RASDAQ Acţiunile "Biofarm" atrag atenţia investitorilor

ANDRADA BUSUIOC
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 21 iulie 2005

Cea mai mare parte a tranzacţiilor de ieri au fost perfectate la categoria de bază, care a însumat 1,09 milioane RON, reprezentînd peste 83% din piaţă. Valoarea totală de tranzacţionare s-a dublat faţă de şedinţa anterioară, însă numai indicele RAQ-II s-a apreciat (cu 0,27%), Rasdaq Compozit şi RAQ-I scăzînd cu peste jumătate de punct procentual (0,54% şi, respectiv 0,83%).

În cadrul primei categorii, preferinţele investitorilor rămîn aceleaşi - "Braiconf" Brăila (BRCR), "Rompetrol" Bucureşti (VEGA) şi "Socep" Constanţa (SOCP).

Acţiunile BRCR s-au tranzacţionat în număr de peste 110.000, la preţuri cuprinse între 0,83 şi 0,91 RON/acţiune. Preţul de referinţă a rămas acelaşi cu cel din şedinţa precedentă, de 0,85 RON/acţiune. Valoarea totală a transferurilor cu titlurile BRCR s-a ridicat la 93.589 RON. Producătorul de îmbrăcăminte a înregistrat pe primul trimestru al acestui an o valoare de tranzacţionare mai mare decît pe ultimii doi ani cumulat (în 2003 valoarea totală a tranzacţiilor se ridica la 0,64 milioane euro, în 2004 la 2,4 milioane euro, iar pe primele trei luni la 5,77 milioane euro).

Singurele acţiuni care s-au depreciat la prima categorie au fost "Socep" Constanţa (SOCP), al căror pret a scăzut cu 3,7%. Valoarea totală a tranzacţiilor s-a ridicat la 58.988 RON, reprezentînd 24% din totalul categoriei.

Cele mai lichide acţiuni de la cea de-a doua categorie au fost "Elpreco" Craiova (ELPS), care au fost tranzacţionate pentru preţuri cuprinse între 40 şi 42 RON/acţiune. Compania activează în sectorul fabricării materialelor de construcţii şi a raportat pentru primul trimestru al acestui an o cifră de afaceri de 12,3 milioane RON şi un profit net de 0,2 milioane RON. Compania a investit anul acesta într-o instalaţie, un milion de euro din fonduri proprii. Pachetul majoritar de 55,89% din titluri este deţinut de fondul de investiţii "Broadhurst Investments" Ltd, iar 10,64% din capitalul social este deţinut de SIF "Oltenia". "

După ce în şedinţa de marţi cotaţia titlurilor companiei de asigurări "Asirom" Bucureşti (ASRA) a crescut cu 6,59%, ajungînd la 0,42 RON/acţiune, ieri cotaţia s-a depreciat cu 5%, pînă la 0,399 RON/acţiune.

Interesul arătat sectorului farmaceutic a fost manifestat ieri nu numai pe BVB, ci şi pe Rasdaq, acţiunile producătorului bucureştean de medicamente "Biofarm" (BIOF) fiind tranzacţionate în număr de peste 1,1 milioane. Cele 66 de tranzacţii cu titlurile BIOF au fost perfectate la preţuri între 0,34 şi 0,36 RON/acţiune. Variaţia de preţ a fost însă destul de mică, de numai +0,34%. "Biofarm" a raportat săptămîna aceasta rezultatele preliminare pentru primul semestru, care arată creşteri semnificative: cifră de afaceri de 24,4 milioane RON, mai mare cu 26% faţă de cea realizată în aceeaşi perioadă a anului trecut şi profit net 7,6 milioane RON, în creştere de 105% faţă de nivelul din primul semestru al anului trecut. Exportul s-a dublat în volum şi valoare în această perioadă comparativ cu anul trecut. Societatea este în proces de listare la prima categorie a Bursei de Valori Bucureşti.

A fost tranzacţionat ieri un pachet de 600.000 acţiuni "Dafora" (DAFR) pentru 204.000 RON. Tranzacţia a fosdt realizată la preţul de 0,34 RON/acţiune.

Cea mai mare variaţie negativă de la categoria de bază a fost înregistrată de simbolul SINT al companiei bucureştene "Sintofarm". Cele două tranzacţii au fost perfectate la preţul unic de 1 RON/acţiune, mai mic cu 13,79% faţă de cel din şedinţa precedentă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb