RAPORT GRECO Grad de corupţie crescut în rândul parlamentarilor din statele europene

A.D.
Anticorupţie / 4 iunie 2020

Grad de corupţie crescut în rândul parlamentarilor din statele europene

Lupta împotriva corupţiei în Europa a luat o turnură pozitivă, dar mai sunt multe de făcut. Organismul anticorupţie GRECO (Grupul de state împotriva corupţiei) al Consiliului Europei, spune în ultimul său raport că s-au înregistrat uşoare îmbunătăţiri în statele membre în ceea ce priveşte recomandările anticorupţie din 2019, transmite g4media.ro

Dar există două domenii care rămân un motiv de îngrijorare. În primul rând, ţările au rămas în urmă în lupta împotriva corupţiei în rândul parlamentarilor.

Procentul ţărilor care implementează recomandările GRECO privind combaterea corupţiei în rândul politicienilor a fost de aproximativ 26%. secretarul general al GRECO, Gianluca Esposito,îl consideră foarte scăzut.

Recomandările pentru politicieni includeau reguli privind primirea de cadouri, donaţii şi alte beneficii. Dacă sunt acceptate, ar trebui înregistrate, spune GRECO, inclusiv tipul de cadou şi donatorul, pentru a îmbunătăţi transparenţa.

Al doilea domeniu de îngrijorare sunt atacurile continue împotriva independenţei sistemului judiciar în unele state membre, anunţă sursa.

Esposito declară : "Acest lucru explică, nu justifică, ci explică nivelul scăzut de încredere al populaţiei în politică."

Raportul vine pe fondul unor proteste masive în ţările UE, în ultimul an, care au acuzat corupţia şi frauda, în special în Malta, Cehia, Polonia şi România.

Mai mulţi bani, mai multe probleme

Comisia Europeană a anunţat un fond masiv de recuperare de 750 de miliarde de euro, precum şi un buget UE de 1,1 trilioane de euro, din care statele membre vor primi bani.

În trecut au apărut rapoarte referitoare la utilizarea necorespunzătoare a fondurilor UE, aşa că există preocupări cu privire la faptul că această nouă puşculiţă ar putea fi supusă abuzurilor.

Un studiu comandat de Parlamentul European în 2016 a susţinut că fenomenul corupţiei costă ţările UE până la 990 de miliarde de euro pe an, în termeni de pierdere din PIB.

GRECO a publicat linii directoare pentru salvgardarea banilor UE, care includ verificări şi controale adecvate, transparenţă şi responsabilitate. Gianluca Esposito susţine că, dacă sunt aplicate corect, aceste măsuri ar împiedica "ajungerea banilor pe mâini greşite".

O altă opţiune este crearea unei liste negre în UE a companiilor care au fost condamnate pentru corupţie, pentru a li se interzice participarea la licitaţii în UE timp de cinci ani. Aceasta este sugestia eurodeputatei ungare Katalin Cseh.

"În aceste vremuri de mare încercare, în care este nevoie de fiecare cent pentru redresarea noastră economică şi pentru tranziţia noastră ecologică, nu putem permite ca banii să fie risipiţi prin corupţie", spune Cseh.

De asemenea, ea consideră că ţările care refuză să intre în Parchetul European (EPPO) nu ar trebui să obţină bani de la Bruxelles.

Condus de luptătoarea română anticorupţie Laura Codruţa Kövesi, EPPO ar putea face diferenţa în lupta împotriva corupţiei. GRECO solicită, de asemenea, ca toate statele membre ale UE să se alăture acestui organism.

Până acum s-au înscris 22 de ţări: Austria, Belgia, Bulgaria, Croaţia, Cipru, Republica Cehă, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Portugalia, România, Slovacia , Spania şi Slovenia. Ungaria, Polonia şi Suedia încă nu au aderat.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Acum Romania nu mai are nici un corupt.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb