O ieşire dezordonată din Uniunea Europeană, ca urmare a unor aprecieri greşite făcute de Marea Britanie cu privire la instinctul de conservare al UE, ar putea duce la o nouă retrogradare a ratingului de ţară al Marii Britanii, a avertizat astăzi agenţia de evaluare financiară S&P Global
"Marea Britanie riscă noi consecinţe negative economice, financiare şi de rating dacă ignoră instinctul de conservare al UE", susţine analistul şef de la S&P, Moritz Kraemer.
Acesta s-a referit la necesitatea ca UE să evite un efect de domino provocat de posibilitatea ca şi alte state membre să iasă din blocul comunitar, dacă vor ajunge la concluzia că Marea Britanie a reuşit să ajungă la un acord comercial avantajos post-Brexit, informează Agerpres.
S&P a retrogradat ratingul Marii Britanii cu două trepte, după referendumul de la mijlocul anului 2016 în favoarea Brexitului.
Referitor la acea decizie, Moritz Kraemer a declarat: "La acea dată Guvernul britanic a evaluat în mod greşit starea de spirit a electoratului atunci când l-a invitat să se pronunţe asupra calităţii de ţară membră a UE. Să sperăm că nu va evalua în mod greşit şi convingerile de bază care predomină peste Canalul Mânecii. În caz contrar, un Brexit dezordonat ar putea deveni din ce în ce mai posibil. Un astfel de eveniment ar crea noi presiuni asupra ratingului Marii Britanii".
S&P atribuie în prezent Marii Britanii un rating "AA" cu perspectivă negativă. Agenţia de evaluare urmează să publice un update la ratingul Marii Britanii, în luna aprilie.