RASDAQ Piaţa a fost în scădere în prima şedinţă a săptămînii

Iulia Grosu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 22 august 2005

Pe piaţa Rasdaq s-au încheiat, pe parcursul şedinţei de luni, tranzacţii în valoare totală de 427 mii RON, mult mai reduse comparativ cu nivelul de 2.224 mii RON de vineri. Toate cele 364 de tranzacţii au fost comune, obiectul acestora fiind 1.755.588 acţiuni, aparţinînd a 81 de societăţi. Indicele general al pieţei, Rasdaq Compozit, a înregistrat o creştere nesemnificativă (0,05%), ajungînd la 1.618 puncte. Nivelul cotaţiilor medii al acţiunilor listate la categoria I a scăzut, cu 2,31%, reflectată de scăderea cu un număr similar de puncte procentuale a indicelui RAQ I, pînă la 1.531 de puncte. RAQ II s-a apreciat cu 0,81%, pînă la 3.140 de puncte.

Nivelul tranzacţiilor efectuate cu emitentul de la categoria I "Socep" Constanţa (simbol SOCP) au devansat interesul pentru titlurile "Biofarm", care au fost în topul preferinţelor investitorilor săptămîna trecută. Cu acţiunile SOCP au fost operate 61 de transferuri, în sumă de 95 mii RON. Cotaţia s-a depreciat cu 7,6%, pînă la un preţ de referinţă de 0,231 RON/acţiune. Ieri au fost vîndute 397.224 de acţiuni "Socep", la preţuri cuprinse între 0,22 RON şi 0,25 RON/ acţiune. Structura acţionariatului "Socep" este extrem de dispersată, singurii acţionari raportaţi anul acesta fiind SIF "Oltenia" (7,55%), "Romanian Reconstructed Limited (Cyprus)" (5,2%) şi "Trigon Teese Laine Fund" (5,7%). Rezultatele societăţii au intrat în declin, după ce au înregistrat creşteri spectaculoase în anii anteriori. Cifra de afaceri a însumat 20 de milioane de RON, cu 32% mai puţin decît la jumătatea anului anterior. Profitul a avut o scădere şi mai accentuată, de 94%, ajungînd la 496 mii RON.

Acţiunile "Biofarm" Bucureşti (simbol BIOF) au rămas cele mai tranzacţionate de la categoria de bază, însă volumul transferurilor s-a redus simţitor, pe fondul unei uşoare aprecieri a preţului. Cotaţia a crescut cu 0,36%, pînă la un preţ de referinţă de 0,3337 RON/acţiune. Cele 28 de transferuri realizate au totalizat 69 mii RON. Pe parcursul şedinţei, cursul a oscilat între 0,33 RON/acţiune şi 0,34 RON/acţiune. Ultima tranzacţie a fost încheiată la preţul de 0,335 RON/acţiune.

Creşterea cotaţiei titlurilor emise de "Ipoeb" Bistriţa (simbol IPRU) a continuat şi pe parcursul şedintei de ieri. Cursul IPRU s-a apreciat vineri cu 16,95%, iar luni preţul a mai cîştigat 10%, pînă la 1,1 RON. Numărul transferurilor efectuate a scăzut comparativ cu şedinta anterioară, de la 156 la 35, iar valoarea totală a transferurilor s-a ridicat la numai 21 mii RON, faţă de 129 mii RON - sumă realizată în şedinţa de vineri.

Deşi s-au numărat printre cele mai căutate acţiuni de către investitori în şedinţa de luni, valoarea tranzacţiilor încheiate cu acţiunile "Braiconf" Brăila (simbol BRCR) a scăzut simţitor faţă de şedinta precedentă, concomitent cu deprecierea cursului cu 5,03%. Suma totală a celor 23 de tranzacţii efectuate luni cu acţiunile BRCR s-a ridicat la 25 mii RON.

Lichiditatea titlurilor listate la secţiunea a doua a pieţei a continuat să fie scăzută, per total fiind încheiate numai 23 de tranzacţii, în sumă de 17 mii RON. Nici unul dintre titlurile emitenţilor de la categoria a doua nu au făcut obiectul unor tranzacţii de valori ridicate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb