Moneda americană s-a apreciat vineri, pe piaţa SUA, până la cel mai ridicat curs din ultimii trei ani, în baza datelor privind piaţa muncii, care semnalează că situaţia celei mai mari economii a lumii se îmbunătăţeşte. În aceste condiţii, investitorii speculează că banca centrală a SUA, Federal Reserve, va începe să încetinească programul de stimulente monetare.
Indicele Dollar, care măsoară evoluţia monedei americane faţă de şase valute ale partenerilor comerciali majori ai SUA, printre care euro şi yenul japonez, a urcat cu 1,2% vineri, la IntercontinentalExchange Inc., ajungând la 84,444 puncte. În cursul ultimei zile din săptămâna trecută, indicele a urcat până la 84,530 puncte - cel mai ridicat nivel din 13 iulie 2010 până în prezent. În intervalul 1-5 iulie, indicele a crescut cu 1,6%, aceasta fiind a treia săptămână consecutivă de avans. Perioada de ascensiune este cea mai lungă din 8 martie până în prezent.
Dolarul a crescut cu 0,7% vineri, la New York, atingând 1,2829 unităţi/euro. În cursul zilei de 5 iulie, moneda americană s-a apreciat până la 1,2806 unităţi/euro - cel mai ridicat nivel din 17 mai până acum. Săptămâna trecută, moneda americană a câştigat 1,4% faţă de cea europeană.
Dolarul a consemnat, totodată, a treia săptămână de avans faţă de yen: +2,1% în perioada 1-5 iulie, la 101,20 yeni.
Săptămâna trecută, administraţia SUA a anunţat că angajatorii americani au creat mai multe locuri de muncă decât arătau aşteptările, în luna iunie, iar solicitările de ajutor de şomaj s-au redus.
Conform datelor oficiale ale Departamentului Muncii, economia americană a câştigat 195.000 de posturi luna trecută, faţă de 165.000, cât preconizau analiştii. Rata şomajului s-a menţinut la 7,6% - aproape de nivelul minim al ultimilor patru ani.
Totodată, în săptămâna încheiată în 29 iunie, numărul solicitărilor de ajutor de şomaj a scăzut cu 5.000, la 343.000, în timp ce piaţa anticipa un total de 345.000.
Pe de altă parte, Institute for Supply Management a anunţat că indicele privind producţia industrială din SUA a urcat la 50,9 puncte în iunie, de la 49 în mai. Nivelul din iunie este cel mai ridicat din ultimele trei luni. În plus, un indice care depăşeşte 50 de puncte indică avansul sectorului analizat.
Analiştii arată că aceste cifre, pe care le consideră solide, determină un răspuns pozitiv din partea dolarului, care va continua să crească în perioada următoare.