RAPORTAREA ERONATĂ A DECESELOR ATRAGE SANCŢIUNI Anchetă disciplinară pentru responsabilii din Ministerul Sănătăţii

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 18 mai 2021

Anchetă disciplinară pentru responsabilii din Ministerul Sănătăţii

Membrii comitetului din cadrul Ministerului Sănătăţii care s-au ocupat de situaţia deceselor cauzate de Covid-19 vor fi cercetaţi disciplinar, a afirmat Ioana Mihăilă, ministrul Sănătăţii, ieri, în plenul Camerei Deputaţilor, cu prilejul prezentării raportului privind diferenţele înregistrate între platforma Coronaform şi platforma alerte.ms.ro privind numărul persoanelor decedate de Covid.

"Nu am tergiversat publicarea datelor, ci am solicitat şi am primit clarificări pentru că, pentru noi, primează exactitatea datelor şi nu rapiditatea publicării lor. Diferenţele dintre cele două baze de date au fost evidenţiate în mandatul lui Vlad Vociulescu şi este adevărat că ele s-au accentuat în perioadele în care valurile pandemice au fost mai importante. Modificările din luna martie făcute în baze urmăreau asigurarea corectitudinii datelor prin chei de verificare la Serviciul de Telecomunicaţii Speciale şi nu îngreunau raportarea. Responsabilul din cadrul Ministerului Sănătăţii privind raportarea este un comitet numit în mandatul precedent celui al lui Vlad Voiculescu şi vom lua toate măsurile pentru cercetarea disciplinară a membrilor acestuia", a răspuns ministrul Ioana Mihăilă, tiradei de întrebări formulate de deputaţii social-democraţi şi de cei de la Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR).

Domnia sa a precizat că decontarea cazurilor de Covid nu se face în funcţie de numărul de pacienţi diagnosticaţi în spitale, ci în funcţie de cheltuiala efectivă cu aceştia şi că măsurile de restricţie din timpul pandemiei nu au fost luate pe baza numărului de decese, ci pe baza valorilor ratei de incidenţă.

Reprezentanţii PSD au solicitat, în replică, instituţiilor publice abilitate să investigheze posibile infracţiuni legate de punerea în pericol a sănătăţii publice prin interpretarea eronată a datelor privind pandemia.

"Nu stiu de ce să mă sperii sau să mă îngrozesc mai tare. Mai întâi este şocant cinismul cu care vorbiţi despre românii morţi de covid ca despre nişte stocuri de marfă. Apoi este cel puţin greţoasă viteza cu care din apostolii transparenţei aţi devenit un soi de comisari politici ai secretomaniei, capabili să explice o dramă naţională ca pe o birocratică înşiruire de erori umane. Aţi inventat cifre agregate în locul adevărului simplu şi clar pe care îl meritau miile de familii care şi-au pierdut un om drag în timpul pandemiei. În urmă cu câteva săptămâni, aflarea adevărului era pentru USRPLUS o chestiune de viaţă şi de moarte pentru care cereaţi demisia guvernului Cîţu. Azi, îngroparea adevărului a devenit specialitatea tandemului Barna-Cioloş pentru că au apărut câteva sute de posturi bănoase la şefia şi în consiliile de administraţie ale spitalelor ţării. (...) Aţi făcut un pseudo-raport pervers şi cel puţin ticălos din care aflăm că nimeni nu e de vină; mai aveaţi puţin şi scriaţi că morţii ar fi fost singurii răspunzători", i-a transmis deputatul Sorin Grindeanu, prim-vicepreşedinte al PSD, ministrului Ioana Mihăilă.

În apărarea ministrului Sănătăţii, deputatul liberal Cristina Vecerdi a precizat că procentul deceselor din ţara noastră este egal cu cel de la nivel global, 2,7%, şi că în raportarea deceselor persoanelor cu comorbidităţi, medicul curant este suveran asupra cazului şi ştie dacă persoana respectivă a decedat sau nu de Covid-19.

La rândul său, colegul de partid al ministrului Ioana Mihăilă, deputatul Adrian Wiener (USRPLUS) a spus: "Vrem să fim convinşi că politicile publice au fost determinate de analize corecte şi construite factual. Acum este vorba despre un demers administrativ de restituire a adevărului. Aceasta se face prin comunicare decentă, onestă şi complet transparentă. (...) S-a constatat că o platformă conţine date individuale caz cu caz filtrate ulterior de DSP cu medicii curanţi. Sunt integrate de instituţii diferite aceste dat şi (...) povara administrativă şi birocratică a condus inevitabil şi la erori umane. E evident că perioada celui de-al doilea val, când a fost un exces de mortalitate, a dus la diferenţele mari de raportări în perioada decembrie 2020-martie 2021".

În schimb, deputatul George Simion, copreşedintele AUR, a afirmat că raportul prezentat de ministrul Sănătăţii împarte difuz responsabilitatea înregistrării eronate a deceselor cauzate de Covid-19.

"Când e împărţită astfel, nu există responsabilitate. Nu se spune în raport cine este vinovat de discrepanţe majore de raportare, între 5000 şi 10.000 de cazuri, adică 30% dintre cei raportaţi ca morţi de Covid. (...) Dacă nu exista rivalitatea şi mâncătoria dintre partidele aflate la guvernare, nu aflam de aceste diferenţe majore dintre cazurile de Covid şi ne-Covid", a mai spus George Simion.

Reprezentantul UDMR, Zakarias Zoltan, a reamintit că sunt lipsuri majore în infrastructura sanitară acumulate în 30 de ani, în toate guvernările, şi de aceea e nevoie de continuarea descentralizării spitalelor, iar în acest timp statul să aloce bani pentru modernizările necesare.

Amintim că potrivit documentului întocmit de Ministerul Sănătăţii decesele cauzate de Covid-19 raportate în platforma alerte.ms.ro sunt cu 13% mai numeroase decât cele din evidenţele Institutului Naţional de Statistică. În schimb, datele din Coronaforms corespund în proporţie de 96% cu cele înregistrate de Institutul Naţional de Statistică. În Corona forms sunt raportate decesele cu numele persoanei respective şi Codul Numeric Personal, în timp ce în alerte.ms.ro spitalele raportează doar numărul de decese. De aceea, specialiştii din cadrul Ministerului Sănătăţii susţin că procedura de raportare în alerte.ms.ro este deficitară şi recomandă renunţarea la aceasta, în timp ce raportarea în Corona forms, deşi conţine unele erori, este cea validă.

"Un export din cele două baze de date a relevat că, până la data de 31 martie 2021, s-au înregistrat 31.132 decese în alerte.ms.ro şi respectiv 23.931 decese în Corona forms", se arată în raport.

Cu alte cuvinte, conform specialiştilor, numărul real al persoanelor decedate de Covid-19 ar fi cel din Corona forms care este cu mult mai mic decât cel declarat de spitale pe platforma ce aparţine Ministerului Sănătăţii.

În document, comisia de experţi aduce in atenţia Ministerului Sănătăţii faptul că dubla raportare, pe principii diferite, atrage după sine confuzii, implică eforturi adiţionale de validare a datelor şi consum de resurse. De asemenea, neconcordanţele între cele două serii de date sunt inevitabile. Ei mai afirmă că stabilirea numărului final de decese Covid, conform definiţiei OMS, este fezabilă numai după încetarea stării de pandemie.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Atat eu , Afrodita Augusta Somoioaga cat si sotul meu Vespasian Petronius Somoioaga, intelectuali din DIASPORA , sustinem PLUS EUR, deoarece speram niste contracte grase de la INALTIMEA SA vlad voiculescu , un erudit cu studii nemaivazute in strainatate care se va mentine in cele mai inalte functii deoarece este flexibil si cade numai in picioare.In lupta lui pentru ADEVAR nu mai are timp sa faca nimic pentru tara si cetateni.Tine-o tot asa vladut draga, esti cel mai bun !

    Te vom astepta echipati in costum national fiindca nu ne-a mai ramas ca afacere decat patriotismul... 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb