Moneda unică europeană (euro) şi cea britanică (lira sterlină) s-au depreciat vineri, pe pieţele externe, ajungând la cel mai redus curs din aprilie până în prezent, faţă de dolar, după ce Departamentul Muncii de la Washington a anunţat creşterea peste aşteptări a numărului posturilor în octombrie.
Conform datelor oficiale, SUA au creat 271.000 de noi locuri de muncă luna trecută, după un plus de 137.000 în septembrie. Analiştii anticipau 185.000 de noi locuri de muncă în octombrie, în Statele Unite.
În aceste condiţii, investitorii sunt tot mai convinşi că banca centrală americană (Federal Reserve - Fed) va majora dobânda cheie la reuniunea de luna viitoare a consiliului guvernatorilor, ceea ce impulsionează cererea pentru moneda americană, apreciind-o.
Analiştii "Danske Bank" A/S din Copenhaga sunt de părere, potrivit Bloomberg, că datele anunţate de Departamentul Muncii sunt "pozitive pentru dolar" şi fac "aproape sigură" majorarea dobânzii Fed.
Euro a pierdut 1,3% vineri, pe piaţa din New York, ajungând la 1,0741 dolari, iar lira a scăzut cu 1%, la 1,5053 dolari. Pe parcursul zilei, euro a coborât până la 1,0707 dolari, iar lira - la 1,5029 dolari, cele mai mici cursuri înregistrate în ultimele şapte luni. În intervalul 2 - 6 noiembrie, atât euro, cât şi lira au scăzut cu 2,4% faţă de dolar.
Totodată, indicele Bloomberg Dollar Spot, care măsoară evoluţia monedei SUA faţă de zece valute majore, a crescut cu 1,1% vineri, atingând 1.232,53 puncte. Săptămâna trecută, acest indice a câştigat aproape 2%.
În prezent, traderii anticipează că probabilitatea ca Fed să decidă majorarea dobânzii luna viitoare este de 70%, faţă de 56%, înaintea publicării datelor referitoare la piaţa muncii.
Amintim că pieţele aşteptau încă din luna septembrie ca Fed să modifice dobânda de referinţă. Însă, atunci, preşedintele Fed, Janet Yellen, a anunţat că menţine dobânda de politică monetară în intervalul 0-0,25%, amânând o eventuală majorare - care ar fi fost prima creştere după aproape un deceniu -, din cauza unor riscuri globale.
Totuşi, Yellen s-a pronunţat în favoarea creşterii dobânzii de politică monetară în 2015, iar de luna trecută oficialul Fed a dat de înţeles că majorarea va fi făcută în decembrie. Chiar săptămâna trecută, Yellen a afirmat: "În acest moment, văd că economia SUA are o evoluţie bună. Cheltuielile interne au crescut într-un ritm solid şi, dacă cifrele continuă să arate creştere şi preţuri mai ferme, o majorare a dobânzii în luna decembrie ar fi o posibilitate reală".
În octombrie, consiliul guvernatorilor Fed a sugerat că va lua în calcul creşterea dobânzii la următoarea reuniune, date fiind evoluţiile cheltuielilor populaţiei şi investiţiile companiilor.