RAPORT PWC: Europa are nevoie de investiţii de peste 2 trilioane dolari în reţeaua de electricitate până în 2050, pentru a susţine tranziţia energetică

G.B
Macroeconomie / 2 iulie 2021

Europa are nevoie de investiţii de peste 2 trilioane dolari în reţeaua de electricitate până în 2050, pentru a susţine tranziţia energetică

Tranziţia energetică de la combustibili fosili la surse regenerabile ia avânt şi va presupune investiţii uriaşe în capacităţi de producţie şi infrastructură, doar pentru Europa investiţiile pentru transformarea reţelei de electricitate fiind estimate la peste 2 trilioane de dolari până în 2050, reiese din raportul "Inventing tomorrow's energy system", realizat de PwC şi strategy&, departamentul de strategie globală din reţeaua PwC, potrivit unui comunicat remis redacţiei.

Dar acest proces nu este numai în Europa, peste 190 de ţări de la nivel global s-au angajat să atingă obiectivele Acordului de la Paris din 2015, care înseamnă reducerea masivă a emisiilor de carbon până la atingerea neutralităţii din punct de vedere energetic. Aceste ambiţii sunt susţinute prin subvenţii, stimulente, investiţii şi sisteme de stabilire a preţurilor carbonului. De la Coreea de Sud la SUA şi Europa, pachetele financiare destinate să stimuleze revenirea după criza pandemică au ca scop construirea unor economii şi sisteme energetice mai rezistente şi durabile. O estimare a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Regenerabilă arată că, pentru a pune pe picioare un sistem care să producă energie din resurse regenerabile până în 2050, sunt necesare investiţii de 13 trilioane de dolari la nivel global doar pentru consolidarea reţelelor de transport şi distribuţie a energiei.

Un nou sistem energetic, complexitate mai mare

Pe termen scurt şi mediu, petrolul, cărbunele şi gazele naturale vor continua să reprezinte un procent mare din materia primă folosită pentru producerea de electricitate şi căldură, dar tranziţia energetică este în plină desfăşurare. Iar companiile nu trebuie să se consoleze cu gândul că multe dintre componentele tranziţiei energetice sunt în viitorul îndepărtat - 10 până la 15 ani - şi că au destul timp pentru a concepe un plan. Realizarea corectă a tranziţiei energetice este vitală din punct de vedere tehnologic, strategic, economic şi al mediului. Scopul investiţiilor începe să devină clar şi tangibil, la fel şi beneficiile, dar este clar că nicio companie nu poate parcurge această călătorie de una singură. În unele industrii va fi esenţial să se încheie noi alianţe şi să se dezvolte noi modalităţi de colaborare. Raportul PwC arată că, în următorii zece ani, sectoarele de petrol şi gaze, energie electrică şi utilităţi şi industria chimică vor converge şi vor forma sisteme de energie integrate.

Companiile energetice fac paşi importanţi în direcţia tranziţiei energetice, numai anul trecut alocând o sumă record de 350 miliarde dolari în fonduri de investiţii durabile, mai mult decât dublu faţă de totalul din 2019. Mare parte din aceste fonduri au fost alocate pentru inovare, cercetare, dezvoltare şi tehnologie pentru reducerea costurilor de producţie a energiei regenerabile, stocarea energiei sau producţia de hidrogen verde.

Agenţia Internaţională pentru Energie (AIE) arată că până în 2040 sursele regenerabile de energie vor ajunge să reprezinte aproximativ 47% din piaţa energiei electrice, de la nivelul de 29% înregistrat în prezent.

Estimările arată însă că, prin planificarea strategică a investiţiilor, sursele regenerabile de energie vor ajunge să reprezinte mai mult de 90% din piaţa energiei până în 2050, iar ponderea combustibililor fosili va scădea sub 10%. În acelaşi timp, biomasa şi deşeurile ar putea depăşi combustibilii fosili ca şi materie primă pentru producerea de energie pentru încălzirea clădirilor, funcţionarea transportului electric şi pentru consumul industrial.

Nu se ştie când se va încheia tranziţia, dar direcţia este clară şi va necesita un răspuns din partea tuturor actorilor implicaţi: companii petroliere naţionale (CNP), companiile petroliere integrate (COI), de utilităţi, companii chimice, de servicii, investitori, operatorii de reţele, ministere şi autorităţi de reglementare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4760
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3165
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.6244

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb