Raport Green Software : Emisiile de CO2 produse de industria software reprezintă 4-5% din emisiile globale

D.R.
Companii / 27 iunie 2023

Raport Green Software : Emisiile de CO2 produse de industria software reprezintă 4-5% din emisiile globale

Thoughtworks , o companie globală de consultanţă în tehnologie şi co-fondatorul Green Software Foundation, anunţă lansarea primului raport referitor la stadiul green software, se precizează într-un comunicat de presă.

Raportul 2023 State of Green Software (SOGS) este prima analiză a software-ului sustenabil, la nivel global şi în toate industriile, şi urmăreşte reducerea impactului nociv a acestuia asupra mediului înconjurător.

"State of Green Software reuneşte informaţii şi date globale de la liderii din industrie şi cercetători, cu scopul de a impulsiona tranziţia către green tech şi a reduce impactul nedorit al software-ului asupra mediului înconjurător. Astfel, companiile devin mai conştiente asupra efectelor care pot fi dăunătoare şi pot adopta soluţii prin care să devină neutre sau negative din punct de vedere al emisiilor de carbon, pe măsură ce guvernele lucrează la nivel global pentru a soluţiona urgent criza climatică actuală. Nici companiile din România nu fac excepţie, mai ales că ţara noastră a devenit un mare exportator de software şi trebuie să ne aliniem tendiţelor globale", a declarat Şerban Ţîr, managing director Thoughtworks România

Datele analizate arată că, potrivit cercetătorilor, se aşteaptă ca software-ul să reprezinte 14% din amprenta de carbon a lumii până în 2040. Raportul prezintă o imagine mai clară a ceea ce funcţionează pentru agenda de sustenabilitate şi consolidează datele ce devin extrem de utile în adoptarea unei strategii sustenabile de către decidenţi.

"Mi-am dorit o resursă precum raportul The State of Green Software timp de patru ani şi sunt încântat că în sfârşit a ajuns aici. Nimeni nu mai trebuie să petreacă ore întregi căutând informaţii care să convingă conducerea să investească în proiecte de tip green software", spune Asim Hussain, Executive Director&Chairperson al Green Software Foundation.

Totodată, raportul arată că emisiile de CO2 legate de software reprezintă în prezent 4-5% din emisiile globale. Acest lucru este echivalent cu emisiile tuturor transporturilor de aviaţie, transport maritim şi feroviar combinate.

Green Software este vital pentru un viitor net zero, iar rezultatele sondajului SOGS susţin afirmaţia celor aproximativ jumătate din companiile din Fortune 500, care şi-au afirmat angajamentul de a reduce emisiile până în 2030.

În acelaşi timp, sondajul SOGS indică faptul că peste 2.000 de practicieni de software şi alte părţi interesate au în vedere schimbările climatice, 62% raportând că sunt foarte îngrijoraţi şi 30% spunând că sunt îngrijoraţi.

De asemenea, sustenabilitatea este cheia pentru recrutarea şi păstrarea angajaţilor. Companiile cu obiective climatice solide şi iniţiative pe sustenabilitate ar putea să atragă şi să reţină mai uşor talente. Potrivit unui studiu din 2019 al companiei Fast, 40% dintre mileniali au declarat că au ales să lucreze pentru un angajator pe fondul performanţei puternice a acestuia în materie de sustenabilitate, iar 30% au spus că au decis să părăsească un loc de muncă din cauza performanţei slabe în materie de durabilitate.

Totuşi, studiul arată că numai decarbonizarea nu este suficientă pentru tranziţia către green software.

Emisiile de carbon reprezintă o parte semnificativă a impactului software-ului asupra climei, însă tehnologiile care utilizează o cantitate mare de date, precum inteligenţa artificială generativă, necesită şi multe alte resurse, inclusiv apa.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb