Răsfăţ italian

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 25 octombrie 2018

Răsfăţ italian

Vicepremierul italian Luigi Di Maio: "Este primul buget italian scris la Roma, nu la Bruxelles"

Theodor Stolojan: "Subiectul este doar aparent despre relaţia Italiei cu Uniunea Europeană"

Maria Grapini: "Comisia Europeană, obişnuită să fie «ascultată»"

Siegfried Mureşan: "Guvernul Italiei se îndatorează peste măsură: devine o bombă cu ceas pentru întreaga Uniune Europeană"

Guvernul italian înfruntă decizia Colegiului comisarilor UE, care i-a cerut să-şi revizuiască bugetul pentru anul viitor, dar, astfel, riscă des­chiderea unei "proce­duri pentru deficit excesiv", susceptibilă să aducă sancţiuni financiare care ar cores­punde, în teorie, cu 0,2% din PIB-ul ţării (3,4 miliarde de euro, potrivit cifrelor din 2017). Deficitul Italiei este finanţat prin împrumuturi lansate de guvernul italian, în condiţiile în care obligaţiunile sale de stat sunt achiziţionate masiv de Banca Centrală Europeană (BCE). La rândul său, BCE cumpără astfel de obligaţiuni de stat cu bani emişi în programul de relaxare cantitativă, alimentând, astfel, inflaţia din zona euro, adică prin diminuarea puterii de cumpărare a cetăţenilor europeni.

În concluzie, perpetuarea deficitului de stat italian se face din buzunarele cetăţenilor Europei.

Vicepremierul italian Matteo Salvini a declarat, marţi, că decizia Comisiei Europene de a respinge proiectul de buget al Italiei pentru anul 2019 "nu schimbă nimic". Acesta a subliniat: "Nu dăm înapoi. Ei (n.r. Comisia Europeană) nu atacă un guvern, ci un popor. Astfel de lucruri nu fac decât să stârnească şi mai mult mânia italienilor, iar apoi ne mai plângem de ce popularitatea Uniunii Europene a ajuns atât de jos".

La rândul său, Luigi Di Maio, vicepremier, a afirmat: "Acesta este primul buget italian care nu este pe placul UE. Nu sunt surprins. Este primul buget italian care a fost scris la Roma şi nu la Bruxelles. Guvernul nu se va preda în faţa Bruxelles-ului, pentru că nu doreşte noi politici de austeritate".

Domnul Theodor Stolojan, eurodeputat în grupul Partidului Popular European (Creştin Democrat), ne-a declarat: "Subiectul este doar aparent despre relaţia Italiei cu Uniunea Europeană. Pe fond, este vorba despre situaţia economică a Italiei, care are o datorie publică excesivă.

Italia a bătut pasul pe loc din punct de vedere economic, în ultimii ani, şi prin urmare Comisia Europeană i-a cerut să nu mai crească datoria publică".

Conform domniei sale, nu există nişte măsuri administrative la îndemâ­na Comisiei prin care aceasta să supună Guvernul Italiei la modificarea proiectului de buget, deşi poate fi invocat pactul fiscal din UE, care poate atrage sancţiuni prin amenzi calculate procentual din PIB. Totuşi, după cum apreciază eurodeputatul român, este foarte puţin probabil să se ajungă la o astfel de măsură din partea Bruxelles-ului.

În schimb, Theodor Stolojan aminteşte că, recent, Italia a fost retrogradată de agenţiile de rating, iar respingerea restructurării bugetului va avea drept consecinţă faptul că Italia s-ar împrumuta tot mai scump.

Amintim că, vineri, agenţia Moody's a retrogradat ratingul Italiei de la nivelul "Baa2" la "Baa3", cu o treaptă peste categoria "junk", din cauza îngrijorării provocate de planurile bugetare ale guvernului. Asta după ce, în august, agenţia Fitch a revizuit, la negativă, perspectiva pentru ratingul suveran de tip "BBB" atribuit Italiei. O altă agenţie majoră, S&P, a anunţat că va revizui ratingul "BBB", cu perspectivă stabilă, al Italiei pe 26 octombrie.

Domnul Stolojan aduce în atenţie faptul că BCE a cumpărat masiv obligaţiuni de stat italiene, instrument cu care "ar putea pune la pământ Italia", însă europarlamentarul crede, mai degrabă, că tonul, de ambele părţi, se va îndulci în viitor, iar în momentul în care Guvernul Italian ar da semne că intenţionează restructurări, UE îşi va arăta flexibilitatea.

Maria Grapini: "Italia nu stă prea bine în privinţa dezechilibrelor macroeconomice"

Europarlamentarul umanist Maria Grapini ne-a declarat că Executivul european supraveghează să nu apară dezechilibre majore în bugetele statelor membre şi, de aceea, solicită angajamente din partea statelor.

Domnia sa ne-a spus: "Italia şi-a luat un angajament în aprilie, pe care acum, când a prezentat bugetul, nu l-a mai respectat. Problema este că, în ceea ce priveşte bugetul unei ţări, Comisia doar negociază, însă a fost obişnuită să fie «ascultată» de guverne. Pe de altă parte, Italia pare să fie într-o criză după alegeri şi Comisia este precaută acum pentru că nu uită ce s-a întâmplat în Grecia. Există o hartă a ţărilor cu risc major, mediu şi mic privind dezechilibrele economice macro, iar Italia nu stă prea bine".

Siegfried Mureşan: "Vedem foarte multe asemănări între Guvernul Italiei şi Guvernul României"

Eurodeputatul Siegfried Mureşan, membru al grupului Partidului Popular European, ne-a declarat:

"Situaţia din Italia este fără precedent în zona euro. Prin acest comportament, Guvernul Italiei pune în pericol întreaga economie a UE şi jigneşte cetăţenii europeni care au suportat reforme dureroase pentru a trece de criza economică. Guvernul extremist al Italiei doreşte să încalce regulile de disciplină fiscală din Europa ameninţând instituţiile UE că vă bloca toate deciziile majore în Europa. Şantajul nu va funcţiona. Vedem deja că Italia pierde încrederea pieţelor financiare şi va fi nevoită să plătească un preţ mai mare pentru refinanţarea datoriei sale din cauza populismului acestui guvern".

În opinia sa, Uniunea Europeană nu va accepta niciodată un buget de stat care pune în pericol economiile populaţiei şi îndatorează tinerii pentru totdeauna.

"Vedem foarte multe asemănări între Guvernul Italiei şi Guvernul României. Ambele au prim-miniştri marionetă care sunt conduşi după bunul plac de lideri populişti şi antieuropeni: Matteo Salvini în Italia, Liviu Dragnea în România. Ambele iau măsuri economice nesustenabile şi populis­te pe spinarea plătitorilor de taxe. Guvernul Italiei se îndatorează peste măsură: devine o bombă cu ceas pentru întreaga Uniune Europeană şi riscă să bage moneda euro în criză", mai spune domnul Mureşan, avertizând că Guvernul României a crescut deficitul şi datoria publică şi riscă sancţiuni de la UE pentru încălcarea angajamentelor internaţionale privind disciplina bugetară".

Conform eurodeputatului român, Europa trebuie să rămână unită împotriva politicienilor populişti şi antieuropeni care vor să readucă economia europeană în criză.

Potrivit indicelui CEP Default (care măsoară capacitatea fiecărui stat de a-şi plăti creditele străine), publicat în ianuarie 2018 pentru situaţia din prima jumătate a lui 2017, solvabilitatea Italiei s-a deteriorat începând cu anul 2010, ca urmare a lipsei investiţiilor publice şi private, ceea ce a epuizat stocul de capital.

Centrum fur europäische Politik, institutul care măsoară indicele CEP, arată că scăderea solvabilităţii Italiei a fost generată de tendinţa de consum excesiv din partea populaţiei, care a fost finanţat parţial prin împrumuturi nete. "Începând cu anul 2013, scăderea solvabilităţii a fost rezultatul unei reduceri a stocului de capital - atât în cazul investiţiilor publice, cât şi al celor private.

În primul caz, declinul a fost cauzat de dobânzile mari, generate la rândul lor de povara ridicată a datoriei publice, iar în al doilea - Italia nu a mai fost atrăgătoare pentru investitorii internaţionali", potrivit CEP, care i-a recomadant Italiei să majoreze stocul de capital prin mai multe investiţii. "Pentru a realiza acest lucru, guvernul trebuie să reducă în primul rând consumul public şi să crească investiţiile", spun specialiştii CEP, adăugând: "În acelaşi timp, guvernul italian ar trebui să înceapă să reducă datoria publică pentru a diminua povara dobânzilor".

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. gndeste adanc tov Siegried asta. Doar ca are cam mult aer in loc de creier. Si face parte dintre cei care se pricep la detonate. Sigur ca toti sunt prosti, in afara de el.

    Italia e pe locul 2 dupa Grecia la ponderea datoriei guvernamentale in PIB, o sa va faca dobanda de no s-o puteti duce!

    1. Pai de-aia au si mărit deficitul să plătească mai mult pe dobânzi????

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb