RASDAQ Tranzacţiile - la cotă de avarie

A.B.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 2 iunie 2005

Valoarea totală a tranzacţiilor s-a ridicat ieri la numai 2 miliarde de lei, una dintre cele mai scăzute valori din ultimul an. Deşi au fost înregistrate 280 de transferuri, valoarea acestora a fost foarte mică. Volumele trans-ferate au fost reduse, la fel şi numărul societăţilor tranzacţionate. S-au depreciat indicii Rasdaq Compozit şi RAQ-II cu 0,53% şi, respectiv, 1,88%. Indicele care măsoară lichiditatea emitenţilor listaţi la prima categorie, RAQ-I, s-a apreciat cu 0,3%.

La prima categorie au fost înregistrate 58 de tranzacţii, a căror valoare totală s-a ridicat la puţin peste 460 milioane de lei. Peste 44% din transferuri, respectiv 26, au fost perfectate cu acţiunile "Rompetrol" Bucureşti (VEGA). Cele peste 290.000 acţiuni tranzacţionate au valorat ieri 203 milioane de lei, reprezentînd 43% din totalul categoriei. Şedinţa de ieri a fost închisă la preţul de 700 lei/acţiune, mai mare cu 4,95% decît cel din sesiunea precedentă.

O pondere importantă în volumul total al tranzacţiilor de la prima categorie l-au avut cele perfectate cu titlurile "Socep" Constanţa (SOCP). Preţurile la care au fost operate tranzacţii au variat între 2.640 şi 2.660 lei/acţiune, însă preţul de referinţă, respectiv 2.660 lei/acţiune, a rămas acelaşi cu cel din şedinţa anterioară. Cele peste 42.000 de acţiuni transferate au totalizat 112 milioane de lei.

Valoarea tranzacţiilor la cea de-a doua categorie a fost extrem de redusă, de numai 138 milioane de lei, dintre care aproape 60% a fost însumată de transferurile realizate cu acţiunile "Elpreco" Craiova (ELPS). Prin şapte tranzacţii au fost transferate 160 de acţiuni, iar preţul mediu a înregistrat o scădere de 6,36% comparativ cu şedinţa anterioară, ajungînd la 515.000 lei/acţiune.

Cotaţia titlurilor "Comvex" Constanţa (CMVX) a scăzut cu 14,13%, ajungînd la 158.000 lei/acţiune. Lichiditatea acţiunilor CMVX a fost redusă, fiind transferate doar 290 de acţiuni, dar în contextul şedinţei de ieri, transferurile au înglobat 32% din totalul categoriei.

Cele mai lichide acţiuni din cadrul categoriei de bază au fost "Decebal" Deva (DECE), transferate în număr de peste 1,2 milioane, prin intermediul a 38 de tranzacţii. Valoarea totală a transferurilor a fost însă destul de redusă, întrucît acţiunile DECE se tranzacţionează la preţuri foarte mici (preţ de referinţă 110 lei/acţiune, în creştere, totuşi cu 17,29% comparativ cu şedinţa anterioară). Compania se ocupă cu producţia, prelucrarea şi conservarea cărnii şi are un capital social de 297 miliarde de lei, divizat în acţiuni cu valoarea nominală de 1.000 lei. Principalii acţionari sînt persoa-nele fizice Frăţilă Laura Mona şi Almăşan Carolina, care deţin 16,95%, respectiv 25,047% din capitalul social.

Cea mai mare valoare tranzacţionată de la categoria de bază a fost înregistrată cu titlurile "Argus" Constanţa (UARG), care au fost transferate prin nouă tranzacţii. Şedinţa de ieri a fost încheiată la preţul de 37.000 lei/acţiune, preţ nemodificat faţă de sesiunea bursieră precedentă. Valoarea totală a tranzacţiilor s-a ridicat la 374 milioane de lei, reprezentînd 26% din totalul categoriei de bază.

În urma tranzacţiilor din ultimul timp realizate cu acţiunile "Foraj Sonde" Craiova (FOSB), azi compania a raportat schimbări în structura acţionariatului. Astfel, "Bega Tehnomet" şi-a majorat participaţia la 41,3%, dar şi-a diminuat deşinerea la "Electrotimiş" Timişoara (ELET), la mai puţin de 5%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb