Discursul intolerant şi instigator la ură continuă să fie o problemă pentru spaţiul public autohton. Maghiarii, romii şi minorităţile sexuale au fost ţinta predilectă a discursului intolerant şi instigator la ură în ţara noastră în 2017, susţine raportul anual lansat de organizaţia ActiveWatch.
În raport s-a făcut o trecere în revistă a principalelor tendinţe în materie de "hate speech" (discurs instigator la ură) şi de combatere a acestuia care s-au manifestat pe durata anului.Analiza mai arată că discursul islamofob şi anti-refugiaţi s-a diminuat odată ce presa şi-a pierdut interesul faţă de criza refugiaţilor, însă nu a dispărut cu totul. Alte concluzii ale raportului sunt că discursul instigator la ură de factură violentă tinde să fie utilizat mai degrabă de comunicatori activi la nivel local, nu naţional, şi că de regulă, manifestările publice care au ca scop exprimarea unor mesaje intolerante sau de ură (adunări, proteste etc.) tind să atragă un număr mic de persoane. Potrivit acestei analize, deşi cultura rămâne un vehicul important de promovare a diversităţii în spaţiul public, în 2017 au fost organizate mai puţine evenimente de acest tip decât în anii precedenţi. Explicaţia este dispariţia totală, în 2017, a finanţărilor din Granturile Spaţiului Economic European, principala sursă de finanţare pentru evenimente culturale care promovează diversitatea.
În ceea ce priveşte activitatea Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), raportul arată că instituţia, comparativ cu 2015 şi 2016, în 2017 a constatat mai des faptele de discriminare: dintre cele 73 de sesizări, instituţia a aplicat 12 amenzi şi 12 avertismente (în perioada octombrie 2015 - decembrie 2016, CNCD analizase 106 hotărâri şi aplicase 15 amenzi şi 12 avertismente). Însă, valoarea totală a amenzilor aproape s-a înjumătăţit: în 2017, cifra a fost de 34.000 de lei, în timp ce în perioada octombrie 2015 - decembrie 2016 aceasta se ridicase la 61.000 de lei. Unele decizii cu încărcătură politică luate la începutul anului 2018 relevă, potrivit raportului, presiunile la care este supusă CNCD şi sunt de natură să compromită însăşi principiile care guvernează activitatea acestei instituţii. În privinţa Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), raportul arată că instituţia a aplicat, în 2017, un număr mic de sancţiuni, însă cu o valoare totală mult mai mare decât a celor aplicate de CNCD. În ceea ce priveşte activitatea parchetelor, raportul menţionează că datele oferite de Ministerul Public arată lipsa de fermitate în legătură cu soluţionarea cauzelor încadrate la articolul 369 Cod Penal şi în prevederile OUG nr. 31/2002 se păstrează. O altă observaţie este aceea că instanţele de judecată au finalizat soluţionarea unui singur caz penal pe durata perioadei de referinţă a raportului. Legislaţia existentă în materie de combatere a discursului instigator la ură este acoperitoare şi nu este excesivă. Autorii raportului susţin că cercetare este în principal calitativă, realizată prin "desk research", prin urmare rezultatele ei nu pot fi considerate ca fiind relevante din punct de vedere statistic.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.05.2018, 01:53)
Si discriminarea pozitiva unde este? De ce nu este incriminata si combatuta de aceste organizatii? Romanii de ce sunt discriminati in unele zone din Romania?
2. Discriminarea
(mesaj trimis de anonim în data de 24.05.2018, 05:28)
Rog firmele care au deficit de forță de muncă să angajeze sirieni de la noi de la Merkel firmele sunt tot aceleași.
Sa trimită șefi căței să le spună "eu te plătesc să lucrezi nu sa te rogi" si sa traga covorul de sub ei când se roagă la Alahh-ul lor. Toate astea sa le filmeze să le pună pe Youtube.
În 24 h face 1 mil de vizualizări?
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.05.2018, 09:11)
Eu vă povestesc că suntem super toleranți , chiar până a ni se încălca drepturile noastre. Am cunoscut un rom care era '' student '' pe locurile date f. ușor la medicină si a recunoscut în fata mea , că dacă are chef sau il enervează cineva , imediat țipă și strigă în gura mare că este victima discriminarii și tot el a recunoscut că i se dă imediat dreptate doar pt. ca este rom. De ce nu se dau locuri/ burse de stat la facultăți pt copii săraci? Nu cumva noi suntem victime ale discriminării și chiar în țara noastră?
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 24.05.2018, 11:18)
Corect.
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 24.05.2018, 12:15)
Ai dreptate, mizeriile astea cu discriminarea sunt organizate pentru crearea de curente de opinii 'politically correct' in scopuri ascunse. Sunt in interesul nostru? Ne pot convinge autorii clar si transparent sau renuntam la ele?