Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat, vineri seara, la Digi24, că este nevoie de adoptarea unui nou cadru legislativ pentru serviciile de informaţii şi a susţinut că, în calitate de lider al PNL şi al coaliţiei, niciodată nu va fi de acord să fie încălcate libertăţile individului şi ale presei, dând ca exemplu că, dacă un ofiţer de informaţii poate să treacă la acţiuni de urmărire penală, nu este în regulă.
Rareş Bogdan a susţinut că nu ştie cine a scris proiectele de lege privind securitatea naţională şi că acestea nu au fost discutate de liderii coaliţiei.
"Cei care au legile acestea sunt reprezentanţii Guvernului, respectiv cele patru comisii din Parlament - comisia SRI, comisia SIE, comisia de apărare din Senat şi comisia de apărare din Camera Deputaţilor. Au 9 din 10, pentru că în total sunt 10 legi. Singura pe care nu o au şi o vor primi este cea a CSAT. (...) Ce a ieşit în spaţiul public nu sunt convins că este ceea ce este în momentul de faţă... Sunt variante de lucru, pe care colegii noştri vor veni cu controlul parlamentar şi vor veni cu iniţiativa legislativă împreună cu guvernul şi în parteneriat cu cei cărora li se adresează", a afirmat prim-vicepreşedintele PNL, citat de g4media.ro.
El a susţinut că, dată fiind situaţia regională, "România are nevoie de reglementări extrem de precise, extrem de clare" privind serviciile de informaţii.
"Niciodată ca lider al PNL şi al coaliţiei nu voi fi de acord să fie încălcate libertăţi ale individului, ale presei sau libertăţi ale omului câştigate cu greu în această ţară. Eu nu cred că reprezentanţi ai Guvernului, ai Parlamentului, ai coaliţiei vor veni cu derapaje", a susţinut Rareş Bogdan.
Întrebat dacă, în opinia sa, sunt derapaje în proiectele legilor securităţii, Rareş Bogdan a afirmat: "Nu vreau să comentez decât pe variantele oficiale. Eu sunt absolut convins că discuţiile vor exista în coaliţie. Nu ştiu dacă e varianta finală, intermediară, dacă nu e un balon aruncat presei ca să vadă reacţia societăţii civile".
Prim-vicepreşedintele a spus că aşteaptă varianta finală care va fi trimisă coaliţiei.
Totuşi, Rareş Bogdan a menţionat unele derapaje.
"Dacă vedem că un ofiţer de informaţii poate să treacă la acţiuni de urmărire penală, nu e în regulă. Dacă se creează câmpuri tactice, iarăşi e o situaţie... dar să nu facem procese de intenţie", a spus el.
Întrebat cine a scris proiectele, Rareş Bogdan a afirmat: "Nu ştiu cine le-a scris. Există specialişti sufiecienţi în Guvern. Sunt convins că au colaborat cu reprezentanţi ai mediului academic, cu reprezentanţi ai serviciilor".
"Îi cunosc pe toţi şefii serviciilor de informaţii din România. (...) Sunt oameni care cred în democraţie", a mai susţinut Bogdan.
1. Comentariu eliminat conform regulamentului
(mesaj trimis de Redacţia în data de 04.06.2022, 15:35)
...
2. La Bogdan azi e albă
(mesaj trimis de anonim în data de 04.06.2022, 16:25)
Mâine viceversa !!!
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 04.06.2022, 16:46)
Într-o țară normală omul ăsta era un nimeni în drum. În România este om de bază.
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.06.2022, 17:14)
Subscriu! Un gargaragiu! ahtiat după funcții și bani! Uitati-vă puțin și pe declarația de avere!Interesant pe cine consiliaza! " Vector " de imagine, nu ?
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 04.06.2022, 17:13)
gargara si pamblici scoase pe gura