Intensificarea conflictului dintre Rusia şi Georgia în regiunea separatistă Osetia de Sud ar putea dăuna în continuare încrederii investitorilor în pieţele ruseşti, încredere afectată deja de retorica politicienilor şi de ieftinirea petrolului, relatează agenţia Reuters, citată de Newsin.
Indicele bursier rusesc RTS a scăzut, vineri, cu 2,3%, aproape de nivelul minim al ultmelor 14 luni atins miercuri, în timp ce rubla s-a ieftinit cu aproximativ 20 copeici faţă de coşul valutar format din dolari, cu o pondere de 0,55%, şi euro, cu o pondere de 0,45%.
Analiştii susţin că deprecierea rublei a fost determinată de ieftinirea bruscă a monedei europene faţă de dolar în urma comentariilor de joi ale Băncii Centrale Europene (BCE) şi au subliniat că moneda rusească s-a întărit şi faţă de cea europeană.
Tensiunile cu Georgia au jucat, de asemenea, un rol important, în contextul în care o serie de conflicte izbucnesc în apropierea capitalei Osetiei de Sud.
Vladimir Osakovsky, economist UniCredit, a explicat: "Este o evoluţie negativă pentru pieţele ruseşti pe ansamblu. Oamenii şi-ar putea scoate banii din pieţele ruseşti pe fondul îngrijorăriilor legate de un posibil conflict diplomatic dintre Rusia şi Occident şi de o posibilă participare a Rusiei la acţiuni militare".
Încrederea investitorilor ruşi a scăzut deja în urma ieftinirii petrolului şi a mărfurilor şi după ce primul ministru Vladimir Putin a acuzat grupul minier Mechel de evaziune fiscală. Deprecierea acţiunilor a cauzat, de asemenea, presiuni asupra rublei, după ce investitorii străini şi-au repatriat fondurile.
"Conflictul din Osetia de Sud accentuează volatilitatea generală a pieţei", a mai spus Osakovsky.
Un analist din cadrul băncii ruseşti Sobinbank, Alexander Razuvaev, a recomandat ca investitorii să se abţină de la a lua poziţii pe termen scurt în piaţa rusească.
"Există acum riscul foarte mare al unei vânzări masive de acţiuni pe piaţa rusească", a declarat acesta în cadrul unui comunicat. "Un investitor serios ar trebui să poată evita pierderile temporare", mai spune el.
Aversiunea accentuată faţă de risc la nivel mondial, din cauza efectelor crizei creditelor şi a temerilor legate de starea unora dintre cele mai mari economii, ar putea amplifica impactul conflictului asupra pieţei.
"Acesta este genul de ştiri care accentuează nervozitatea investitorilor în acest moment", a declarat un analist din cadrul Commerzbank, Ulrich Leuchtmann.
Pe de altă parte, Georgia, unde forţele guvernamentale se luptau vineri cu separatiştii proruşi, este o adevărată "autostradă" pentru hidrocarburile livrate Occidentului, în condiţiile în care două conducte importante tranzitează capitala Tbilisi, potrivit Reuters.
Georgia şi alte state de tranzit au obligaţia de a asigura securitatea conductelor, care au rute similare şi transportă petrol şi gaz provenind din apele teritoriale azere din Marea Caspică.
Din Tbilisi, conductele se îndreaptă către sudul Turciei, îndepărtându-se de regiunea separatistă Osetia de Sud, unde se poartă lupte.
Oleoductul şi gazoductul sunt foarte importante pentru Uniunea Europeană, pentru că reduc dependenţa statelor membre de resursele ruse şi nu traversează teritoriul Rusiei.
Dar, exporturile de petrol şi gaz au fost întrerupte după o explozie survenită în Turcia la începutul săptămânii. Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) a revendicat atacul.
Conducta Baku-Tbilisi-Ceyhan: Acţionarul majoritar al acestei conducte inaugurată în anul 2006 este British Petroleum. Având o lungine de aproximativ 1680 de kilometri, conducta poate transporta până la un milion de barili de petrol azer pe zi. Este prima conductă care poate transporta cantităţi mari de ţiţei provenind din Marea Caspică, fără a tranzita Rusia.
Conducta Baku-Tbilisi-Erzurum: Cunoscută şi drept conducta Shakh-Deniz, preia gaz din zăcământul Shakh Deniz, din Marea Caspică şi îl transportă până la Erzurum, în Turcia. Este operată în comun de British Petroleum şi StatoilHydro. Conducta a început exporturile către Turcia în 2007 şi va avea, în final, o capacitate de 20 de miliarde de metri cubi de gaz.