RĂZBOI RECE OLIMPIC Presiuni pentru excluderea delegaţiei Rusiei

D.N.
Ziarul BURSA #Sport / 20 iulie 2016

Presiuni pentru excluderea delegaţiei Rusiei

Corul ţărilor care cer excluderea Rusiei de la Olimpiada de la Rio a devenit foarte vocal şi numeros în ultimele zile. Nu mai puţin de 10 organizaţii naţionale Antidoping, inclusiv cele din Statele Unite, Germania, Spania, Japonia, Elveţia, Canada, cer acest lucru. Pe acest fond, Jocurile Olimpice de la Rio riscă să debuteze cu un scandal enorm, cu implicaţii dincolo de graniţele sportului.

Respectivele organizaţii susţin că în Rusia există o politică de doping protejată de stat. În schimb, autorităţile de la Moscova, care nu neagă în totalitate problemele, afirmă că se exagerează mult şi se dă prea mare importanţă declaraţiilor unei persoane rău intenţionate, făcând referire la un fost oficial antidoping din Rusia. Tensiunea este la cote maxime, o eventuală excludere putând avea efecte greu de cuantificat asupra următoarelor întreceri sportive, mai ales că o parte dintre acestea vor fi organizate chiar de către Rusia.

Juristul canadian Richard McLaren a întocmit un raport la cererea Agenţiei Mondiale Antidoping. Conform acestuia, laboratoarele antidoping din Moscova şi Soci au protejat sportivii ruşi dopaţi, întregul sistem fiind condus de ministerul rus al Sporturilor cu ajutorul serviciilor secrete ruse. Acuzaţiile sunt extrem de dure, dar negate parţial de oficialii ruşi. Directorul Agenţiei americane antidoping (USADA), Travis Tygart, a trimis o scrisoare preşedintele CIO, Thomas Bach, în care cerea excluderea sportivilor ruşi de la Jocurile Olimpice de la Rio. Poziţii similare au avut şi şefii laboratoarelor antidoping din alte nouă ţări. A fost readus în discuţie un interviu acordat cotidianului New York Times, în luna mai, de către Grigori Rodcenkov, fostul conducător al laboratorului antidoping rus, care a lansat acuzaţii extrem de grave la adresa conducătorilor sportului din Rusia. De altfel, raportul a plecat chiar de la acest interviu. Autorităţile de la Moscova au făcut deja un prim pas în spate, anunţând că responsabilii puşi în cauză în raportul McLaren asupra dopajului din sportul rus vor fi suspendaţi pe timpul anchetei. La începutul acestei săptămâni, viceministrul Sportului din Rusia, Iuri Nagornîh, a fost demis de premierul Dimitri Medvedev. Într-un comunicat semnat de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de Agerpres, se fac mai multe precizări legate de acest caz: "Responsabilii citaţi în raportul Comisiei drept executanţi direcţi vor fi suspendaţi temporar din funcţii, până la finalizarea anchetei. Rusia va solicita Agenţiei Mondiale Antidoping informaţii complete, obiective şi bazate pe fapte, pentru a lua o decizie finală în privinţa acestor responsabili. Acuzaţiile împotriva sportivilor ruşi nu se bazează decât pe depoziţia unei singure persoane. O persoană cu o reputaţie rea. (...) Evenimentele recente, atmosfera neliniştitoare care planează asupra sportului internaţional şi a mişcării olimpice ne reaminteşte, fără să vrem, de începutul anilor "80. Da, forma acestei ingerinţe s-a schimbat, însă scopul este acelaşi: a face din sport un instrument de presiune geopolitică şi a da o imagine negativă anumitor ţări şi popoarelor acestora. Mişcarea olimpică, cea care joacă un rol unificator colosal pentru umanitate, poate să se regăsească din nou la un pas de sciziune". Atmosfera seamănă destul de mult cu aceea din anii 80 ai secolului XX, când blocurile vestic şi estic (cu excepţia ţării noastre) boicotau, pe rând, Jocurile Olimpice de la Moscova (1980) şi Los Angeles (1984).

Acest scandal a izbucnit în toamna anului trecut. Agenţia Mondială Antidoping a făcut public un raport în care recomanda suspendarea Rusiei din toate competiţiile atletice şi retragerea acreditării laboratorului antidoping de la Moscova, care era acuzat că a distrus 1.417 eşantioane. Comisia acuza guvernul rus "de intimidare" directă a laboratorului de la Moscova. Raportul nota că Jocurile Olimpice de la Londra din 2012 au fost sabotate prin prezenţa mai multor atleţi dopaţi. Deşi raportul se concentra doar pe Rusia şi atletism, Comisia WADA susţinea că "dopajul organizat" vizează şi alte ţări şi discipline sportive. De altfel, din totalul sportivilor dopaţi, Rusia deţine, conform raportului, 11,5 %, fiind urmată de Turcia cu 9,4%, Franţa 5,5%, India 4,9%, Belgia 4,8% şi Italia 4,3%. În noiembrie 2015, Rusia a fost suspendată de Federaţia Internaţională de Atletism (IAAF) din toate competiţiile, inclusiv JO 2016.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb