RASDAQ "Biofarm" rămîne în topul preferinţelor investitorilor

Iulia Grosu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 22 august 2005

Acţiunile producătorului de medicamente "Biofarm" Bucureşti (simbol BIOF) au fost cele mai lichide din piaţă, compania menţinîndu-se în topul preferinţelor investitorilor în ultima perioadă. În ultima şedinţă a săptămînii au fost transferate peste 3,1 milioane de acţiuni "Biofarm", prin intermediul a 91 de tranzacţii. Cotaţia a oscilat pe parcursul şedinţei între 0,33 RON şi 0,35 RON/acţiune. Preţul de referinţă s-a cifrat la 0,332 RON, în scădere cu 3,65% comparativ cu şedinţa de joi. Valoarea totală a tranzacţiilor a însumat peste un milion RON. Preţul a atins în cursul şedinţei un nou maxim de 0,35 RON/acţiune.

Pe piaţa Rasdaq s-au încheiat vineri 613 tranzacţii, în sumă de 2,2 milioane RON. Valoarea tranzacţiilor a cres-cut cu 185% comparativ cu şedinţa anterioară. Au fost transferate 4,2 milioane de acţiuni, aparţinînd a 139 de societăţi. O tranzacţie a fost încheiată în cadrul unei oferte publice cu acţiunile "Sumel Electromureş" (simbol SUEL), valoarea acesteia fiind de 126 mii RON. 42.174 de acţiuni SUEL au fost vîndute la preţul de 3 RON.

Indicii care urmăresc evoluţia cotaţiilor acţiunilor listate pe piaţă au avut evoluţii contradictorii. Indicele general al pieţei, Rasdaq Compozit, şi indicele acţiunilor de la secţiunea a doua a pieţei, RAQ II, şi-au continuat descreşterea, în timp ce RAQ I şi-a inversat trendul şi a crescut cu 0,87%, pînă la 1.567 de puncte. Ras-daq Compozit s-a depreciat cu 0,55%, ajungînd la 1.617 puncte, iar RAQ II a totalizat 1.617 puncte, mai puţin cu 3,57% faţă de joi.

9,44% din capitalul "Iorom Industry" (Autotim Industrial) (simbol ATTM) -18.687 de acţiuni - a fost transferat ieri la preţul maxim din ultimul an, de 20,14 RON/titlu. Comparativ cu şedinţa de tranzacţionare anterioară, cotaţia s-a apreciat cu 10,05%. "Iorom Industry" se ocupă cu alte transporturi terestre de călători pe bază de grafic şi dispune de un capital social de 494 mii RON. Principalul acţionar al companiei este "Iorom Trading" SRL, care deţine 69,91% din titlurile ATTM. Din structura acţionariatului mai fac parte SIF "Banat-Crişana" (9,56%) şi Petre Mihai Eugen (8,68%).

Cu acţiunile "Iproeb" Bis-triţa (simbol IPRU) s-au încheiat cele mai multe tranzacţii din ultima şedinţă a săptămînii (156). Valoarea totală a tranzacţiilor a fost de 129 mii RON. Cotaţia IPRU s-a apreciat cu 16,95%, pînă la un preţ de referinţă de un RON.

La prima categorie a pieţei s-au remarcat acţiunile producătorului de confecţii "Braiconf" Brăila (simbol BRCR), cu un număr de 22 de tranzacţii, în sumă de 107 mii RON. Pe parcursul şedinţei de vineri au fost transferate 272.593 de acţiuni de la categoria I, în sumă de 147 mii RON.

La categoria a doua a pieţei s-au perfectat 11 tranzacţii, cu acţiunile companiilor "Eurom Bank" Bucureşti (simbol EURB) şi "Unisem" Bucureşti (simbol UNISEM). Lichiditatea la această categorie a fost extrem de redusă, valoarea totală a transferurilor însumînd numai 6,7 mii RON.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb