Răvan Horaţiu Radu, schimbat din funcţia de agent guvernamental pentru CJUE

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Politică / 18 mai 2018

Răvan Horaţiu Radu, schimbat din funcţia de agent guvernamental pentru CJUE

Răzvan Horaţiu Radu, agentul nostru guvernamental pentru Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), a fost eliberat, miercuri, din funcţie, de premierul Viorica Dăncilă şi înlocuit cu domnul Costin Radu Canţăr, potrivit informaţiilor publicate în Monitorul Oficial.

Numit în acestă funcţie la începutul anului 2013, Răzvan Horaţiu Radu ne-a spus că a aflat din presă de decizia primului ministru de a-l înlocui din funcţie.

Horaţiu Radu este cel care s-a exprimat în cazul Andriciuc versus Banca Românească, pe marginea căruia au fost transmise întrebări la CJUE. Răspunsul domniei sale referitor la dosarul în care se cere îngheţarea cursului CHF/leu arată că "obligaţia de plată într-o monedă străină (aceeaşi în care a fost contractat împrumutul), în contextul atribuirii riscului privind variaţia cursului valutar în sarcina exclusivă a consumatorului, conduce la o situaţie incertă pentru consumator. Mai precis, costurile pe care acesta trebuie să le suporte ar putea creşte, aparent, fără o limită maximă, iar împrumutătorul nu are obligaţia de a furniza în schimb vreun serviciu". Horaţiu Radu apreciază că inserarea de clauze privind asumarea întregului risc valutar de către consumator, fără să fie prevăzute mecanis­me contractuale în sensul atenuării acestui risc, denotă crearea unui dezechilibru între drepturile şi obligaţiile părţilor, încă de la încheierea contractului.

Răzvan Horaţiu Radu precizează, în răspunsul său, obţinut la începutul anului trecut de ziarul BURSA: "Faptul că împrejurarea ce reprezintă materializarea riscului se produce de abia la un moment ulterior şi se exprimă prin crearea unui dezechilibru între prestaţii nu înseamnă că dezechilibrul semnificativ între drepturile şi obligaţiile părţilor nu există încă de la momentul încheierii contractului. (...) Rezultă din situaţia de fapt reţinută de instanţa de trimitere că banca avea posibilitatea de a face uz de variaţiile de pe piaţa valutară, ceea ce reprezintă un context riscant pentru consumator".

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a spus, luni seară, într-o emisiune televizată, că proiectele Guvernului ar fi blocate de funcţionarii din ministere şi a cerut premierului Dăncilă să facă o "analiză" a respectivilor funcţionari, adăugând: "Mai este un domn la MAE care se opune la tot ce vine de la Guvern. O să-i propun premierului să avem o analiză serioasă a tuturor celor din guvern care au blocat acte".

Horaţiu Radu a îndeplinit funcţia de subsecretar de stat în cadrul Departamentului pentru Afaceri Europene, în perioada 2011-2012, fiind şi Agent al Guvernului României pentru Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, iar în anii 2007-2011 a fost subsecretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Agent Guvernamental al României pentru Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Costin Radu Canţăr a participat, în 2016, la un concurs al Ministerului Afacerilor Externe de admitere în Corpul diplomatic şi consular al României, însă a fost respins la testul grilă. Rezultatul a fost menţinut şi după contestaţie, conform agenţiei citate.

După numirea de miercuri, Canţăr este însărcinat cu reprezentarea ţării noastre în faţa Curţii de Justiţie, a Tribunalului Uniunii Europene, a celorlalte instituţii ale Uniunii Europene, precum şi a Curţii de Justiţie a Asociaţiei Europene a Liberului Schimb, având rang de subsecretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe.

RĂZVAN HORAŢIU RADU:

"Orice sfârşit de drum reprezintă începutul unuia nou"

Răzvan Horaţiu Radu ne-a spus că, în ultimii ani, a reuşit închiderea prin negocieri cu Comisia Europeană a peste 200 de cazuri de infringement ce puteau duce la sancţionarea ţării noas­tre. Domnia sa ne-a declarat: "Las în urmă 11 ani de activitate de reprezentare a României în faţă Curţii Europene a Drepturilor Omului şi a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene. Am fost 4 ani Agentul României la CEDO şi 7 ani Agentul României la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene. Sunt ani cu care mă voi mândri.

Nu a fost uşor.

Am avut permanent atât sprijinul colegilor din Ministerul Afacerilor Externe, cât şi al altora din alte ministere şi instituţii ale statului, judiciare sau nejudiciare.

Am fost actorul vizibil al unui efort comun îndreptat într-un singur scop: apărarea intereselor statului român în faţa instanţelor europene.

Le mulţumesc pe această cale tuturor celor care au pus umărul la o prestaţie cât mai bună a României.

Le mulţumesc, totodată, miniştrilor care mi-au acordat sprijin necondiţionat şi premierilor României care au aprobat poziţiile de reprezentare: Lazăr Comănescu, Titus Corlăţean, Cris­tian Diaconescu, Leonard Orban, Bogdan Mănoiu, Teodor Baconschi, Adrian Cioroianu, Ana Birchall, Teodor Meleşcanu, Călin Popescu Tăriceanu, Emil Boc, Victor Ponta, Mihai Răzvan Ungureanu, Dacian Cioloş. Ordinea este aleatorie şi sper că n-am omis pe nimeni dintre cei care au contat cu adevărat şi mi-au sprijinit activitatea.

Mi-am pus toată experienţa în slujba Guvernului şi a intereselor României.

Am avut numeroase momente de bucurie, dar şi neîmpliniri. Am reuşit să anulăm anul trecut în faţă instanţei europene o decizie a Comisiei Europene care impunea României plata a peste 100 milioane de euro cu titlu de corecţii financiare. Am solicitat şi obţinut în faţa Curţii de Justiţie a UE condiţii mai bune pentru consumatori în contractele de credit dar şi o interpretare mai flexibilă a sistemului taxei pe valoarea adăugată şi a celui privind taxele vamale. Am susţinut puncte de vedere care au devenit jurisprudenţă în materia mandatului european de arestare. Totodată, am reuşit închiderea prin negocieri cu Comisia Europeană a peste 200 de cazuri de infringement ce puteau duce la sancţionarea României.

După 11 ani de când suntem membri ai Uniunii Europene am fost condamnaţi de CJUE doar o singură dată şi nu am plătit încă vreo sancţiune pentru nerespectarea legislaţiei europene. Nu este o performanţă uşor de trecut cu vederea, mai ales că nu sunt multe state care se pot lăuda cu asta.

Am obţinut la Curtea de la Luxemburg anularea unor acte europene care dezavantajau România, dar şi multe hotărâri care reprezintă repere jurisprudenţiale europene. Am apărat interesele cetăţenilor români ori de câte ori am avut ocazia, şi am făcut-o mereu cu bună credinţă.

Am, însă, şi nemulţumiri. Continuăm să avem foarte multe directive netranspuse în domenii de importantă majoră, motiv pentru care riscăm sancţiuni. În ciuda eforturilor depuse, am constatat de multe ori că există o rezistenţă internă la transpunerea şi implementarea legislaţiei europene.

Mi-au trecut prin mână pentru avizare câteva sute de acte normative care transpuneau sau implementau legislaţia europeană şi care erau de natură să facă România mai bună şi mai competitivă.

Las în Ministerul Afacerilor Externe, la Agentul Guvernamental pentru CJUE, o echipă performantă şi o generaţie tânără de jurişti entuziaşti, cu studii la facultăţi prestigioase, care vor asigura continuitatea instituţiei.

Orice sfârşit de drum reprezintă începutul unuia nou şi vreau să vă dau o ves­te bună. Zilele acestea îmi va apărea cea de-a două ediţie a cursului meu de Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.

Voi continua activitatea universitară şi pe cea judiciară.

Mulţumesc celor care, de aseară începând, mi-au umplut căsuţa de mesaje cu gândurile lor bune".

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. o magarie. sper ca domnul Radu sa revina curand in postul lui, este un om calificat, si si-a reprezentat intotdeauna tara foarte bine.

    Cantar asta a invatat limba engleza cu V.V. Dancila?

    Adică cu patronul fostului ziar comunist din Craiova, un ziar preș pt putere? Că totuși omul a picat un examen parcă, deci profesional sunt niste pb, nu niste performante..

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb