Ţara noastră are cele mai multe iregularităţi raportate ca fraude, conform raportului întocmit, pentru anul trecut, de Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF). Cu 237 de raportări care privesc cheltuieli de 166.638.436 euro, România se situează pe primul loc la fraudarea fondurilor europene, la distanţă mare de locul al doilea ocupat de Italia cu 26 de raportări privind cheltuieli de aproximativ 23 milioane euro şi locul al treilea ocupat de Portugalia cu 20 de raportări pentru cheltuieli de 15,6 milioane euro.
Cele mai grave nereguli, 87, sunt la fondurile alocate prin politica de coeziune şi pentru pescuit, privind cheltuieli de peste 150 milioane euro, în timp ce cele mai multe nereguli, 148, sunt consemnate la fondurile alocate pentru agricultură, în special la sumele alocate dezvoltării rurale, privind cheltuieli de 16,5 milioane euro.
În privinţa iregularităţilor privind cheltuirea unor sume, iregularităţi care nu sunt frauduloase, în anexa 2 a raportului OLAF ţara noastră figurează în top 3 cu 824 de raportări privind cheltuieli în valoare totală de 97.581.948, fiind devansată doar de Slovacia pentru cheltuieli în valoare de 174.135.104 euro (locul 1) şi Polonia pentru cheltuieli de 119.585.586 euro (locul 2). Şi în cazul acestor iregularităţi neraportate ca frauduloase, ponderea o deţin, în cazul ţării noastre, sumele alocate pentru politica de coeziune (peste 69,1 milioane euro), după care urmează cele destinate agriculturii (peste 28,2 milioane euro).
Conform autorilor raportului, impactul financiar al fraudelor detectate împotriva bugetului UE a continuat să scadă în 2020. Cele 1056 nereguli frauduloase raportate în 2020 au avut un impact financiar combinat de 371 milioane euro, cu aproximativ 20% mai puţin decât în 2019, continuând scăderea constantă din ultimii cinci ani. Numărul neregulilor non-frauduloase a rămas stabil, dar a scăzut ca valoare cu 6%, potrivit raportului.
În privinţa neregulilor din fondurile alocate agriculturii şi dezvoltării rurale, "proporţional cu plăţile primite de statele membre ale UE dezvoltarea rurală este mai afectată de fraude decât plăţile directe date agricultorilor", se arată în documentul citat.
În domeniul agricol, inspectorii OLAF susţin că riscul cel mai mare este cel privind falsificarea documentelor. În cazul fondurilor alocate dezvoltării rurale, falsificarea poate viza, de exemplu, facturi, achiziţii de echipamente noi, în timp ce acestea sunt second-hand, etc.. Pentru celelalte forme de sprijinire a agriculturii, falsificarea se poate referi, de exemplu, la facturi sau arendă, acorduri sau cereri de ajutor, care pot include informaţii false despre zona eligibilă disponibilă, respectarea altor condiţii de sprijin financiar, etc.. Există riscul creării unor condiţii artificiale, cum ar fi faptul că beneficiarii pot împărţi în mod artificial exploataţiile agricole şi pot solicita ajutor prin intermediul mai multor companii legate între ele, în scopul evitării limitelor de sprijin financiar privind suprafaţa sau animalele.
În cazul sumelor alocate prin politica de coeziune, cele mai multe nereguli privesc cheltuielile efecutate în proiecte privind cercetarea şi dezvoltarea tehnologică, inovarea şi antreprenoriatul, precum şi programele de formare profesională, se arată în raportul OLAF. De asemenea, fraudarea fondurilor europene a mai fost constatată în proiectele de infrastructură menite să furnizeze servicii de bază (cum ar fi energie, mediu, transport şi TIC) şi în proiectele de infrastructură socială, de sănătate şi educaţie.
La fel se prezintă situaţia şi în domeniul pescuitului care este o activitate "foarte afectată de fraude şi nereguli".
"Proiectele finanţate pentru activităţi productive în acvacultură şi pentru prelucrare şi comercializare sunt printre cele mai riscante operaţiuni. La acestea se adaugă riscurile privind dezvoltarea de noi pieţe şi realizarea unor campanii promoţionale în acest domeniu de activitate", se arată în raportul citat.
Conform autorilor raportului, Comisia şi statele membre ar trebui să se protejeze împotriva acestor riscuri şi să continuie să lucreze împreună pentru prevenirea şi detectarea fraudării banilor europeni.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 21.09.2021, 00:39)
Asta ma mira foarte tare. La putere de doi ani sunt cei drepti, cei nepatati, cei curati, cei cu justitia, cei imaculati, cei anticorupti, cei incoruptibili........ hahahahaha..... am ajuns ciuma Europei cand au ajuns PNL+USR la putere.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.09.2021, 08:17)
Mai taci ma
1.2. Alejandro, mai taci ma (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de MAKE în data de 21.09.2021, 08:37)
Acesta al tau este un comentariu?
Nu, pe bune, poate nu ma pricep eu la ceea ce inseamna dezbatere, polemica, argumentatie, controversa, dialog disputatoriu...nu, pe bune, ....acest "Mai taci ma" imi provoaca perplexitatea,.
Cu atit mai mult cu cit nici nu are semnul exclamarii!
Este drept, nu are nici punct final.
E asa...ca Alejandro la Lady Gaga: "Mai taci ma" [.] - aici pur si simplu nu am stiut daca sa pun sau sa nu pun punctul.
Chiar este o problema pentru specialisti: cum citezi absenta punctului de la final? - il pui pe al tau sau nici pe al tau nu-l poti pune (aici as fi pus semnul intrebarii, dar nu mai sint sigur).
Imi vine sa iau acest "Mai taci ma" si sa-l pun in vitrina, linga fotografia doamnei Dancila in dantela neagra, cu Papa Francisc.
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.09.2021, 10:31)
Daca iei oricare dosar din teancul romanesc vei vedea ca e mai vechi de 2 ani ... si oricum fraudele sunt facute de cetateni romani, tarai, "afaceristi", nu politicieni USR PLUS. Romanul e cunoscut ca hot cam peste tot in lume, toti isi păzesc buzunarele cand vb cu un roman ... din păcate. Articolul de mai sus e doar una din multele confirmari ca nu suntem acuzati pe nedrept.
1.4. Fii roman! (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de MAKE în data de 21.09.2021, 10:47)
Sintem ceea ce vrem sa fim.
Adica, tu (ca oricare alt om, de orice etnie si nationalitate si cetatenie) esti ceea ce spui ca esti si ceea ce faci sa fii.
Te rog, nu te mai vorbi de rau, prosteste!
Fii roman!
1.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.09.2021, 11:03)
Stiu ca iti place Make sa te crezi superior sau "altfel", si ca e mult mai usor de dat vina pe altii ... insa realitatea e ca esti parte din grup, din aceeași țara si după cum comentezi si te scuzi, probabil ai si tu vreun dosarel pe vreundeva.
1.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.5)
(mesaj trimis de MAKE în data de 21.09.2021, 12:31)
Ma scuz?!
Poti alege: ori ai orbit, ori te-ai timpit.
Cred ca stiu care este varianta corecta, dupa felul cum ai dedus tu ca am un dosarel.
P.S.
Ha,ha! Sint curios sa vad daca mai raspunzi. Daca raspunzi, sint curios sa vad daca reusesti sa respecti Regulamentul sau daca va trebui sa te sterg.
Baietica...
1.7. Comentariu eliminat conform regulamentului (răspuns la opinia nr. 1.6)
(mesaj trimis de Redacţia în data de 21.09.2021, 14:33)
...
1.8. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.09.2021, 15:45)
da , da , in schimb cand sint in preajma , marocani , albanezi ,napoletani , toti isi casca buzunarele , ca astia cica le pun bani .
1.9. Comentariu eliminat conform regulamentului (răspuns la opinia nr. 1.8)
(mesaj trimis de Redacţia în data de 21.09.2021, 17:00)
...
1.10. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.09.2021, 17:14)
Comentariu tipic de sluga dresata sa jigneasca cetatenii romani. Daca te lasa aia care te dreseaza, poti cauta in carti, ziare si/sau internet si vei gasi cam cat au furat englezii de peste tot pe unde au ajuns si cucerit. Nemtii au furat ei la greu, rusii la fel. Multinationalele nu platesc taxe adica fura bani de peste tot iar pe tine te-au dresat aia s-o bagi cu romanii care nici in 10.000 de ani nu-i pot ajunge pe campionii hotiilor.
1.11. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.09.2021, 17:40)
si barna ce o fi?!!!
nu vorbim de dragnea, ca i de la aia corupti
si cati ca ei
1.12. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.10)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.09.2021, 17:58)
Adica dacă te prinde cineva furând si iti zice "fratioare las-o mai incet ca se vede" te simți jignit? Ar trebui sa iti fie rusine ca faci țara asta de ras, nu sa consideri ca te jignește cineva ... de altfel, sa explici asta lu' garcea când te prinde cu 3 portofele la tine, ca te simti jignit si ca nu e frumos din partea lui.
1.13. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.09.2021, 18:01)
De ce,doare adavarul?
1.14. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.13)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.09.2021, 19:30)
Doare, pentru ca lumea o ia personal ... faptul ca romanii sunt in top la furat nu înseamna ca orice roman fura, dar înseamnă ca, în medie romanul e cam pe primul loc in Europa la ciordeala. Negarea e prima reacție a unui om slab ... "nu se poate", "nu e adevarat", "lasă ca si alții fura" sau "tu nu esti patriot sau roman adevarat, altfel nu ai spune asa ceva", etc. Asta e nivelul ... in loc sa zicem "frate, e groasa, hai sa vedem ce putem face, cum sa mai închidem dintre ei, cum sa investim mai mult in învățământ", noi a dam pe conspiratii, ca are UE ceva cu noi, ca ne sapa, etc.
1.15. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.12)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.09.2021, 21:20)
Asta cu 3 portofele furate poate ca te caracterizeaza pe tine si nu trebuie sa te consideri jignit. Daca tu te ocupi de astfel de activitati nu inseamna ca si altii fac la fel ca tine.
1.16. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.14)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.09.2021, 21:28)
"Negarea e prima reacție a unui om slab ... "nu se poate", "nu e adevarat", "lasă ca si alții fura" sau "tu nu esti patriot sau roman adevarat, altfel nu ai spune asa ceva"
Incearca sa-i acuzi pe americani exact cu acuzatiile astea si vei constata ce oameni slabi sunt. Motive pentru acuze de ciordeala sunt cate vrei.
Daca repeti figura cu evreii, intri la chestii mai grave. Problema nu este sa vedem ce putem face cu hotii romani, mult mai important este sa luam masuri ca sa nu ne mai fure altii. Vorba ta, e groasa, sa mai inchidem din borfasii 'aliati'care fura aici ca in condru, la fel si cu asasinii economici care acopera hotiile.
1.17. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.14)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.09.2021, 21:29)
Doamne, ce nas are Make la prosti! Domnule Make, cum reusiti sa va dati seama din trei vorbe ca aveti de a face cu un prost?!
1.18. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.15)
(mesaj trimis de anonim în data de 22.09.2021, 10:20)
Cumetre, ai citit articolul? Nu e vorba de 3 potofele aici, nu fura unu singur ... la noi e sport national. Fura politicianu, fura taranu, fura pescarul, fura studentul, fura doctorul ... fiecare ce poate si cum prinde. Despre asta e vorba.
1.19. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.17)
(mesaj trimis de anonim în data de 22.09.2021, 10:21)
:))) ce faci Make? Iti trimiti singur mesaje? Sa iti si raspunzi atunci :))