Executivul va sesiza Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) şi Curtea de Conturi pentru modul în care au fost soluţionate, în perioada 2008-2011, unele dosare privind retrocedarea de imobile, se arată în Sinteza unui Raport al Corpului de Control al Guvernului.
Acesta constată că au fost soluţionate cu prioritate cazuri tratate drept "excepţionale" de paranoia, lombosciatică, osteoporoză, psoriazis etc.
Printre alte motive invocate pentru ca dosarele să fie tratate drept excepţionale au fost cazurile de colici renali, tulburare depresivă, atacuri de panică, hemoroizi şi adenom al prostatei, persecuţie pe motive etnice.
Sinteza Raportului citat evidenţiază ce stătea scris în cazul unora dintre motive: "Nu depune acte doveditoare, dar susţine că are 82 de ani, diferă de HTA şi necesită 3 intervenţii chirurgicale costisitoare; declară (conform actelor l dosar) că are 93 de ani şi că trăieşte în America doar din ajutor social; are vârsta de 60 de ani, certificat luptător la Revoluţie", sunt alte motive invocate.
Studiul menţionează că, în 2008-2011, numărul dosarelor de despăgubire soluţionate prioritar de către Autoritatea Naţională pentru Restituirea Propietăţilor (ANRP), prin invocarea acestor cazuri excepţionale, a fost mult mai mare faţă de cel al dosarelor soluţionate în ordinea înregistrării, excepţia fiind transformată în regulă.
Conform datelor, în perioada amintită au fost soluţionate 8.136 de dosare, dintre care 1.407 - conform numărului de înregistrare, iar 2.269 - cu prioritate pe motiv de cazuri excepţionale. Dintre cele rezolvate cu prioritate, 131 au fost soluţionate în favoarea cesionarilor. Diferenţa este reprezentată de alte tipuri de dosare, precum cele cu hotărâri judecătoreşti definitive.
Pentru serviciile de evaluare, ANRP a plătit 1,3 milioane euro pentru 6.473 rapoarte.
Inspectorii Corpului de Control au notat că evaluatorii nu au fost desemnaţi aleatoriu, conform legii, dosarele fiind repartizate acestora fără respectarea criteriului legat de aria geografică, iar unele dosare au fost redistribuite tot către evaluatori care, anterior, nu îşi îndepliniseră obligaţiile contractuale. În unele situaţii, evaluările au fost efectuate prin utilizarea datelor de comparaţie din anunţurile de vânzare publicate în ziare şi nu pe baza unor date privind tranzacţii certe.
Au fost consemnate şi 94 de dosare cu diferenţe valorice între rapoartele de evaluare şi cele de reevaluare a aceloraşi imobile, cu o diferenţă de minimum 20% mai mică decât valoarea iniţială în urma reevaluării, deşi aceste reevaluări au fost raportate la aceeaşi dată de referinţă ca rapoartele întocmite iniţial, iar cel puţin una dintre metodele de analiză este similară.
În raportul de control este indicată şi o listă de 78 dosare cu cele mai mari despăgubiri, cuprinse între 29,7 milioane lei şi 466,7 milioane lei.
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, George Băeşu, declara, recent, citat de Mediafax, că i-a înaintat premierului Victor Ponta un memoriu în care reclama că instituţia este obligată la amenzi pentru neplata în termen a titlurilor de despăgubire, însoţit de demisia sa şi a celor doi vicepreşedinţi.
Acesta arăta că membrii din conducerea ANRP sunt vizaţi de cereri de amendare de peste 150 de procese şi că riscă să plătească cu patrimoniul propriu pentru neplata sau neemiterea titlurilor de despăgubire, fără să aibă însă vreo vinovăţie, ci doar pentru că legislaţia este neclară, fiind astfel într-o situaţie ridicolă.
Demisia nu a fost acceptată de premierul Victor Ponta, care a cerut o verificare a situaţiei.
Raportul de control a fost încheiat pe 6 martie.