Rata inflaţiei a crescut peste aşteptări în ianuarie, până la 7,4%

Călin Rechea
Macroeconomie / 14 februarie

Rata inflaţiei a crescut peste aşteptări în ianuarie, până la 7,4%
Călin Rechea

Indicele preţurilor de consum (IPC) şi-a accelerat creşterea anuală până la 7,4% în ianuarie 2024, de la 6,6% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare de 1,1%, după un avans de 0,3% în luna anterioară, conform datelor de la Institutul Naţional de Statistică (INS). Aşteptările de pe piaţă arătau o creştere a ratei inflaţiei până la 7,3%.

În ultimele 12 luni, rata anuală medie de creştere a IPC a fost de 9,9%, cu mult peste definiţia acceptată a stabilităţii preţurilor, respectiv o rată anuală a inflaţiei de 2%, şi cu mult în afara intervalului ţintă al BNR, stabilit între 1,5% şi 3,5% din 2013.

Creşterea anuală a preţurilor de consum a depăşit pragul de 2,5%, ţinta de inflaţie a Băncii Naţionale, fără întrerupere din ianuarie 2021.

IPC exclusiv combustibilul a crescut cu o rată lunară de 1,07% în luna ianuarie 2024, iar indicele din care sunt excluse preţurile legumelor, fructelor, ouălor, combustibilului, energiei electrice, gazelor naturale şi produsele ale căror preţuri sunt reglementate, băuturile alcoolice şi tutunul a crescut cu 0,84% faţă de luna precedentă.

Preţurile alimentelor şi-au temperat creşterea anuală până la 5,6%, de la 5,8% în luna anterioară, în condiţiile unei creşteri lunare de 1,3%, iar preţurile mărfurilor nealimentare şi-au accelerat creşterea anuală până la 7,4%, de la 5,5%, pe fondul unei creşteri lunare de 0,7%. Preţurile serviciilor şi-au temperat creşterea anuală până la 10,9%, de la 11,2%, în condiţiile unei creşteri lunare de 1,5%.

La nivelul produselor alimentare, preţul peştelui proaspăt a înregistrat cea mai mare creştere anuală, de 14,3%, după un avans de 14,1% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare de 1,4%. Preţul făinii a înregistrat cea mai mare scădere anuală, de 28,7%, după un declin de 26,8% în luna anterioară, pe fondul unei scăderi lunare de 1,3%.

Preţul pentru categoria "Alte legume şi conserve de legume" a înregistrat cea mai mare creştere lunară, de 3,9%, iar creşterea anuală s-a menţinut la 8,7%. Preţul mălaiului a înregistrat cea mai mare scădere lunară, de 3,7%, iar scăderea anuală s-a accelerat până la 23,5%, de la 19,9% în luna precedentă.

Preţul detergenţilor a înregistrat cea mai mare creştere anuală în categoria produselor nealimentare, de 22,6%, după o creştere de 23,3% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare de 0,5%. Creşteri anuale de peste 10% au înregistrat şi preţurile încălţămintei, tricotajelor, articolelor chimice, medicamentelor şi articolelor de igienă şi cosmetice.

Preţul energiei electrice a crescut cu o rată anuală de 1,4%, după o scădere de 14,9% în luna anterioară, în condiţiile unui avans lunar de 0,4%, iar preţurile combustibililor şi-au accelerat creşterea anuală până la 3,1%, de la 2,4% în luna anterioară, în condiţiile unei creşteri lunare de 1,4%.

La nivelul serviciilor, preţurile serviciilor poştale au înregistrat cele mai mari creşteri anuale, de 26,6%, pe fondul unei creşteri lunare de 17,3%.

Dacă rata lunară medie din ultimele 12 luni, de 0,6%, se va înregistra şi în lunile acestui an, atunci IPC va înregistra o creştere anuală de 6,6% în iunie 2024, de 6,9% în septembrie 2024 şi de 8% în decembrie 2024.

În urma creşterii IPC din ianuarie 2024, puterea de cumpărare a leului a scăzut cu 57,4% faţă de puterea de cumpărare a monedei naţionale din iunie 2005.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Toate costurile taxelor huliganice ale guvernului se duc în prețuri.

    Asta e primul val, în ianuarie s-au vândut mărfuri încă din stocuri vechi, sau comercianții au așteptat sa vadă poate se mai răzgândește guvernul.  

    Încă avem în 2024 plafonări la alimente, energie, după alegeri Dumnezeu cu mila la inflație oficială de 20%.

    1. taxele si cressril;e de salarii, pensii

    Si anul asta in iunie-iulie mai creste acciza la combustibil.

    1. sa fie inflatie! sper ca nu va lasati pacaliti de textele cu "ne luptam cu inflatia" , uita-te la ce face statul nu la ce spune statul. le convine sa devalueze moneda in care au datorii. doar ca noi suntem creditorii si furtul in forma continuata e de la noi.

    Voi tot vreti inflatie de "2-3"?

    Nu vedem inca asa cv; atat timp cat ai rata ipotecara reala cu av de 5% in bula; nu ai inca cum sa ai deflatie nominala la rents si altele de ale gurii! 

    Bancile Comerciale sunt bagate in sperieti daca au deflatie anticiclica pe ciclu de expansiune / somaj spre / pe minime! 

    Bancile Comerciale au nevoie de Ajutorul Banciii Centrale de a Ridica Total Costurile in Piata; ca sa poata figura cat de cat cv active cristaline cand vine vremea rastogoliri creditelor ori a refinantarilor! 

    Piata inca are nevoie de "inflatie"... ca o sa avem o medie yoy in socuri...nu stiu...posibil... nar nu pariez inca yoy inflatie de 2-sau3; nu are cum! atat timp cat banca centrala a declansat ciclu de rents bubble! - dupa da! 

    Pana atunci pufuleti! 

    s c c r e t 

    Impact din noile taxe si impozite, impact din preturile la energie (importata via preturi UE, se va vedea din feb-martie incolo), impact din cresterea de accize, impact din cresterea sal minim, nu mai vorbim de vreo crestere de pensii in toamna, chiar daca nu de 40%...deci inflatie la sf de an peste cei 6,61 din 2023. Si asta la oficial.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb