RĂZBOIUL CREDITELOR ÎN CHF CONTINUĂ Piperea: "Nu am abandonat lupta pentru conversia creditelor în franci elveţieni"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 19 aprilie 2016

Piperea: "Nu am abandonat lupta pentru conversia creditelor în franci elveţieni"

Surse: "Peste zece procese câştigate definitiv împotriva băncilor şi aproape 90 - pe fond, pe îngheţarea cursului"

Lupta pentru aprobarea Legii dării în plată a umbrit demersurile făcute de unii parlamentari şi avocaţi referitoare la conversia creditelor contractate în franci elveţieni (CHF).

Aceştia declară, însă, că nu au renunţat la războiul pe care îl duc pentru transformarea împrumuturilor din CHF în lei, la un curs istoric.

Avocatul Gheorghe Piperea ne-a declarat: "Nu am abandonat lupta pentru conversia creditelor luate în franci elveţieni. Eu lupt pe patru fronturi: procesele din instanţă - şi până acum am câştigat în jur de 10, două decizii fiind definitive; demersul la Avocatul Poporului ca să facă recurs în interesul legii; sesizarea la Curtea Europeană pentru Justiţie (CJUE) în cadrul unor procese; susţinerea proiectului de lege care prevede îngheţarea cursului la valoarea din momentul contractării lui".

Referitor la solicitarea trimisă de avocat CJUE, aceasta conţine mai multe întrebări preliminare, lămuritoare în cazul proceselor respective şi care să vină în ajutorul acestora, potrivit lui Gheorghe Piperea. Acesta ne-a explicat că celălalt demers, pe care ar trebui să-l facă Avocatul Poporului, reprezintă înaintarea unui recurs în interesul legii: "Mai exact, Avocatul Poporului trebuie să constate că există practici contradictorii, ceea ce deja a constatat - mai aşteaptă de la câteva instanţe -, după care plenul Curţii de Casaţie şi Justiţie va judeca recursul şi ne va comunica decizia. Dacă ceea ce susţinem noi nu este în regulă, atunci ne vom opri. Dacă, însă, varianta noastră este valabilă, în acest caz va trebui ca toate procesele să se alinieze la decizia Curţii".

Proiectul legislativ de conversie a împrumuturilor despre care vorbeşte avocatul Piperea a fost iniţiat de 18 parlamentari din toate partidele politice şi urmăreşte completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 50/2010 privind contractele pentru consumatori.

Acesta prevede că rambursarea totală sau parţială anticipată a creditelor poate fi efectuată şi în lei, la cursul de schimb mediu lunar, stabilit de BNR, din luna în care a fost încheiat contractul de împrumut.

Iniţiativa a fost adoptată de Senat în vara anului 2014, dar a primit aviz negativ de la Guvern. În prezent, se află în dezbatere la comisiile de specialitate ale Camerei Deputaţilor, care este for decizional.

Instanţele din ţara noastră au început tot mai mult să dea câştig de cauză clienţilor în procesele contra băncilor pe conversia la curs istoric.

În Parlament mai sunt şi alte proiecte legislative care prevăd conversia împrumuturilor din CHF în lei sau în valută, cea mai mediatizată, în ultimul an, fiind cea iniţiată de deputatul PSD Ana Birchall. Propunerea acesteia susţine conversia creditelor luate în CHF la o valoare determinată ca medie aritmetică a cursurilor medii lunare din luna acordării creditului până la momentul conversiei.

Potrivit surselor noastre, aproape 90 de decizii au fost pronunţate în favoarea clienţilor, peste 10 fiind definitive.

Cele mai multe procese pierdute în primă instanţă - respectiv 14 - le are Bancpost, după care urmează Piraeus Bank şi OTP, fiecare cu câte 11 sentinţe de înghetare a cursului. Pe următoarele locuri în clasment regăsim Volksbank, cu 7 hotărâri nefavorabile, Raiffeisen (5 decizii în favoarea clienţilor), Credit Europe Bank - 4, Banca Românească - 3 şi Milenium Bank, cu o decizie în defavoarea băncii.

Cele 11 sentinţe definitive de îngheţare a cursului CHF/leu la valoarea de la data acordării creditului sunt îndreptate împotriva Piraeus Bank (4 sentinţe definitive), Bancpost (3 decizii în ultimă instanţă), Credit Europe Bank (2 hotărâri), Raiffeisen Bank şi Volksbank (câte o decizie).

Ultima hotărâre judecătorească ce stabileşte cursul istoric pentru conversie a fost pronunţată într-un dosar înaintat împotriva Băncii Româneşti. Instanţa obligă banca să îngheţe cursul de schimb al francului elvetian la nivelul din data acordării creditului.

În ultimul an, câteva bănci - Volksbank, OTP Bank, Bancpost, Raiffesien Bank - au lansat programe de conversie a creditelor acordate în moneda elveţiană, cu diverse discounturi la sold sau reduceri de dobândă, Piraeus Bank anunţând şi ea, zilele trecute, că va scoate pe piaţă un astfel de program.

Opinia Cititorului ( 31 )

  1. Acesti oameni merita asa ceva chiar si cei cu Euro si dolari.

    1. De capul tau sa fie NEBUNULE si frustratule,de ce sa merite asa ceva,doar pt ca s-au imprumutat la un anume curs si apoi acel curs a explodat.

      Da mintea ta bolnava nu poate concepe ca acel credit a fost luat pentru ca acei oameni aveau nevoi nu pentru,nu stiu ce iti trece tie prin cap.

      Da ce sa spui si tu daca esti comlexat si lipsit de viitor,fara vre-un scop in viata ta obscura. 

      Ce vrei de la el? E una dintre slugile sambatarului.

      Eu mi-am platic creditele anticipat, bancile nu stiau ce comisioane sa aplice" punem si cel de 2%", a trebuit sa astept afara pana au clarificat acest mic amanunt.

      Le-am spus sa puna cat vor ca e ultimul, de doi ani de zile nu am mai trecut pragul.

      Recomand la toti sa-mi urmeze exemplul. 

      Anusmimule TU TE UIȚI ÎN OGLINDA?...nu ți-e scârbă de tine?...Daca da, fa-ne un bine și dispari din lumea asta!

    Oferta Bancpost e un fâsss!!!

    Cat mai multe procese = cat mai multi bani.

    Imprumutatii = masa de manevra. 

    1. ÎmprumutațiI nu sunt masa de manevra sunt oameni care au avut neșansa unei relații de afaceri cu o banca escroaca.

      Legea asta a conversiei înseamnă rezolvarea problemei CHF fără procese = fără bani.

      Câștiga doar consumatorii. 

      O idee excelenta. Felicitări Piperea!!! 

      Avem nevoie de cât mai mulți OAMENI ca el.

      Da

      Ca in Ungaria credite transformate in forinti din 2014

      Amen, frate !

    O ineptie totala, totala.

    1. De ce doar in CHF? De ce discriminare impotriva celor cu EUR, USD sau JPY? 

    2. Aia in lei de ce sa nu beneficieze si ei de pomeni din-astea? Sa le recalculeze tot creditul, cu dobanda de 3-4% cat era la CHF. 

    3. De ce cursul de la data acordarii si nu o medie de la acordare si pana acum de ex? Sau de ce nu cursul de dinainte de explozia din ianuarie 2015?

    Populism ieftin si fara cap din partea marelui samsar de litigii, robinhud-ul Romaniei moderne, care traieste datorita celor care il urmeaza orbeste. Oare cati amarati nu si-or fi pierdut casele din cauza astora ca el, care propovaduiesc ca e mai bine sa nu platesti ratele, ca te rezolva nenea avocatu' cu un litigiu? Da' marci banu' mai intai si apoi te reprezinta... 

    1. "Ineptie", spui tu, care s-a produs deja in tari ceva mai civilizate.

      1. Legea se va aplica tuturor creditelor in valuta. Cele in CHF indeplinesc criteriile pentru conversie, oricare ar putea fi . La fel, cele in USD, foarte putine. 

      2. Nu s-au acordat inainte de criza credite imobiliare in lei. Singurele accesibile au fost cele in valuta. Dobanzile medii la creditele in CHF au fost de 6-8% (transformate abuziv in marje fixe in 2010), mult peste cele de azi. Doar VB a avut dobanzi de 4% la care s-a adaugat un comision de risc(?), dovedit ilegal in instanta.  

      Cresterea cursului CHF trebuia sa fie compensata de scaderea dobanzii variabile cu indicele LIBOR. Corectarea unei escrocherii nu poate fi catalogata drept "pomana". 

      3. De ce medie (curs>50%) sau de ce cursul din decembrie 2015 (>80%)? Ai argumente? Soldul ar fi astfel mult mai mare decat suma imprumutata. Acesti oameni au platit deja in perioada crizei echivalentul sumei imprumutate in lei.  

      As adauga faptul ca bancile serioase nu au acordat credite in franci. Cele 7 care si-au transformat clientii in jucatori perdanti pe Forex sunt cele care vor avea de pierdut in final, daca nu vor intelege sa corecteze raul facut in goana dupa profit. 

      Lucrezi in banca sau asta e nivelul tau, pur si simplu?! Daca lucrezi in banca, totusi, chiar nu intelegi ca s-a terminat? Va compromiteti inca o data, daca mai era nevoie!  

      Lucrează la banca și ăsta e nivelul lui.

      De Postac bancar  

      eu as spune ca oamenii seriosi nu au luat credite in chf

      El a ajutat oameni banca nu.

      Sunt 500.000 de polonezi, 60.000 de croati, institutii ale statului in Ungaria s.a.m.d.

      Nu cred ca e un criteriu in a cataloga oamenii, fara a tine cont de conditiile de creditare de atunci.

      Au accesat un produs bancar lansat de "profesionistii" din banci. Lasa-l pe Guran, are alte interese...  

      Nostim. De ce trebuie neaparat sa lucrez in banca sau sa am o inteligenta sub medie pentru a avea o parere diferita de a majoritatii celor de aici?

      Consider ca este irelevant chiar si daca am credit, este doar un punct de vedere, un comentariu al unui cetatean cu privire la o lege de un populism dus la limita extrema, fara legatura cu realitatea economica si cu logica asumarii riscurilor.  

      Pentru ca, de fapt, nu ai nici un argument si deci nu ai nici o opinie, ci doar o comanda.

      Eu sunt curios cati clienti ar fi acceptat conversia creditelor la cursul de schimb din momentul acordarii creditului in cazul in care cursul evolua in favoarea lor (adica francul sa se devalorizeze fata de leu). VA SPUN EU RASPUNSUL: 0. Si daca era o astfel de initiativa din partea bancilor, atunci ele erau excroace. In schimb daca vine dinspre populatie indreapta o excrocherie. ASTA E ROMANIA. CHIAR ISI MERITA SOARTA CEI CARE AU ALES SA RAMANA IN TARA.

      Daca ar fi evoluat cursul in sensul devalorizarii francului, bancile ar fi modificat dobanda variabila in "conformitate cu politica bancii". Ele oricum au crescut dobanda, cand de fapt trebuiau sa o reduca, pentru ca LIBOR-ul a scazutcu circa 3 pp.

      Asa incat, raspunsul tau devine ZERO. 

      Inainte de a emite o opinie ai obligatia sa te informezi.

      Cat priveste "asumarea riscurilor", institutiile statului trebuie sa intervina, fie si tardiv, intrucat aveau obligatia reglementarii pietei. Sunt contracte standard incheiate intre profesionisti si consumatori, pline de clauze abuzive, prin care riscurile sunt plasate integral catre debitori. 

      Foarte nostim, ochelarii de cal la putere. Cum am spus, o parere diferita ma arunca imediat in tabara adversa, pentru postacii CHF-isti de pe aici nu exista decat alb si negru.

      recunoaste singur ca are o inteligenta sub medie, saracul. Atunci de ce se afla in treaba si comenteaza ceea ce nu intelege?

      Orice valuta se depreciaza in fata leului.

      Marturie chf, Euro , Dolar (cele msi importante). 

      De ce crezi ca bancile nu l-au lasat pe Isarescu sa treaca la Euro ?

      In Spania cand a fost data ldp ? 

      deci am impresia ca numai cei seriosi se imprumuta in lei euro sau usd. cei neseriosti in chf. ti ai pus problema ca la celelalte tipuri de valute nu am indeplinit conditiile sa iau credit? in plus daca dumneata iei credit cu 7% si dupa 5 ani banca iti creste dobanda la 9.5% la chf ce optiuni ai avea? sa dai faliment sau sa iti ia casa si sa platesti toata viata dobanzi si penalitati virtuale impuse de banca. Domnul meu esti in afara problemei nu cunosti realitatile acestor probleme.

    Vor ajunge procesele chf cum sunt cele pe taxa auto.Rabdare....

    1. Da da

    Până la urmă se vor câștiga toate procesele, oamenii isi vor primi banii înapoi, băncile vor înghiți in sec si nu vor mai face profituri obscene iar unii de pe aici și-o vor linge ca si câinii.

    1. vise, narodule

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb