RAPORT GARANTI BANK: Economia ţării noastre va creşte cu 1,7% anul acesta pe baza investiţiilor

F. A.
Macroeconomie / 25 martie 2013

Economia României va înregistra, anul acesta, o creştere modestă de 1,7%, pe baza investiţiilor, dar şi cu aportul creşterii absorbţiei fondurilor europene, estimează Garanti Bank în Raportul său Macroeconomic Trimestrial, aferent primului trimestru al anului curent.

Potrivit documentului citat, estimările Garanti Bank pentru ţara noastră se bazează pe o revenire modestă a producţiei în agricultură şi pe potenţialul implementării planurilor de privatizare anunţate, pe relansarea proiectelor de infrastructură şi creşterea ratei de absorbţie a fondurilor structurale europene, care în opinia băncii reprezintă un angajament puternic din partea Guvernului.

Banca estimează că rata inflaţiei va rămâne între 5% şi 6% până la mijlocul anului, urmând să scadă la nivelul de 3,9% la sfârşitul lui 2013.

În ciuda revizuirii în jos a prognozei de creştere econonomică pentru zona euro, proiecţia de creştere pentru România în 2013 rămâne pozitivă, deşi modestă, conform raportului.

"Pentru perioada următoare, ne aşteptăm ca presiunile inflaţioniste să fie generate de preţurile la energie. Procesul liberalizării preţurilor la energia electrică agreat cu FMI va începe anul acesta, în iulie, cu 10%, şi va ajunge la 100% la finalul lui 2017. În plus, subvenţiile pentru energia verde vor creşte preţurile la energia electrică cu 8% anul acesta", a declarat Rozalia Pal, economist-şef în cadrul Garant Bank.

Potrivit estimărilor băncii, fondurile structurale europene ar trebui să ajungă la aproximativ 2,5 miliarde euro (atingând o rată de absorbţie de 37% de la 23,4% în februarie 2013, în ceea ce priveşte plăţile finale către beneficiari) şi la aproximativ 2 miliarde de euro din fondul pentru dezvoltare rurală şi agricultură (rata de absorbţie va creşte la 80% de la 59% în februarie 2013).

De asemenea, banca estimează că investiţiile private, realizate prin privatizări şi estimate la aproximativ 1,5 miliarde de euro, vor atrage şi fonduri externe. "Totuşi, există un decalaj între atragerea de capital nou şi lansarea proiectelor de investiţii, astfel că s-ar putea să nu vedem un impact în PIB-ul pe anul acesta, dar în mod sigur vor contribui la creşterea sustenabilă pe termen lung", afirmă Rozalia Pal.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7792
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2704
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8884
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.7614

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb