mare parte către investiţii de tip VC, cu un total de 111,8 milioane de euro, reprezentând 69% din totalul fondurilor strânse, de 161,8 milioane de euro. În trecut, activitatea de strângere de fonduri la nivel local a fost marcată şi susţinută de agenţiile guvernamentale, inclusiv de instituţii financiare internaţionale, prin gestionarea de programe menite să dezvolte piaţa locală de PE şi VC. În perioada 2017-2023, pe lângă agenţiile guvernamentale, care au furnizat 56% din capitalul total strâns, 36% a fost furnizat de family offices şi investitori privaţi. România duce lipsă de o categorie importantă de investitori: fondurile de pensii, care, în pieţele dezvoltate, furnizează până la 25% din capitalul strâns de fondurile de PE şi VC. În general, fondurile de PE active în regiune atrag finanţare în ţările mai mari din Europa Centrală şi de Est (în principal Polonia) şi investesc în România.

"În opinia noastră, este esenţial să avem surse de finanţare mai diversificate pentru a dezvolta piaţa locală de private equity şi venture capital, care continuă să depindă de agenţiile guvernamentale. Pe lângă fondurile de pensii, România are nevoie şi de o altă categorie importantă, investitorii corporate, care sunt mult mai prezenţi în Europa Centrală şi de Est şi în Europa, în general. Dar sperăm să vedem îmbunătăţiri în aceste domenii în următorii ani", a declarat Radu Dumitrescu, Partener Coordonator Consultanţă Financiară, Deloitte România.

O creştere substanţială a activităţii de strângere de fonduri este estimată pentru restul anului 2024. Unul dintre cele mai importante rezultate anticipate în perioada următoare este impactul pozitiv al Fondului de Redresare de Capital (Romanian Recovery Fund - REF) de 400 de milioane de euro, gestionat de Fondul European de Investiţii. Această iniţiativă, înfiinţată de Guvernul României în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, poate să catalizeze până la 600 de milioane de euro în capital de investiţii pe parcursul următorilor 5-7 ani, în funcţie de închiderea cu succes a fondurilor şi implicarea co-investitorilor. Capitalul este destinat a fi alocat managerilor de fonduri care vor investi în IMM-uri şi în companii de talie medie care operează în sectoare strategice şi în proiecte de infrastructură.

ESG. Se anticipează că sectorul va pune un accent mai mare pe criteriile de mediu, sociale şi de guvernanţă (ESG), pentru a se alinia cu tendinţele globale de investiţii durabile şi responsabile.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. si tot ele sunt cele care ii zboara primele… cine? ele! companiile de private “mulgere de capital” ..

    s c c r d t 

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb