Curtea de Conturi a constatat nereguli la Banca Naţională a României (BNR) privind contabilitatea instituţiilor publice, inventarierea elementelor patrimoniale, Codul fiscal şi procedura achiziţiilor publice, în urma unei acţiuni de control, potrivit unui raport al Curţii pe 2011.
Curtea a descoperit că situaţia realizării Programului de achiziţii al BNR în anul 2010 nu a fost prezentat, spre informare, conducerii executive a BNR, contrar prevederilor Regulamentului intern privind elaborarea şi realizarea Programului anual al achiziţiilor în BNR.
Curtea de Conturi a constatat în situaţiile financiare ale Băncii Centrale evidenţierea eronată în contabilitate a valorii unor mijloace fixe (construcţii, instalaţii tehnice, soft-uri etc.), care nu a fost majorată cu valoarea investiţiilor efectuate în scopul îmbunătăţirii parametrilor tehnici ai acestora, contrar prevederilor Legii nr. 15/1994, privind amortizarea capitalului imobilizat în active corporale şi necorporale. În timpul controlului, înregistrările eronate au fost corectate, conform raportului.
De asemenea, Curtea a constatat aplicarea eronată a cotei de TVA la rezultatul financiar al activităţilor sociale desfăşurate prin Centrele de Perfecţionare Profesională şi Activităţi Sociale, pentru care BNR are calitatea de plătitor de TVA, contrar prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal.
BNR nu a evidenţiat obligaţiile sale ce decurg din contractele de leasing, pe conturi analitice aferente furnizorilor de leasing şi, în cadrul acestora, pe fiecare contract în parte, acestea fiind înregistrate în evidenţa contabilă în mod global, în contul "Împrumuturi şi datorii asimilate", contrar prevederilor Legii contabilităţii nr. 82/1991, republicată, şi ale OMFP nr. 3055/2009 pentru aprobarea Reglementărilor contabile conforme cu directivele europene, potrivit raportului.
Curtea de Conturi a mai constatat că nu au fost inventariate unele terenuri şi clădiri din patrimoniul BNR, nu a fost urmărită prelungirea, de către executantul de lucrări, a poliţelor de asigurare pentru unele riscuri privind lucrările executate, în cazul derulării a două contracte de achiziţii de lucrări.
În timpul controlului efectuat de Curtea de Conturi, BNR a luat ca măsură majorarea valorii unor mijloace fixe (construcţii, instalaţii tehnice, soft-uri etc.), cu valoarea investiţiilor efectuate cu scopul îmbunătăţirii parametrilor tehnici ai acestora.
Curtea de Conturi a dispus măsuri pentru înlăturarea abaterilor constatate şi pentru intrarea în legalitate, care au fost realizate de BNR. În stadiu de finalizarea se află doar măsura referitoare la actualizarea reglementării interne privind organizarea şi exercitarea controlului financiar preventiv în cadrul BNR, în sensul armonizării acesteia cu cele mai bune practici în domeniu, aplicabile băncilor centrale europene.