Cantitatea de plastic din apele globale s-ar putea dubla până în 2060
Romania recicleaza doar 30% din plasticul folosit. Pana în anul 2060, raurile, marile şi oceanele de la nivel global ar putea fi poluate cu 44 milioane de tone de plastic, ceea ce reprezintă o cantitate dubla faţă de nivelul din prezent, se estimeaza intr-un raport recent al Organizatiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economica (OCDE).
· Plasticul se numără printre ambalajele cel mai des folosite de români, dar rata de reciclare în Romania este de doar 30,05%, arată datele analizate de Clean Recycle.
· Romania se afla pe ultimul loc în UE în ceea ce priveşte reciclarea deşeurilor de ambalaje, procentul scazand în 2020 la 39,87%, cu aproape 5% mai puîin faţă de anul 2019, conform ultimelor statistici europene.
· Recent, Comisia Europeana a inclus Romania în randul tarilor din Europa expuse riscului de a nu indeplini obiectivele pentru 2025 nici în ceea ce priveste deşeurile municipale, nici în ceea ce priveste deşeurile de ambalaje.
Bucuresti, 29 iunie 2023 - Raurile, marile şi oceanele de la nivel global ar putea fi poluate cu 44 milioane de tone de plastic pana în anul 2060 - o cantitate dubla faţă de nivelul din prezent, potrivit unor estimari ale Organizatiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economica (OCDE).
Deşi în Europa au fost luate măsuri drastice pentru a scădea producerea şi utilizarea în exces a cantitatilor de plastic, aceste deşeuri de ambalaje inca reprezintă o provocare pentru multe tari din UE, potrivit unei analize a Clean Recycle, o companie de pe piaţa locala a transferului de responsabilitate privind deşeurile de ambalaje (OIREP).
Plasticul se numara printre ambalajele cel mai des folosite de romani, dar rata să de reciclare este de doar 30,05%*, arata datele analizate de Clean Recycle. Cele mai reciclate deşeuri de ambalaje în Romania sunt cele din metal (51,12%) sau sticla (42,67%).
In Romania, rata de reciclare a deşeurilor de ambalaje a scazut cu 5%
Romania se afla pe ultimul loc în Uniunea Europeana privind reciclarea deşeurilor de ambalaje, procentul scazand în 2020 la 39,87%, cu aproape 5% mai putin faţă de anul 2019, arata ultimele statistici europene*.
Comparativ, campionii UE la acest capitol sunt Belgia cu 79,2%, Olanda cu 74,7% şi Luxemburg cu 71,9%. Tintele de mediu au crescut în 2023, astfel ca deşeurile de ambalaje ar trebui reciclate intr-o proportie de 65%. Din 2025, acest procent va urca la 70%.
deşeurile de ambalaje puse pe piata din Romania trebuie raportate autoritatilor de mediu prin intermediul OIREP-urilor (Organizatiile care Implementeaza Obligatiile privind Raspunderea Extinsa a Producatorului). La nivelul primelor cinci luni din 2023, Clean Recycle a gestionat o cantitate de peste 55 de mii de tone de deşeuri reciclabile (hârtie/carton, plastic, PET, sticlă, oţel, aluminiu, lemn) pentru cele 700 de companii din portofoliul sau. Din aceasta cantitate, 3,6 mii de tone au fost deşeuri de plastic de tip PET, iar 11,4 mii tone - deşeuri de alte tipuri de plastic.
"Încă ne situăm mult sub media europeană la capitolul reciclare a deşeurilor de ambalaje şi departe de ţintele de mediu impuse de Comisia Europeană. Ne confruntăm cu o impredictibilitate a legislaţiei, cu o lipsă de conştientizare şi educare a populaţiei spre un comportament eco-responsabil, dar şi cu lipsa infrastructurii. Plasticul este probabil cea mai mare provocare, dar probleme sunt cu toate tipurile de deşeuri de ambalaje, dacă nu oferim populaţiei un cadru propice prin care colectarea selectivă să nu mai fie considerata un efort", declara Cosmin Monda, fondator şi CEO Clean Recycle.
Clean Recycle activează pe piaţa locală a transferului de responsabilitate privind deşeurile de ambalaje (OIREP), ce preia obligativitatea raportării, colectarii şi valorificarii ambalajelor şi deşeurilor din ambalaje puse pe piaţă de producători şi importatori.