• Moneda unică a trecut pragul de 1,28 dolari pentru prima oară după 22 mai
Euro s-a apreciat vineri, pe pieţele externe, faţă de moneda americană, depăşind pentru prima oară după luna mai pragul de 1,28 dolari. Dinamica monedei unice europene a avut la bază optimis-mul generat de planul anunţat joi de Banca Centrală Europeană (BCE) în privinţa achiziţiilor de obligaţiuni guvernamentale.
Euro a urcat cu 1,5% vineri, pe piaţa din New York, ajungând la 1,2817 dolari. Astfel, moneda împărţită de 17 state din UE a trecut de 1,28 dolari pentru prima oară după 22 mai. În intervalul 3-7 septembrie, euro a câştigat 1,9% faţă de dolar, acesta fiind cel mai important avans săptămânal din februarie până în prezent.
Analiştii arată că pe pieţe se resimte un sentiment pozitiv faţă de rezolvarea crizei datoriilor din Europa. La data de 6 septembrie, conducerea Băncii Centrale Europene a convenit un program nelimitat de achiziţii de obligaţiuni guvernamentale, ca parte a încercărilor de a readuce sub control dobânzile mari la care se împrumută unele state puternic îndatorate din zona euro. Maturitatea obligaţiunilor pe care le va putea cumpăra BCE de pe piaţa secundară va fi de 1-3 ani, fără o limită în privinţa randamentelor.
Mario Draghi, preşedintele BCE a declarat: "Acest program ne va permite să rezolvăm distorsiunile grave de pe pieţele obligaţiunilor guvernamentale, care provin, în special, din temerile nejustificate ale investitorilor cu privire la reversibilitatea euro. În condiţii corespunzătoare, vom avea un instrument eficient pentru evitarea scenariilor distructive, cu posibile provocări severe pentru stabilitatea preţurilor din zona euro".
De menţionat că, în ultima zi a săptămânii trecute, dolarul a pierdut teren faţă de euro şi pe fondul anunţului privind situaţia noilor locuri de muncă din SUA. În condiţiile în care angajatorii americani au creat mai puţine posturi decât arătau aşteptările, în luna august, au apărut speculaţiile potrivit cărora Federal Reserve (banca centrală) va lansa noi măsuri de stimulare a economiei.
Conform cifrelor publicate de Departamentul Muncii de la Washington, angajatorii din SUA au creat un număr de 96.000 de noi locuri de muncă în august, după un plus de 141.000 în luna precedentă. Analiştii preconizau o creştere cu 130.000 a numărului posturilor din economia americană.