RAPORT SIF HOTELURI: "Hotelul Rusca a fost vândut pentru că avea pierderi şi necesita investiţii semnificative"

ANDREI IACOMI
Piaţa de Capital / 17 august 2021

"Hotelul Rusca a fost vândut pentru că avea pierderi şi necesita investiţii semnificative"

Conform raportului, societatea a organizat o licitaţie deschisă cu strigare cu un preţ de pornire de 1,3 milioane euro, în august anul trecut

Potrivit documentului, licitaţia, care a fost anunţată în presa locală şi pe website-ul societăţii, s-a încheiat fără succes

SIF Hoteluri, societate deţinută de SIF Banat-Crişana, a vândut Hotelul Rusca din Hunedoara pentru că întregistra pierderi de peste cinci ani şi necesita investiţii semnificative pentru a putea răspunde exigenţelor pieţei şi normelor legale în vigoare, se arată în raportul semestrial al societăţii publicat, ieri, pe site Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Conducerea SIF Hoteluri menţionează, în raport: "În urma derulării unei analize interne privind situaţia activului Hotel Rusca, care înregistra pierderi de peste cinci ani şi necesita investiţii semnificative pentru a putea răspunde exigenţelor pieţei şi normelor legale în vigoare, s-a iniţiat procedura de vânzare a acestuia, organizându-se în luna august 2020 o licitaţie deschisă cu strigare cu un preţ de pornire de 1,3 milioane euro, situaţie ce a făcut obiectul raportării semestriale la acel moment. Deşi anterior datei licitaţiei SIF Hoteluri a publicat anunţul de licitaţie în presa locală şi pe website-ul societăţii şi a primit mai multe expresii de interes, licitaţia nu s-a finalizat cu succes. Ulterior, ca urmare a continuării discuţiilor cu mai mulţi potenţiali investitori, în 2021 s-a primit o ofertă angajantă care în urma analizei efectuate la nivelul SIF Hoteluri a fost acceptată, societatea efectuând obligaţiile legale de informare".

SIF Hoteluri a vândut hotelul din Hunedoara pentru 1,1 milioane euro fără TVA, cumpărător fiind Nicolae Căpuşan, ce deţine grupul din care fac parte hotelurile SunGarden din Turda, SunGarden Therme din Dej, precum şi complexul hotelier SunGarden Resort din Cluj Napoca.

Hotelul Rusa este situat în centrul oraşului Hunedoara şi are peste 6.100 de metri pătraţi, ceea ce înseamnă că a fost vândut cu mai puţin de 180 euro/metru pătrat. Preţul a strânit nemulţumirea Asociaţiei Investitorilor la SIF-uri (AISIF) care a trimis, la începutul lunii, o solicitare conducerii SIF Banat-Crişana în care cerea lămuriri privind "motivul pentru care s-a decis vânzarea unui activ valoros al SIF Hoteluri cu un asemenea preţ derizoriu!".

Cătălin Buzdea, acţionar al SIF Banat-Crişana, arăta într-un articol publicat în ziarul BURSA că societatea a vândut hotelul sub valoarea sa contabilă de acum şase ani. De asemena, acţionarul sublinia că apartamentele vechi, goale, din Hunedoara se vând cu minim 500 euro/metru pătrat.

Hotelul Rusca este cea mai importantă unitate de cazare din Hunedoara, fiind la 1,5 km depărtare de Castelul Corvinilor, principalul punct de atracţie turistică a zonei, conform descrierii de pe site-ul SIF Hoteluri. Hotelul, localizat în zona verde a oraşului, lângă parc, este clasificat la categoria de trei stele, are 103 camere şi trei săli de conferinţă. Anul trecut, când turismul a suferit masiv în urma restrucţiilor impuse de autorităţi pentru limitarea răspândirii pandemiei de Covid-19, Hotelul Rusca a avut afaceri de numai 0,25 milioane de lei, cu mult sub cele 3,09 milioane de lei din 2019, şi o pierdere de 0,95 milioane de lei, de peste trei ori mai mari decât cea din anul anterior, potrivit rapoartelor anuale ale SIF Hoteluri, publicate pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti. De altfel, în ultimii zece ani, hotelul a înregistrat profit doar în 2014, în timp ce cifra de afaceri a avut o tendinţă ascendentă începând cu 2016, potrivit datelor de la BVB.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. Unde este linkul cu organizarea licitatiei din presa locala?

    Ar fi trebuit sa invete de la cei de la Romtelecom cum se face o licitatie pentru imobile!

    Acest gen de explicatii nu sunt credibile. Actionarul majoritar SIF 1 putea sa faca o majorare de capital social pentru finantarea cheltuielilor de modernizare a hotelului - exact asa cum au facut SIF 3 si SIF 5 la Turism Felix, iar nu sa vanda sub pretul de piată. Daca Nicolae Capusan care nu are puterea financiară a SIF 1 a vazut aici o oportunitate, cum de a decis proprietarul afacerii sa vanda sub pret?

    1. Actionarul majoritar ar fi trebuit sa solicite despagubiri pentru frauda constata si judecata la AZUGA TURISM, de 20 milioane lei, de la infractorii Dragos George Bilteanu si El Lakis Naqjib. n-au facut-o, dar au facut majorare de capital la AZUGA TURISM de vreo 11 milioane de lei. Managementul performat la AZUGA TURISM, al nepotului lui Bilteanu, a reusit diminuarea valorii de la 44 milioane lei in 2013 la 21 milioane lei in 2021.

    De ce nu publica sif 4 Anexa 10 a activelor şi datoriilor conf. Reg 7/2020 pana la 15 ale lunii?

    La fel si evergent, sif 3, ca si ele nu sunt mai prejos.  

    face ala renovare si refinantare sa isi scoata toti banii cabpe urma sa ramana cu flux numerar pozitiv infinit.

    Bravo “bai” romanilor stiti sa dati tunuri pe fata. 

    Mama ei de cloaca de hoti! 

    Asa si cu ala de a vandut blocul pe victoriei cu 2 mil si cv, unde a pus 30% lichiditatea investitorilor plus credit iar acum la refinantare cu dobanda trantita pe cuclu isi scot baietii toti bani plus profit plus venit infinit. 

    BRAVO!!! 

    Vreau si eu baieti ca voi la mine in echipa. 

    semnat comenturi “cretine” 

    1. Căpșunarii din cuibul de viespi(Sif1) in frunte cu “președintele ucenic” ,consiliat de “penalul suspendat” ,acompaniați de “fostul mare broker elvețian” fură din averea cuponarilor fără nici o rusine ,fără nici o teama de autorități,in una dintre cele mai corupte tari din UE.

      Sup (ta)/ (ra) veghetorul doarme cu vise placute.

      semnat comenturi “cretine” 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4906
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2932
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9203
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.5107

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb