RĂZBOI TOTAL ÎN CONDUCEREA ASF Negriţoiu îi răspunde lui Ursache: "Ar fi extrem de contraproductiv să se spargă ASF"

A.A.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 21 septembrie 2016

Negriţoiu îi răspunde lui Ursache: "Ar fi extrem de contraproductiv să se spargă ASF"

Negriţoiu: "16 ţări europene au autoritate de supraveghere integrată"

Ursache: "Astăzi, la nivel european funcţionează trei autorităţi: Autoritatea Bancară Europeană (EBA), Autoritatea pieţei de capital (ESMA) şi cea din asigurări şi pensii private (EIOPA)"

Neînţelegerile din interiorul conducerii Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) au ieşit la iveală, recent, când vicepreşedintele ASF Mircea Ursache s-a delimitat de restul Consiliului în scadalul asigurărilor RCA, iar, acum războiul se derulează în spaţiul public, fără perdea.

Mişu Negriţoiu, preşedintele ASF, a ţinut să îl contrazică pe Mircea Ursache, care a spus, săptămâna trecută, că ţara noastră ar trebui să adopte modelul european de supraveghere a pieţelor financiare, cu entităţi diferite pentru sectorul bancar, piaţa de capital, asigurări şi pensii private, pentru că actuala organizare a condus la paralelisme în actul elaborării documentelor.

În replică, preşedintele ASF a declarat, ieri, că spargerea Autorităţii de Supraveghere Financiară ar fi un pas înapoi extrem de contraproductiv având în vedere că în restul Europei se merge pe un sistem integrat de supraveghere, inclusiv cu piaţa bancară: "Mişcarea care se face (la nivel european -n.r) este ca eventual toate autorităţile să aibă un sistem integrat de supraveghere şi, probabil, dacă în România se va face o modificare va trebui să se aibă în vedere dacă de integrează cu supravegherea bancară sau dacă se face «twin peaks», adică să ai supravegherea pe bază de risc şi supravegherea pe bază de conduită separat. În niciun caz, ar fi extrem de contraproductiv din documentarul pe care îl avem noi azi, să se facă un pas în spate şi să se spargă (ASF-n.r.) în două sau trei instituţii din diverse considerente. Cred că şi logistic ar fi foarte greu. Noi facem acum o platformă integrată şi le va fi foarte greu celor care eventual ar încerca să o facă... Dar asta este o decizie politică şi nu este competenţa noastră să comentăm doar să oferim documentarul nostru".

Potrivit acestuia, numai opt ţări din Europa mai au în prezent instituţii de supraveghere separate pentru pieţele financiare.

"Eu am venit (la ASF - n.r.) să consolidez o instituţie formată. Este un lucru foarte bun care s-a făcut, dar nu suntem încă unde ar trebui să fim, nici din punct de vedere structural. Din 28 de ţări din Europa, inclusiv nemembre, care participă la pieţe financiare nebancare, în 16 ţări autoritatea de supraveghere este una integrată, inclusiv piaţa bancară. 12 au integrat complet şi guvernanţa şi structural şi acesta este maximul în materie de supraveghere", a subliniat Negriţoiu, conform Agerpres.

Potrivit acestuia, patru ţări, respectiv Belgia, Germania, Marea Britanie şi Olanda, care sunt cu pieţe mai mari şi mai sofisticate au sisteme de tip «twin peaks», respectiv supraveghere pe bază de risc şi supraveghere prudenţială.

"Noi suntem în categoria următoare de integrare, cu Croaţia şi Bulgaria, cu o singură autoritate numai pentru pieţele nebancare şi nu avem niciun fel de structură de guvernanţă cu banca centrală, alta decât Comitetul Naţional de Risc Sistemic, care este doar de dialog, şi funcţionează. Este ceva mai puţin decât în celelalte 16 ţări dezvoltate", a mai spus Negriţoiu.

În schimb, vicepreşedintele ASF a declarat, săptămâna trecută: "Am spus de mai multe ori: noi nu trebuia să inventăm nimic. Avem modele europene. Astăzi, la nivel european funcţionează trei autorităţi: Autoritatea Bancară Europeană (EBA), Autoritatea pieţei de capital (ESMA) şi cea din asigurări şi pensii private (EIOPA). Aceasta era soluţia pe care România trebuia să o adopte şi cred în ea în continuare. Nu cred nici în altă variantă, cu afilierea la Banca Naţională. Când ESMA va fi în subordinea EBA, atunci vom putea şi noi să discutăm această temă". Domnul Ursache este de părere că actualul model de supraveghere, prin ASF cu trei direcţii separate pentru piaţa de capital, asigurări şi pensii private, a creat premisele unor decizii controversate.

Situaţia din sectorul asigurărilor este rezultatul modului în care acest domeniu a fost gestionat, iar vinovaţii sunt la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), este de părere Mircea Ursache.

Domnia sa consideră că este normal ca cei care gestionează sectorul asigurărilor să-şi asume răspunderea pentru ceea ce se întâmplă în această piaţă.

"Rezolvarea problemei RCA de către Guvern sau Parlament este doar o soluţie de avarie care trebuie continuată cu tragerea la răspundere a celor vinovaţi, iar aceştia sunt la ASF. Trebuie să fie răspunderi personale pentru cum a fost gestionată piaţa asigurărilor. Ne aflăm în faţa unei erori de management a conducerii ASF şi a sectorului asigurărilor", a declarat domnul Ursache, întrebând, retoric: "Ce s-ar fi întâmplat dacă în România preţul pâinii ar fi crescut cu 300%?"

Săptămâna trecută, mai mulţi deputaţi din Comisiile reunite de buget-finanţe şi transporturi au solicitat demisia conducerii Autorităţii, printre aceştia fiind: Andreea Paul (PNL), Cătălin Rădulescu (PSD), Alexandru Nazare (PNL) şi Adrian Gurzău.

De altfel, deputatul Adrian Gurzău a iniţiat, încă din 23 iunie, revocarea preşedintelui ASF.

Şi patronatele din transporturile rutiere - UNTRR, COTAR, APTE 2002, FORT, ARTRI, APULUM au solicitat Parlamentului demiterea cu efect imediat a preşedintelui Autorităţii de Supraveghere Financiară, Mişu Negriţoiu, pentru proasta administrare a pieţei asigurărilor din România.

Întrebat dacă intenţionează să îşi dea demisia, Mişu Negriţoiu a spus, în Parlament, că demisia este o opţiune personală, pe care nu şi-o manifestă.

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. Asa e....esma...dar oare esma cum proceda in cazul harinvest, legea 151, chelu, stz si alte cioace de dambovita?puscarie trebuia sa scrie pe voi...asf se poate dizolva de tot singur...oricum e doar pe interese...consumatorul e fraierul care se bazeaza pe legea 297...nu pt mult timp

    Domnule Ursache , revin !

    Revin si va reamintesc de tepele de pe piata de capital -BRK , MOBINVEST ,care a facut plangere la CEDO impotriva ASF,HARINVEST ,CARPATICA INVEST . Totul sub atenta supraveghere a CNVM sau a ASF. 

    De aceste tepe cine rasponde ? 

    Vreti sa va scimbati denumirea ? De ce oare ? Sa va piarda pagubitii urma ! 

    Dati-va demisia ,domnule Ursache ! 

    HARINVEST=ASTRA=RCA=ASF ! 

    1. Sau sters la fund cu legea si au dat decizii cum au vrut ei pe principiul promovat de chitoaica"noi suntem legea" Statul Romana a fost pagubit pentru ca a ramas cu pachete minoritare la societati care se evapora la comanda majoritarilor. Amandoi sunt pensionari scoliti la scoala de partid si servicii. Institutiile gen asf sunt un pericol pentru societate. Nu le mai controleaza nimeni.

      eu nu inteleg cum isi permit sa aiba salarii de 5000 de EURO ??? Ce stiu sa faca de acesti bani>

      am sunt 2 intrebari la ce zici tu:

      -statul ce a avut denu s-a retras in baza legii 151 din emitentii de pe rasdaq? probabil pt ca la avas era ceva simpozion 

      - statul asf il doare fix in puska de statul avas?adica, sa facem treaba de functionari ai statului, dar sa fim cat mai bezmetici...

      asta e statul postdecembrist...coruptie si prostie 

      Nu mare lucru !

      Ii acopera pe hoti ! 

    Ce cauta fosilele aastea comuniste in fruntea suprvegherii financiare?

    1. Raspunsul s-ar putea regasi in ceea ce inteleg ca se afirma din ce in ce mai des si mai...vocal si anume ca ASF a fost conceputa si functioneaza ca o sinecura. Probabil nu singura din tara asta a noastra, dar mai mult ca sigur cea mai profitabila. Acu' , depinde pentru cine !

      ...pentru jefuitorii Romaniei, in integralitate... fie ca ei sunt hotii din asigurari, hotii din intermedieri financiare sau hotii administratori de fonduri (fie de investitii sau de pensii). Si se mai intreaba fosilele alea .de la ASF de ce nu reusesc sa dezvolte piata de capital din Romania? Vorbe, vorbe vorbe goale, golute si fara nici o noima.

    Cu cat is mai multe institutii d-astea gen DNA, DIICOT, ANAF, ASF cu atat mai bine. Mai sunt inca destule fosile politice prin partide care merita si ei un loc caldut, la batranete...

    1. ce a facut dna si diicot la abuzurile de pe piata de capital pe care asf le amendeaza inutil?

      FISCUL trebuie sa asigure încasarea amenzilor. Si daca nu plătesc sa-i execute silit ca pe orice amarat

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb