RAPORT PWC: Economia în statele dezvoltate, stimulată de participarea persoanelor de vârsta a treia pe piaţa muncii

Elena Deacu
Companii / 2 iulie 2015

Statele pot adăuga miliarde de dolari economiilor lor dacă vor şti să aplice cele mai bune practici în valorificarea potenţialului angajaţilor de vârsta a treia, arată un nou raport PwC.

"Dată fiind îmbătrânirea populaţiei în ţările dezvoltate, este esenţial ca statele să utilizeze cât mai bine angajaţii vârstnici pentru a stimula creşterea economică şi a ajuta la acoperirea costurilor în creştere ale sistemului de pensii şi ale sistemului sanitar. Noul nostru Index Golden Age identifică acele state care sunt deschizătoare de drumuri din acest punct de vedere: ţările scandinave, Noua Zeelandă şi Israel. Marea Britanie ocupă o poziţie de mijloc, în vreme ce majoritatea statelor din Zona Euro, cu excepţia Finlandei şi Germaniei, sunt în a doua jumătate a clasamentului. PwC estimează că adoptarea bunelor practici din statele cu performanţe notabile ca Suedia ar putea duce la creşterea PIB-ului Marii Britanii cu până 5% pe termen lung, iar potenţialul este şi mai mare pentru ţările aflate în josul clasamentului", a declarat John Hawksworth, economist şef PwC şi co-autor al raportului.

Indexul Golden Age este o medie ponderată a unor indicatori precum ocuparea forţei de muncă, nivelul veniturilor şi programe de calificare şi training, care reflectă impactul angajaţilor de peste 55 de ani pe piaţa muncii în 34 de ţări membre ale Organizaţiei pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (OECD).

Indexul arată că autorităţile ar putea lua în considerare următoarele: continuarea reformelor sistemului de pensii de stat pentru a încuraja pensionarea târzie; crearea de stimulente financiare pentru angajaţii în vârstă pentru a rămâne sau a se întoarce pe piaţa muncii; introducerea de noi iniţiative pentru a îmbunătăţi inserţia profesională a angajaţilor vârstnici; eliminarea barierelor din calea ocupării forţei de muncă şi încurajarea recrutării angajaţilor vârstnici; stimularea în special a ratei de ocupare a femeilor în vârsta, care tinde să fie mai mică decât cea a bărbaţilor.

Există, de asemenea, mai multe oportunităţi şi provocări subliniate de indicele Golden Age pentru companii. Companiile care utilizează la maximum abilităţile şi experienţa angajaţilor vârstnici pot obţine un avantaj în faţa competiţiei în aceste vremuri în care şi vârsta clienţilor este în creştere. Angajaţii vor trebui să îşi regândească atitudinea legată de instruirea forţei de muncă în vârstă, astfel ca acest lucru să nu se mai "oprească la 50 de ani". O forţă de muncă în proces de îmbătrânire ar putea cere o abordare diferită când vine vorba de echilibrul dintre salarizare şi beneficiile de sănătate şi pensie. Dintr-un audit complet al profilului de vârstă al angajaţilor lor care acoperă recrutarea, retenţia, instruirea, recompensa si performanţa ar putea rezulta concluzii foarte utile pentru companii.

"Acest grup de angajaţi este de prea multe ori neglijat de companii şi autorităţi, dar cercetările noastre arată că ar putea exista câştiguri economice mari din politicile orientate spre păstrarea oamenilor calificaţi şi motivaţi să rămână în forţa de muncă pentru mai mult timp", a declarat Horaţiu Cocheci, Liderul Echipei de Servicii de Consultanţă în Resurse Umane, PwC România: "Măsuri cum ar fi reduceri de impozite pentru firme care au lucrătorii în vârstă, creşterea cheltuielilor cu recalificarea lucrătorilor vârstnici, inclusiv competenţe digitale, şi aplicarea cu mai multă stricteţe a legilor anti-discriminare pe criterii de vârstă ar putea fi luate în considerare ca o modalitate de a stimula participarea persoanelor în vârstă de peste 55 de ani la forţa de muncă".

"Companiile ar trebui să se gândească cum ar putea valorifica cel mai bine aptitudinile şi experienţa angajaţilor în vârstă. Mai multă flexibilitate, regândirea cerinţelor postului, pauze în carieră şi schimburi de roluri ar putea ajuta la o mai bună incluziune a acestei generaţii şi o mai bună retenţie a ei în forţa de muncă pentru mai mult timp. De asemenea, instruirea continuă, oportunităţile de promovare şi managementul perfomanţei nu ar trebui să înceteze odată cu atingerea vârstei de 50 de ani. Ar trebui să se facă mai mult pentru a stimula inovarea şi productivitatea prin valorificarea diversităţii care rezultă din a avea o gamă mai largă de generaţii lucrând împreună. Pensionarea nu trebuie să rămână un eveniment care se întâmpla o data în viaţă; E posibil să asistăm la ascensiunea pensionarului part-time", a adăugat Horaţiu Cocheci.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb