RAPORT PRELIMINAR ASUPRA CAUZELOR INSOLVENŢEI Petrochimia de la Arpechim a îngropat Oltchim

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 27 februarie 2013

Petrochimia de la Arpechim a îngropat Oltchim

Investiţia de 106 milioane euro în platforma de la Bradu nu a adus niciun leu

Contracte păguboase şi majorări salariale, în timp ce combinatul îşi adâncea pierderile

Oltchim a făcut o afacere foarte proastă, preluând platforma petrochimică de la Arpechim, în care, timp de trei ani, a investit 106 milioane de euro, potrivit raportului preliminar al cauzelor insolvenţei combinatului.

Deşi au fost realizate aceste investiţii, platforma petrochimică nu a adus niciun leu pentru Oltchim, în timp ce combinatul îşi adâncea pierderile, de la un an la altul.

Varujan Vosganian, ministrul Economiei, a declarat, ieri, într-o conferinţă: "Preluarea petrochimiei de la Arpechim este una din principalele cauze ale intrării în insolvenţă a combinatului vâlcean, potrivit raportului preliminar al administratorilor judiciari. Afacerea cu Arpechim a fost proastă pentru că Oltchim era în pierdere şi nu avea resursele financiare care să asigure retehnologizarea echipamentelor de la Arpechim. Deşi a investit enorm în Arpechim, Oltchim nu a câştigat nimic pentru că instalaţiile de acolo nu au funcţionat niciodată".

Domnia sa a spus că petrochimia de la Arpechim a fost preluată în 2010 şi că ministrul Economiei de atunci, secretarul de stat responsabil şi conducerea combinatului sunt cei care trebuie traşi la răspundere pentru această afacere care a îngropat şi mai mult Oltchim în datorii.

Situaţia combinatului vâlcean este neplăcută pentru că a cumulat datorii de peste 600 milioane de euro şi mai are obligaţii de mediu de încă 200 milioane de euro. Domnul Vosganian a subliniat că Oltchim are şanse de salvare pentru că are instalaţii moderne şi încă beneficiază de o piaţă pe care poa-te funcţiona în condiţii profitabile.

Surse din combinat susţin că problema cu petrochimia preluată de la Arpechim este că Oltchim a investit enorm în echipamente fără să le utilizeze în procesul de producţie, când ar fi putut realiza aceste lucrări treptat, astfel încât instalaţiile de pe platforma Bradu să-i aducă şi venituri. Mai mult decât atât, nu este clar de ce Oltchim a preluat petrochimia de la Arpechim în condiţiile în care Petrom a decis să renunţe la rafinăria piteşteană, îngreunând accesul combinatului la materia primă. În prezent, este foarte dificil pentru Oltchim să utilizeze platforma Bradu cu rafinăria Arpechim închisă.

Ca să finalizeze retehnologizarea platformei petrochimice, ar mai fi nevoie de circa 9-10 milioane de euro, bani de care Oltchim nu dispune în viitorul apropiat.

Varujan Vosganian a subliniat că Oltchim nu poate renunţa la platforma petrochimică deoarece costurile de închidere şi ecologizare sunt imense.

Salariile au crescut pe timp de criză, deşi Oltchim îşi adâncea pierderile

O altă cauză a insolvenţei Oltchim este fondul de salarii, care a crescut semnificativ deşi combinatul şi-a adâncit pierderile în perioada 2009 - 2012. Astfel, între anii 2009 şi 2012, numărul total de angajaţi a crescut cu 12%, iar fondul de salarii s-a majorat cu 40%. Salariile conducerii Oltchim au crescut cu 50%, iar salariile muncitorilor cu 30%. În perioada 2009 - 2012, veniturile Oltchim s-au diminuat cu o treime, a mai spus ministrul Economiei.

În prezent, venitul mediu brut pe salariat este de aproape 4000 de lei, iar cel net este de 2800 de lei, a subliniat domnul Vosganian, care a precizat că vor fi demarate discuţii cu angajaţii combinatului vâlcean pentru ca aceste cheltuieli cu salariile să fie ajustate.

Contracte păguboase

O altă cauză importantă care a adus Oltchim în insolvenţă sunt contractele păguboase încheiate de fosta conducere. Oltchim are în derulare multe contracte în care sunt implicate firme furnizoare, dar care sunt şi clienţi ai combinatului.

Varujan Vosganian a declarat: "Această strategie de marketing este îndoielnică. Ai furnizori care sunt şi clienţi la firme administrate de Constantin Roibu, rude ale domnului Roibu, sau lideri de sindicat. Astfel, firma Chempro Chemicals, care este şi furnizor şi client al combinatului, este administrată de Călin Roibu, fiul lui Constantin Roibu. La Oltgrup PVC director general este Gheorghe Roibu, fratele lui Constantin Roibu. La Protectchim, Constantin Roibu este administrator alături de liderul de sindicat Mihai Diculoiu. La Designro, domnul Roibu este în conducere alături de Radu Olaru, fostul director general adjunct. Acestea sunt doar câteva din contractele cu probleme".

Unele companii de la care Oltchim are de recuperat sume importante au intrat în insolvenţă. Gheorghe Piperea, partener în cadrul Rominsol, unul din administratorii judiciari ai Oltchim, a spus că sunt şanse mici ca societatea să recupereze aceste sume. "Acesta este preţul plătit pentru că Oltchim a intrat atât de târziu în insolvenţă", apreciază domnul Piperea.

Domnia sa a spus că vor fi denunţate contractele păguboase, iar alte contracte vor face obiectul unor acţiuni în anulare: "Raportul final asupra cauzelor insolvenţei va arăta cine se face răspunzător de situaţia în care a ajuns Oltchim şi cine este responsabil de aceste contracte care au păgubit compania. Justiţia se va îndrepta împotriva acestora fie pentru atragrea răspunderii penale, fie pentru recuperarea prejudiciilor. În raportul asupra cauzelor insolvenţei vom arăta şi care sunt soluţiile pentru reorganizare".

Niculae Bălan, partener în cadrul BDO Business Restructuring, celălalt administrator judiciar al Oltchim a subliniat că, în perioada următoare, se va lucra la optimizarea circuitelor de producţie, la reducerea cheltuielilor şi vor continua şi negocierile cu băncile pentru obţinerea unei finanţări. Domnia sa a declarat: "Capitalul de lucru este evaluat la circa 45 milioane de euro. Băncilor trebuie să le oferim garanţii pentru credite. Lucrăm şi la acest aspect pentru că multe active ale Oltchim au fost ipotecate în favoarea unor firme, iar aceste active externalizate vor fi readuse în patrimoniu".

Ministrul Economiei a mai spus că este greu să găsească o nouă echipă managerială pentru Oltchim, deoarece există mai multe tabere în combinat, şi a început să caute în afara companie: "În perioa-da următoare, trebuie să stabilim administratorul special, precum şi echipa managerială. Sunt multe tabere în Oltchim, astfel că, pe oricine pui, celelalte sunt împotrivă. Tentativele mele de a găsi pe cineva din interior s-au lovit de această situaţie. Asupra combinatului roiesc asemeni unor stoluri de corbi mulţi oameni care văd încă o afacere profitabilă în Oltchim. Am început să caut oameni din afara Oltchim sau care au lucrat acolo până în 2007-2008".

Potrivit administratorilor judiciari, Oltchim înregistrează încă pierderi, funcţionează cu 10% din capacitate, cumpără în continuare energie scumpă şi are capacităţi de producţie neutilizate, cu impact negativ asupra societăţii.

Cei mai mari creditori ai Oltchim sunt AVAS, BCR şi Electrica, aceştia acceptând să fie membri ai Comitetului de Creditori. AVAS şi Electrica au de recuparat împreună 400 de milioane de euro de la Oltchim. Prima adunare a creditorilor este stabilită pentru 15 aprilie.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. raportul preliminar si poate ar trebui reformulata concluzia generala " Oltchim a făcut o afacere foarte proastă, preluând platforma petrochimică de la Arpechim, în care, timp de trei ani, a investit 106 milioane de euro, potrivit raportului preliminar al cauzelor insolvenţei combinatului.

    Deşi au fost realizate aceste investiţii, platforma petrochimică nu a adus niciun leu pentru Oltchim, în timp ce combinatul îşi adâncea pierderile, de la un an la altul." Pentru un avocat hiena ar oferi o trambulina extraordinara in pledoayeul sau. Un avocat leu ar spune doar ca asteptarile erau mai ridicate ... 

    Lasand la o parte tot paienjenisul de capuse mai mult sau mai putin vizibile cu Roibu in frunte sau mai la dos, dupa parerea mea, Oltchimul a fost condamnat la pieire atunci cand s-a privatizat SNP-ul care prin Rafinaria Pitesti asigura materia prima absolut necesara combinatului pentru fabricareaPVC-ului.Piroliza de nafta si sau gaze, ca principala sursa de hidrocarburi nesaturate apte pentru polimerizari si copolimerizari, destul de veche, reprezinta piatra de incercare pentru orice combinat petrochimic, este energointensiva, periculoasa si costisitoare.Aia e.

    1. Si daca tot trebuie deschise negocierile cu OMV-Petrom (redevente, licente, majorari capital), cum ar fi sa intre Petrom ca asociat la Oltchim. la acel 1mld euro investitii programate la Petrom, cele 50-100mln euro ar fi rezonabile. Arpechim redeschisa ar insemna si un nou producator de PE si o restabilire a echilibrului productie/cerere interna pentru combustibili.

    Din cate vedem in fiecare zi guvernul face "ordine si dreptate" gasind vinovatii pentru situatia dezastruasa de la Olchim. Angajatii sunt de vina pentru ca au acceptat marirea salariilor apoi petrochimia de la Arpechim(groparul de la Oltchim) si probabil prin perseverenta guvernului se va ajunge si la primii vinovati Elena si Nicolae Ceausescu pentru ca au aprobat o asa investitie fara viitor si nu in ultimul rand Poporul Roman ca a acceptat construirea lui ca uite cate cate probleme ne face de vreo 15 ani incoace " umble buzunarele hotilor si politicienilor si ne creaza la toti note de plata fara de sfarsit ! 800 milioane de EURO !

    1. Este inca o demonstratie a lipsei de aptitudini de manager/leader a tovarasilor din guvern. oricine are o minima experienta in management stie ca atunci cand initiezi turn-around este important sa aduci de partea ta toate resursele cautand solutii si nu vanand vinovati. pana acum am auzit numai de vinovati, nimic despre solutii, nimic despre angajamente serioase pentru rezolvarea situatiei curente - ce sa mai vorbim despre termen mediu (3-4ani).

      nu glumi te rog cu lucruri serioase. "primii vinovati Elena si Nicolae Ceausescu pentru ca au aprobat o asa investitie fara viitor si nu in ultimul rand Poporul Roman" Daca aceste complexe industriale nu se construiau ce faceam noi astazi? Puteam sa absolv o facultate fara sa platesc nici o taxa, aveam vreo sansa la un loc de munca in afara de agricultura si nu in ultimul rand puteam sa ma mandresc cu faptul ca apartin unui popor care si-a platit datoriile pana la ultimul cent si continua a se lasa batjocorit fiind numit coruptul, saracul sau pentru a nu-l uita pe D.J. Vulpescu imperfectul Europei. Cine vrea sa poarte aceste atribute este liber sa-si insuseasca raportul domniilor lor!

    poate reportul ar trebui sa intrebe daca intr-adevar un simplu angajat castiga la oltchim 28 de milioane pe luna...impresia mea este ca vosganian si piperea sunt praf si pulbere amandoi si nu e de mirare ca au venit cu acest pretext xomunist abia dupa alegeri

    Raport exagerat !Roibu,cu toate pacatele sale,a incercat cu eforturi supraomenesti,neajutat de nici un guvern sa salveze petrochimia de la Pitesti,apoi implicit Rafinaria Arpechim,de care si-au batut joc toti guvernantii nostrii lasand OMV-ul sa-si bata joc de aceasta capacitate industriala construita cu mari sacrificii de parintii nostrii.E pacat sa se dea la fier vechi !Unde.i REINDUSTRIALIZAREA d-le Vosganian?Ce masuri ai luat in 2008 cand erai tot ministru al economiei si OMV-ul a oprit Piroliza de la Pitesti,ultima din Romania?

    1. sa postati un astfel de comentariu. O asemenea intrebare mi s-a pus si mie zilele trecute. Raspunsul l-am gasit tot in comentariul dumneavoastra "Rafinaria Arpechim,de care si-au batut joc toti guvernantii nostrii lasand OMV-ul sa-si bata joc de aceasta capacitate industriala construita cu mari sacrificii de parintii nostrii". Intrebarea care totusi se pune: au fost acele sacrificii in zadar????????????????????????? ??????????????????????????

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb