Raport favorabil în Comisiile de buget-finanţe ale Parlamentului pentru Ministerul Agriculturii

Ion Marian
Politică / 5 februarie 2017

Raport favorabil în Comisiile de buget-finanţe ale Parlamentului pentru Ministerul Agriculturii

Trei amendamente din nouă, acceptate

Bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale în sumă de 17,38 miliarde de lei a primit, sâmbătă, raport favorabil din partea Comisiilor de buget-finanţe ale Parlamentului, cu 18 voturi pentru şi opt împotrivă.

Din nouă amendamente depuse au fost avizate trei, iar acestea vizează o reaşezare a sumelor în interiorul bugetului.

Petre Daea, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, la dezbaterile din Comisiile de buget-finanţe ale Parlamentului, a declarat ieri: "Avem bani, avem programe, avem sume în buget. Suma totală pentru minister este de 17,383 miliarde de lei şi ea susţine toate programele pe care le-am prezentat, în primul rând fiind asigurarea la timp a subvenţiilor. Mecanismele sunt în acest program, în aşa fel încât avansul să înceapă la 15 octombrie şi să se termine la 30 noiembrie, iar plăţile regulare la 1 decembrie şi să se încheie la 31 martie. Sunt stabilite toate sumele, mecanismele şi responsabilităţile".

Acesta a precizat că un alt proiect important este refacerea sistemului de irigaţii şi se află ca fundamentare în buget cu trei etape de derulare, prima începând în 2017.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale are prevăzut un buget de 17,38 miliarde de lei în 2017, în creştere cu 83,4% faţă de execuţia preliminară din 2016 şi reprezintă 2,13% din PIB.

Fondurile din bugetul de stat ale MADR reprezintă 17,036 miliarde de lei, finanţarea nerambursabilă a UE pentru programele POPAM şi FEGA - 346,4 milioane de lei, iar veniturile proprii ale ministerului - 650.000 de lei.

Din bugetul de stat destinat finanţării, ajutoarele de stat acordate producătorilor agricoli, inclusiv renta viageră, reprezintă 2,35 miliarde de lei, cheltuielile de personal, întreţinere şi funcţionare - 1,53 de miliarde de lei, iar cheltuielile destinate finanţării programelor din fonduri europene nerambursabile FEGA, FEADR şi FEPAM - 13,13 miliarde de lei.

Principalele programe şi măsuri susţinute din buget sunt în număr de 13 şi vizează asigurarea la timp a subvenţiilor pentru agricultori, iar suma prevăzută este de 2,23 miliarde de lei, refacerea sistemului de irigaţii - 1,4 miliarde de lei, apă gratuită la staţiile de punere sub presiune - 90 de milioane de lei, dezvoltarea sistemului antigrindină şi de creşterea precipitaţiilor - 100 de milioane de lei, creşterea absorbţiei fondurilor europene - 3,7 miliarde de euro în 2017.

De asemenea, alte programe prevăzute pentru 2017 sunt: programul de susţinerea tomatelor cu fonduri de 180 de milioane de lei, programul pentru susţinerea cărnii de porc - 220 de milioane de lei, programul naţional de cercetare - dezvoltare - 62 de milioane de lei, încurajarea producţiei bio - 15 milioane de lei, program de încurajare a activităţilor din zona de munte - 170 de milioane de lei, credite de dezvoltare pentru stimularea producţiei vegetale, zootehnice, acvacultură şi industrie alimentară cu dobânzi reduse şi garanţii, scutirea de TVA la materiile prime şi servicii - 170 de milioane de lei, angajarea tinerilor în agricultură cu un impact bugetar de 25 de milioane de euro, calificarea lucrătorilor din agricultură - 24.000 de cursanţi.

Proiectul de buget pe 2017 este construit pe o creştere economică de 5,2% în anul 2017. Veniturile bugetare proiectate pentru anul 2017 reprezintă 31,2% din PIB, iar cheltuielile 34,2%. Pentru anul 2017 se estimează un nivel al deficitului bugetar (cash) de 2,96% din PIB, în timp ce deficitul ESA este estimat la 2,98% din PIB.

Parlamentul urmează să dea votul final asupra celor două acte normative marţi, 7 februarie, într-o şedinţă de plen comun care va începe la ora 10,00.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb