RAPORT INFP: 960 de cutremure, produse din 13 februarie în Gorj

S.B.
Miscellanea / 23 februarie 2023

960 de cutremure, produse din 13 februarie în Gorj

INFP prezintă, joi, rapoarte preliminare cu privire la secvenţa de cutremure din zona Gorj, înregistrate începând cu 13 februarie. Până în prezent, s-au produs 960 de seisme, cu magnitudini cuprinse între 0,2 şi 5,7, informează news.ro.

Potrivit specialiştilor, cea mai mare valoare a acceleraţiei maxime a fost înregistrată într-o localitate din judeţul Hunedoara, la 43 de kilometri de epicentrul cutremurului de 5,7. Datele acestuia au fost de 2 ori mai mici decât ale celui din 1977.

"În perioada 13 - 23 februarie 2023 (ora 14:00), au fost localizate în zona Gorj 960 de cutremure cu magnitudini-locale (ML)/Richter între 0,2 şi 5,7. Dintre acestea, 15 seisme au avut peste 3,5 ML - magnitudine de la care cutremurele pot fi resimţite de către populaţia aflată în zona epicentrală. Cutremurele au avut loc la adâncimi cuprinse între 2 şi 26 km, 82,7% din ele producându-se între 10 şi 20 km. Chiar dacă numărul de evenimente scade, în continuare este posibilă apariţia unor replici cu magnitudini moderate, având în vedere amploarea evenimentului", a transmis, joi, INFP.

Sursa citată a precizat că, în ultimele 2 zile, cele mai mari cutremure au fost de 4,0 ML, respectiv 3,9 ML.

"Echipamentele seismice instalate în zonă contribuie semnificativ la localizarea mai bună a cutremurelor, cu rol în înţelegerea modului de producere a secvenţei şi a factorilor declanşatori, identificarea şi caracterizarea mai bună a sistemelor de falii din zonă, precum şi la înregistrarea parametrilor de mişcare a terenului, ce sunt de interes ingineresc. Înregistrările efectuate în timpul cutremurelor de 5,2 ML şi 5,7 ML, la 5 staţii din apropierea epicentrului, au fost analizate de către INCDFP într-un raport preliminar. Valoarea cea mai mare a acceleraţiei maxime la nivelul solului a fost înregistrată la staţia GZR (Gura Zlata, jud. Hunedoara), amplasată la 43 km distanţă epicentrală. Aceasta a fost de 106,7 cm/ss, fiind de aproximativ 2 ori mai mică decât valoarea înregistrată la staţia INCERC din Bucureşti în timpul cutremurului vrâncean din 4 martie 1977 (Mw 7.4, h = 90 km)", au mai transmis specialiştii.

Anterior, într-o conferinţă de presă, specialiştii INFP au precizat că numărul cutremurelor din zona Gorj descreşte, dar, în schimb, magnitudinea acestora nu descreşte atât de mult.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. CUTREMURE IN TURCIA...IN ARGENTINA... IN ROMANIA... E CLAR: MAMA GAIA S-A CAM SATURAT DE NOI... PE DREPT CUVANT!...

    E foarte bine ca le localizam mai bine dar, cu toti specialistii, habar nu avem care e cauza activarii unei zone necunoscuta ca fiind una seismica.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb