RASDAQ Creşterea acţiunilor "Argus" dă semne de oboseală

Valentina Cosma
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 30 iulie 2006

Valoarea totală a tranzacţiilor şi volumul total transferat s-au înjumătăţit în şedinţa de ieri faţă de cea din ziua precedentă. Astfel, valoarea totală transferată s-a ridicat la doar 556.605 RON adică 156.896 euro, iar volumul a ajuns la 1.623.674, după ce cu două zile înainte atingea valori impresionante.

Au fost transferate 556.000 de acţiuni ale societăţii profilate pe fabricarea produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului "Rompetrol" Bucureşti (simbol VEGA), reprezentând 34% din totalul acţiunilor transferate ieri pe piaţa Ras-daq. După ce a atins minimul de 0,05 RON/acţiune, cotaţia acţiunilor VEGA a început să crească până la 0,06 RON, preţ la care s-a încheiat şi ultima tranzacţie de ieri.

Producătorul de coloranţi şi pigmenţi "Progresul" SA Ploieşti (simbol PROG) a înregis-trat ieri un număr semnificativ de acţiuni transferate (280.000). În luna februarie Ivan Alexandru a raportat că deţine 10% din totalul titlurilor emise, iar Hente Florin a raportat, în mai, că deţine 10,75%. Cursul titlurilor PROG a început să scadă de la maximul de 0,04 RON/acţiune atins în luna februarie la 0,011 RON/acţiune, preţ la care s-a închis sesiunea de ieri.

"Condmag" SA Braşov (simbol COMI), şi-a făcut din nou apariţia la categoria celor mai mari valori transferate, ocupând primul loc cu 78.257 RON. Societatea este profilată pe construcţia de clădiri şi lucrări de geniu. Acţionarii "Condmag" au hotărât promovarea societăţii în prima categorie a BVB, în cadrul Adunării Generale care a avut loc în 16 iunie. Fondul "Julius Baer Investment Management" LLC a raportat în 24 iulie că deţine 10% din totalul acţiunilor emise de societate. Cotaţia titlurilor COMI a atins maximul de 0,9 RON/acţiune în luna mai, după care a scăzut, ultimul transfer de ieri fiind perfectat la preţul de 0,8 RON/acţiune.

O contribuţie importantă la formarea valorii totale a avut-o şi "Argus" SA Constanţa, cu acţiunile căreia s-au realizat tranzacţii în valoare totală de 76.490 RON. Societatea are ca obiect de activitate fabricarea uleiurilor şi grăsimilor brute. Pe primul trimes-tru al acestui an a fost majorat capitalul social prin acordarea unei acţiuni gratuite la şapte acţiuni deţinute de inves-titori la sfârşitul datei de 15 decembrie 2005.

După majorare, capitalul social este în valoare de 53.711.967 RON, împărţit în acţiuni cu o valoare nominală de 1,5 RON/acţiune. Potrivit ultimei raportări din februarie 2006, structura acţionariatului se prezenta astfel: SIF Oltenia deţinea 11,92%, Leu Vasile avea 11,32%, iar restul de 76,76 % aparţinea altor investitori.

Cotaţia acţiunilor UARG a evoluat pe o pantă descrescătoare din toamna anului trecut pînă în luna iunie a acestui an cînd a ajuns la , la minimul de 1,2 RON/acţiune.

După ce a atins acest prag, cotaţia a început să crească, ultima tranzacţie de ieri perfectându-se la 1,7 RON/acţiune. Deşi cursul se afla pe un trend de creştere din luna iunie, pe parcursul şedinţei de ieri, preţul mediu al acţiunilor a cumulat o scădere de -5,1%.

Singurul indice bursier care nu a scăzut a fost Rasdaq-C, care a terminat şedinţa de ieri la +0,00%. Ceilalţi doi indici bursieri au încheiat sesiunea pe minus, iar cel mai mult s-a depreciat indicele primei categorii RAQ-I, cu o depreciere de -2,58%, urmat de indicele celei de-a doua categorii care a scăzut cu -2,02%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb