Lăcomia oamenilor epuizează din ce în ce mai mult mediul înconjurător. Un raport al organizaţiei de mediu WWF (World Wide Fund for Nature) arată că Europa epuizează resursele planetei, iar cetăţenii UE consumă 20% din resursele naturale ale planetei, deşi reprezintă doar 7% din populaţia lumii. Conform raportului, dacă toată lumea ar avea acelaşi stil de viaţă ca cetăţenii europeni, 10 mai ar fi data la care sunt epuizate resursele pe care Pâmântul le poate genera într-un an. La nivel global, Earth Overshoot Day sau ziua în care terminăm resursele Pământului şi începem să consumăm din resursele pe care ar trebui să le moştenească generaţiile viitoare a fost anul trecut pe 1 august, o dată marcată din ce în ce mai devreme în calendar, în fiecare an.
"Acest consum este direct responsabil pentru fenomenele meteo extreme resimţite din ce în ce mai des pe continent. Este important să ne asigurăm că UE atinge emisii nete zero până în 2040", arată raportul WWF. Conform raportului: "Pentru a acoperi necesarul de resurse naturale consumat în prezent de UE, am avea nevoie de 2,8 planete, mult peste media mondială, care este de aproximativ 1,7 planete şi depăşeşte ceea ce este sustenabil pentru planeta noastră. Începând cu anii 1970, cerem de la Pământ mai multe resurse decât acesta poate genera într-un an şi ne afundăm şi mai mult în datorii pe care nu le vom putea achita vreodată. Consecinţele acestui consum excesiv sunt reprezentate de pierderea biodiversităţii, defrişări, diminuarea drastică a stocurilor de peşte, deficitul de apă, eroziunea solului, poluarea aerului şi schimbările climatice, ceea ce duce la fenomene meteorologice extreme mai frecvente, cum ar fi secetele, inundaţiile şi incendiile. Aceste ameninţări, la rândul lor, provoacă tensiuni şi conflicte şi agravează inegalităţile socio-economice".
Cel mai recent raport WWF, Living Beyond Nature's Limits ("Consumând peste limitele naturii"), sub-liniază numeroasele diferenţe dintre amprentele ecologice ale statelor membre ale UE şi cele ale altor ţări din lume. De asemenea, arată că, în pofida unor mari variaţii între ţările UE, nici una dintre ele nu funcţionează la un nivel sustenabil. Acesta reiterează concluziile din raportul ştiinţific al Platformei Interguvernamentale pentru Biodiversitate şi Servicii Eosistemice (IPBES) şi oferă recomandări privind schimbările urgente necesare pentru a utiliza mai sustenabil resursele naturale. Temperaturile lumii au crescut deja cu aproximativ 1E C, iar Europa a început deja să simtă impactul, 60% din amprenta ecologică a UE este alcătuită din carbon. "Potrivit Agenţiei Europene de Mediu, inundaţiile, secetele, valurile de căldură şi alte fenomene meteo extreme au cauzat pierderi economice de 453 miliarde de euro între 1980 şi 2017, dar şi pierderi de vieţi omeneşti: peste 115.000 de persoane din întreaga Europă", punctează documentul.
Politicile durabile ar putea spori semnificativ economia UE, prin investiţii, inovare mai rapidă, economii privind costurile şi prin crearea de locuri de muncă noi. De exemplu, atingerea nivelului zero al emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2050 ar duce la creşterea PIB cu 2%, la creşterea ocupării forţei de muncă, la beneficii pentru sănătate în valoa-re de 200 miliarde de euro pe an şi la economisirea a 2-3 trilioane de euro prin renunţarea la importurile de combustibili fosili, arată datele WWF.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 13.05.2019, 09:21)
Credeti ca defrisarile avute prin muntii din zona Transilvaniei nu au contribuit la dereglarile atmosferice din tara noasrta?Cred ca da!Si mai cred,ca oamenii care au cautat sa otraveasca cu mercur un ministru,sunt din escroci lemnului.Pentru ei conteza banii nu sanatatea oamenilor sau inundatiile care au avut loc.
2. Resurse epuizate
(mesaj trimis de Antinu în data de 13.05.2019, 15:17)
Hai sa fim serioși, tarile subdezoltate, au păduri pe 50% din suprafața și chiar mai mult, dar trăiesc în mizerie, nu neapărat economica, acum ma faceți sa ma simt eu vinovat pt asta, cum au cuantificat, ma rog?
Se încearcă de câteva zeci de ani, crearea unei noi religii, după eșecul lamentabil al diferitelor forme de socialism ( Stalin, Hitler, Mao, Polpot), finalizat de obicei prin razboi sau sau foamete crunta.
Cui folosesc teoriile astea, de obicei false, ca și celelalte, doar și ei gaseau pseudooameni de stiinta care demonstrau cu cifre, cât e de bun Hitler, sau Stalin?
În afara restrângerii libertății oamenilor, își imaginează cineva ca omul e atât de puternic încât sa influențeze decisiv natura? Poate cel mult în sensul impletirii vieții noastre cu cursul firesc al naturii, în rest, sa nu ne facem iluzii, nu suntem Dumnezei