Departamentul de Afaceri Europene al Guvernului României, împreună cu Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale /MCSI/, au transmis joi răspunsul la scrisoarea Comisiei Europene de declanşare a procedurii de infringement împotriva României din cauza încălcării independenţei autorităţii de reglementare în telecomunicaţii.
"Am îndeplinit toate obiectivele cerute de UE referitoare la independenţa autorităţii de reglementare, la asigurarea continuităţii viitoarei conduceri precum şi la garantarea numirii acestei conduceri, care nu va putea fi demisă decât în condiţii speciale", a declarat, joi, pentru AGERPRES, ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Gabriel Sandu.
Acesta a mai precizat că a fost respectată propunerea venita din partea directorului general al Directoratului pentru Societatea Informaţională şi Media din CE, Fabio Colasanti, privind numirea conducerii Autorităţii de reglementare numai de preşedintele României, dar în urma propunerii venite din partea Executivului.
"Am făcut acest lucru cu noua instiuţie Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), care are deja un preşedinte (n.r Cătălin Marinescu) numit de preşedintele României, Traian Băsescu.Vor urma propunerile şi pentru cei doi vicepreşedinţi ai ANCOM", a mai spus Sandu.
Pe 29 ianuarie 2009, Comisia Europeană a atras atenţia autorităţilor de la Bucureşti printr-o scrisoare de punere în întârziere - prima etapă a acţiunii de infringement - asupra faptului că au fost încălcate prevederile Directivei 2002/21/CE privind cadrul de reglementare comun pentru reţelele şi serviciile de comunicaţii electronice. România avea la dispoziţie o lună şi jumătate pentru a finaliza acest demers legat de independenţa ANC pentru evitarea declanşării procedurii de infringement de către CE
În acest sens, la 25 februarie 2009, Guvernul României a aprobat, prin memorandum, la propunerea MCSI, acţiunile necesare în vederea soluţionării problemelor privind asigurarea independenţei autorităţii naţionale de reglementare în domeniul comunicaţiilor, acţiuni care au inclus şi adoptarea unei ordonanţe de urgenţă a Guvernului de înfiinţare a ANCOM.
Premierul Emil Boc a semnat miercuri decizia privind constatarea încetării mandatului de preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Comunicaţii (ANC) al lui Dorin-Liviu Nistoran, dar şi a celor doi vicepreşedinti, Luminiţa Alexandrina Hîrţan şi Georgeta Codruţa Meran.
Încetarea mandatelor vine ca urmare a reorganizării ANC, Guvernul adoptând pe 11 martie proiectul de ordonanţă privind înfiinţarea ANCOM. Aceasta prevede restructurarea şi trecerea sub control parlamentar a autorităţii de reglementare a pieţei de telecomunicaţii, conform cerinţelor europene. ANC a fost subordonată Guvernului şi s-a aflat în coordonarea primului-ministru prin cancelaria acestuia.
Potrivit actului normativ, conducerea ANCOM, formată dintr-un preşedinte şi doi vicepreşedinţi, va fi numită de preşedintele României, la propunerea Executivului, şi nu va putea fi demisă decât în circumstanţe excepţionale.
Marius Cătălin Marinescu a fost numit, miercuri, prin decret semnat de preşedintele Traian Băsescu, în funcţia de preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii, pentru un mandat de şase ani.
Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale a anunţat că va urmări cu atenţie procesul de adoptare, de către Parlamentul României, a Legii de aprobare a Ordonanţei de urgenţă privind independenţa autorităţii de reglementare, în scopul asigurării conformităţii legii cu prevederile comunitare şi accelerării adoptării acesteia.