RAZBOI RECE Scenariu incredibil, Campionat Mondial de fotbal fără ţara gazdă!

DAN NICOLAIE
Ziarul BURSA #Sport / 27 iunie 2017

Scenariu incredibil, Campionat Mondial de fotbal fără ţara gazdă!

Dopajul provoacă în continuare mari deservicii sportului la nivel mondial. În ciuda unor eforturi evidente, de ultim moment, Rusia nu poate scăpa de "scheleţii" mai vechi din dulap, care pot duce la o situaţie fără precedent, o ediţie de Campionat Mondial la care să nu participe ţara gazda.

Verificarea făcută cu ocazia Cupei Confederaţiilor a ieşit până acum foarte bine, organizare profesionistă, stadioane frumoase, fără incidente, dar o poveste din trecut poate strica toată sărbătoarea fotbalistică de anul viitor, în care guvernul de la Moscova a investit aproximativ 30.000.000.000 de dolari.

Presa britanică tocmai a publicat o informaţie explozivă, conform căreia întreg lotul echipei naţionale a Rusiei, care s-a deplasat la turneul final al Campionatului Mondial din 2014, din Brazilia, face obiectul unei investigaţii sub suspiciunea de dopaj. Cei 23 de fotbalişti ruşi din lotul deplasat la mondialul din Brazilia, plus alţi 11 fotbalişti aflaţi în vederile primei selecţionate apar pe o listă cu peste 1000 de care sunt investigate pentru dopaj. Cinci dintre fotbaliştii Rusiei prezenţi la CM 2014 au făcut parte şi din lotul formaţiei care a participat la Cupa Confederaţiilor, în această lună. Este vorba de Maksim Kanunnikov, Denis Glushakov, Igor Akinfeev, Aleksandr Samedov şi Yuri Zhirkov. Dick Pound, fost preşedinte al Agenţiei Mondiale Antidoping (WADA), susţine că a venit momentul ca FIFA să ridice vălul de pe o problemă pe care încearcă să o acopere de ani de zile: "Este o responsabilitate imensă pentru FIFA să ajungă la o concluzie în acest caz înainte de startul Cupei Mondiale. Este obligatoriu să anunţe ce paşi vor face, ce descoperă şi să ia orice decizie necesară pentru a proteja integritatea sportului. Chiar şi în cazul unei organizaţii cu o credibilitate redusă, cum e cazul FIFA, dacă eşti un oficial cu funcţie înaltă nu îţi poţi dori să faci parte dintr-o instituţie care ignoră astfel de cazuri. Dopajul în fotbal a fost negat instituţional ani la rând. Am văzut prea multe prezentări FIFA venind direct din domeniul fantasticului, precizând că ei nu au o problemă. Trebuie să ia acest caz în serios!" Dacă ancheta va dovedi că tot lotul Rusiei era dopat, o suspendare devine inevitabilă şi poate intra în aplicare fix înainte de startul Campionatului Mondial.

Dacă în alte cazuri, când a fost vorba de dopaj, autorităţile sportive nu au dovedit o foarte mare rapiditate în analizarea cazurilor, când este vorba de Rusia lucrurile se precipită. Puţin a lipsit ca la ultima ediţie a Jocurilor Olimpice de vară, desfăşurate la Rio, întreaga delegaţie a Rusiei să fie suspendată. Asociaţia Organizaţiilor Naţionale Anti-Doping a solicitat, în luna ianuarie, o suspendare a Rusiei din toate competiţiile sportive internaţionale, până când această ţară va putea demonstra că a implementat şi aplicat un sistem credibil antidoping. În raportul juristului canadian Richard McLaren, dat publicităţii la Londra anul trecut, se spunea că nu mai puţin de 1.000 de sportivi ruşi, care au concurat între 2011 şi 2015, la diverse discipline, au fost implicaţi sau au beneficiat de o conspiraţie instituţională pentru a ascunde teste antidoping pozitive. Au fost vizate 30 de discipline sportive potrivit documentului realizat la solicitarea Agenţiei Mondiale Antidoping (AMA/WADA). La vremea respectivă, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin a simţit nevoia să intervină în acest scandal, negând vehement posibilitatea unei politici de stat favorabile dopajului, aşa cum lasă să se înţeleagă raportul Agenţiei Mondiale Antidoping (AMA/WADA): "În Rusia nu am avut niciodată, nu avem şi sper că nu vom avea un program de dopaj sponsorizat de stat. Dimpotrivă, va exista doar o luptă împotriva dopajului. Sistemul de controale antidoping care exista până acum nu a funcţionat. Este vina noastră şi trebuie să o recunoaştem. Suntem pe cale să creăm un nou sistem de luptă împotriva dopajului. Vom transfera această organizaţie de la Ministerul Sportului către o organizaţie independentă, aşa cum s-a procedat în multe ţări din lume". Pe de altă parte, în august 2016, grupul de hackeri ruşi Fancy Bear a dat publicităţii date care arătau că mai multor sportivi din SUA li s-a permis să concureze dopaţi la ultima ediţie a JO, jucătoarele de tenis Venus şi Serena Williams şi gimnasta Simone Biles fiind plasate pe această listă. Hackerii susţin că " zeci de sportivi au fost depistaţi pozitiv cu puţin înaintea Jocurilor Olimpice şi pe durata acestora. Agenţia Mondială Anti-doping a confirmat atacul grupului de hackeri ruşi, Fancy Bear, dar nu şi informaţiile legate de posibile acte de dopaj ţinute sub tăcere, iar după acest moment nimeni nu a mai vorbit despre aceste cazuri.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb