Raportul Erste Group "Convergenţa 2.0" arată că factorii de creştere rămân aceiaşi, dar Europa Centrală şi de Est (ECE) va trebui să treacă în următorul deceniu de la stadiul de recuperare clasică prin imitare la un sistem bazat pe cunoaştere, cu valoare adăugată mai mare şi exporturi mai diversificate, conform unui comunicat remis redacţiei.
"Competitivitatea bazată exclusiv pe costuri nu este suficientă atunci când ţările se apropie de frontiera tehnologică; ţările din ECE vor trebui să îşi îmbunătăţească productivitatea capitalului şi forţei de muncă prin mijloace proprii, prin urmare investiţiile în educaţie şi în cercetare şi dezvoltare sunt esenţiale", explică Birgit Niessner, analist-şef Departamentul Cercetare Macroeconomica pentru ECE, Erste Group.
"Dintre statele din ECE analizate, Republica Cehă, Slovacia şi Polonia sunt pe primul loc la capitolul competitivitate şi cunoaştere, Ungaria situându-se în urma acestui grup de ţări. România şi Serbia sunt pe calea cea bună, însă trebuie să îşi crească nivelul de eficienţă înainte de a deveni economii bazate pe inovaţie. Croaţia trebuie să devină mai competitivă pentru a-şi menţine nivelul relativ ridicat al veniturilor, în timp ce Turcia trebuie să treacă la o economie bazată pe cunoaştere", se mai arată în raportul Erste Group.