RAPORT SĂPTĂMÂNAL BT ASSET MANAGEMENT: Revenire puternică a bursei austriece ATX susţinută de Raiffeisen şi Erste

A.C.
Companii / 4 aprilie 2014

Datele macroeconomice din săptămâna aceasta au fost mixte, semnificative fiind o creştere de 4,6% de pe bursa austriacă ATX susţinută de băncile Raiffeisen (10%) şi Erste (7%) iar rata inflaţiei din Germania a înregistrat cel mai scăzut nivel din august 2010, de 1% anual, potrivit unui raport al companiei specializate în administrarea de investiţii BT Asset Management, parte a grupului Băncii Transilvania.

Pe bursa ATX din Austria, tendinţa ascendentă a fost susţinută şi de o creştere de 4% a acţiunilor OMV care demarează operaţiuni în Namibia iar producătorul de echipamente de iluminat Zumtobel a contribuit la revenirea ATX printr-o sporire de 6%, estimând o creştere a vânzărilor cu 3-5% pe an până în 2016/2017.

Rata inflaţiei în Germania a scăzut "neaşteptat" până la 1% anual, cel mai scăzut nivel din august 2010 până în prezent. Vânzările din comerţul cu amănuntul în Germania au crescut în februarie cu 1,3%, sub aşteptările analiştilor, nereuşind să menţină ritmul de creştere anterior, creşterea din ianuarie fiind de 2.5%.

Estimările finale pentru indicii PMI (indicatorii economici derivaţi din sondaje lunare asupra companiilor din sectorul privat) din zona euro au rămas neschimbate. Astfel indicele agregat a rămas la 53, în scădere cu 0,1 puncte faţă de luna precedentă. Indicele din Germania a rămas la 53,7, de asemenea neschimbat.

În România, în luna februarie volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul a crescut cu 1,4% (serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate), ceva mai lent faţă de creşterea de la început de an de 2,3% (ce a fost ajustată în jos cu 0,1 puncte), însă ritmul anual a ajuns la 7,6%.

În ţara noastră, randamentele la titlurile de stat au crescut uşor în această săptămână, pe scadenţele mai scurte creşterea medie fiind de 0,3% iar randamentele la titlurile pe 10 ani au scăzut uşor până aproape de 5,56%. Rata medie a dobânzii pentru creditele în lei acordate pe piaţa interbancară (ROBOR) la 3 luni a ajuns la 2,7%, în scădere faţă de 2,72% cu o săptămână mai devreme iar pe ROBOR la 6 luni scăderea a fost ceva mai mare până la 2,93% faţă de 3,01% anterior.

Moneda naţională a rămas aproape neschimbată faţă de celelalte valute, în prezent tranzacţionându-se aproape de 4,468 ron/euro şi de 3,257 ron/dolar.

Pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a fost o săptămână fără schimbări prea mari pentru BET-XT înregistrând o creştere de 1,4% cu lichiditate redusă, cele mai mari creşteri fiind înregistrate de Condmag şi Dafora (16%) iar cele mai mari scăderi au consemnat: Artego (3%), SIF3 (2,9%) şi SIF4 (2,6%).

A fost o săptămână pozitivă pentru indicii bursieri americani Dow Jones (+1,9%) şi Stoxx 50 (+2,3%). BCE (Banca Centrală Europeană) a rămas din nou în aşteptare chiar dacă inflaţia rămâne pe trend descendent. Sectorul bancar a crescut cel mai mult, cu 4,5%, cu băncile italiene în topul creşterilor. Randamentele la obligaţiunile americane pe 10 ani au crescut în ultima săptămână, investitorii speculând că o îmbunătăţire a situaţiei de pe piaţa muncii.

În SUA, indicele ISM (varianta americană a PMI) pentru sectorul prelucrător a crescut cu 0,5 puncte până la 53,7, doar uşor sub aşteptări. Indicele pentru comenzile noi a crescut cu 0,6 puncte până la 55,1 iar nivelul actual al indicelui este consistent cu o creştere de 2% anual pentru trimestrul 1. Vânzările auto şi-au revenit în luna martie la 16,33 milioane dolari în principal datorită condiţiilor meteorologice mai bune dar şi datorită promoţiilor de la dealerii auto. Comenzile noi în fabrici au crescut cu 0,2% în februarie, ceea ce a dus ritmul de creştere anual la 1,7%, uşor sub aşteptări. Cererea de credite ipotecare pentru locuinţe noi au crescut cu 0,9% săptămâna trecută, ritmul anual de scădere ajungând la 16%.

China a anunţat creşterea modestă a cheltuielilor guvernamentale pentru susţinerea economiei.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8373
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3185
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9967
Gram de aur (XAU)Gram de aur412.9649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb