Libertatea presei este în declin în mai multe ţări şi regiuni, inclusiv în Europa, potrivit celui mai recent raport Press Freedom Index publicat joi de organizaţia Reporteri Fără Frontiere (RSF).
"Ura faţă de jurnalişti a degenerat în violenţă, contribuind la creşterea fricii. Declinul libertăţii presei în Europa a mers mână în mână cu eroziunea instituţiilor din regiune prin guvernele tot mai autoritare", se arată în raport.
Asasinarea a trei jurnalişti - în Malta, Slovacia şi Bugaria - în decurs de câteva luni "a făcut lumea să realizeze că Europa nu mai este un sanctuar pentru jurnalişti".
RSF a amintit şi de problema crimei organizate din Italia, citând un membru al mafiei aflat în detenţie pentru că a încercat să ucidă un jurnalist: "O moarte insignifiantă este o lecţie bună pentru toţi ceilalţi".
Tot în Italia, sugestia ministrului de Interne, Matteo Salvini, de a retrage protecţia jurnalistului Roberto Saviano, care se află pe lista neagră a mafiei, a fost văzută ca alarmantă.
Chiar şi în Olanda, în trecut fiind prima ţară ca nivel de libertate a presei, a ajuns pe locul al patrulea, după ce doi jurnalişti care au scris despre bande criminale au acum nevoie de protecţie neîntreruptă din partea poliţiei.
Primul loc este ocupat de Norvegia, urmată de Finlanda şi Suedia. În România, situaţia este "problematică", potrivit graficului RSF.
Raportul mai arată şi amploarea pe care a luat-o retorica anti-media a politicienilor, amintindu-l pe francezul stângist Jean-Luc Melenchon care a spus că este "sănătos şi just" ca jurnaliştii să fie urâţi.
"Ostilitatea faţă de jurnalişti exprimată de liderii politici în mai multe ţări a provocat acte de violenţă serioase şi frecvente, care au alimentat un sentiment de frică fără precedent pentru jurnalişti".
Prim-ministrul ungar Viktor Orban a fost criticat în acest sens, pentru că a refuzat să vorbească cu "jurnalişti care nu sunt de la Fidesz".
Comentariile preşedintelui american Donald Trump şi ostilitatea arătată faţă de elementele media au contribuit la interpretarea climatului media ca "problematic".
Atacurile verbale şi ameninţările faţă de presă din timpul protestelor "Vestelor Galbene" din Franţa au dus la acte de violenţă fără precedent şi intimidare, după ce o femeie reporter a fost ameninţată de protestatari din Toulouse că va fi violată.
Miercuri, organizaţiile Reporteri fără Frontiere (RSF) şi ActiveWatch au transmis o scrisoare ministrului român de Interne, Carmen Dan, şi lui Ioan Buda, inspector general al Poliţiei Române, cu privire la ameninţările cu moartea primite de jurnalista Emilia Şercan, care a publicat pe larg despre doctorate plagiate ale unor oficiali de rang înalt.