Războiul din Ucraina se apropie de România

PETRU ROMOŞAN
Internaţional #Adevărul - prima victimă / 30 apr. - 2 mai. 2022

Războiul din Ucraina se apropie de România
PETRU ROMOŞAN

Apar tot mai multe semnale serioase că se mai deschide un front în Ucraina (după Donbas în est, Mariupol în sud, la Marea de Azov, Harkov în nord-est etc.). Este vorba de Transnistria, regiunea separatistă de dincolo de Nistru pe care Rusia a smuls-o Basarabiei româneşti (Republica Moldova) în 1991-1992. Transnistria îi fusese atribuită arbitrar (şi cu intenţii strategice cu bătaie lungă) RSS Moldovenească în 1944, probabil în schimbul Bugeacului şi Hotinului, ţinuturi româneşti, atribuite tot arbitrar RSS Ucraina, şi nu României sau RSS Moldovenească. Doar raionul Dubăsari şi oraşul-cetate Bender/Tighina erau vechi teritorii româneşti. Tighina a fost detaşată de vechiul său raion de "autorităţile" transnistrene. Guvernul ilegitim transnistrean (susţinut politic, economic şi militar de ruşi) controlează un teritoriu de 4 163 km2 pe malul stâng al Nistrului.

Serghei Lavrov (din 2004 ministru de Externe), Talleyrand-ul sau mai degrabă Andrei Gromîko-ul (28 de ani ministru de Externe al URSS) Federaţiei Ruse de azi, s-a arătat îngrijorat de soarta Republicii Moldova : "Ei (moldovenii - n.n.) trebuie să se îngrijoreze de viitorul lor, deoarece sunt târâţi în NATO. Şi nu cred că acest lucru ar contribui la securitatea Republicii Moldova" (Florin Puşcaş - "Lavrov ameninţă Republica Moldova...", ştiripesurse.ro, 30.04.2022). Dimpotrivă, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, declara cu patru zile înainte, după exploziile din Transnistria de luni şi marţi (25 şi 26 aprilie) că "ştirile care vin de acolo (din Transnistria - n.n.) sunt îngrijorătoare". Adică îngrijorătoare pentru Moscova.

"La 25 aprilie, clădirea Ministerului Securităţii Naţionale din Tiraspol a fost vizată de tiruri de rachete antitanc. Un alt atac s-a dat împotriva cazarmei unei unităţi militare din satul Parcani.

În 26 aprilie, alte două explozii au zguduit releul radio din satul Maiac, distrugând cele două antene majore ale republicii, cele care transmiteau posturile de radio ruseşti.

În noaptea de 26 spre 27 aprilie, mai multe drone venind dinspre Ucraina au fost văzute pe cerul Transnistriei deasupra satului Colbasna din regiunea Rîbniţa (regiunea Rîbniţa e locuită în majoritate de ucraineni - n.n.)" (Erwan Castel - "La carte moldave dans la manche de l'Oncle Sam", alawata-rebellion.blogspot.com, 27.04.2022). Autoproclamata Transnistrie se întinde pe teritoriile ucrainene ale Podoliei şi Edisanului (anterior stăpânite de Polonia), cu excepţia raionului Dubăsari şi a oraşului-cetate Bender/Tighina.

Acelaşi Erwan Castel, reporter de război francez (breton), ataşat de mai mulţi ani pe lângă autorităţile din Republica Doneţk, ne livrează propria analiză a situaţiei din Transnistria : "Dacă e evident interesul ucraineano-atlantiştilor de a deschide un al doilea front luând în stăpânire zăvorul transnistrean, forţele moldoveneşti, în schimb, nu sunt suficiente pentru a reuşi s-o facă, fie şi cu ajutorul militarilor ucraineni, ajutor inevitabil redus din pricina priorităţii date frontului de la Nikolaiev şi apărării litoralului Odesei.

Astăzi, în Transnistria se găsesc cca 1 500 de soldaţi ruşi şi 7 500 de soldaţi transnistreni (plus militari de rezervă). În Moldova sunt 5 200 de militari, iar în România sunt 70 000. Dar, cu certitudine, forţele militare poloneze, mai bine echipate şi antrenate, dar şi cele mai motivate pentru a se angaja în luptă împotriva ruşilor, ar fi vârful de lance în operaţiunile militare împotriva Tiraspolului.

Am putea deci să ne imaginăm cu uşurinţă angajarea unui corp armat polono-româno-moldovenesc care, la cererea guvernului de la Chişinău, ar interveni pentru a "pacifica" o situaţie haotică din Transnistria şi s-ar coordona, de exemplu, cu atacurile efectuate în est de către forţele speciale şi de artilerie ucrainene" (idem).

Bretonul Erwan Castel citează comentariul lui Alexei Arestovici, consilierul preşedintelui ucrainean Zelenski, despre situaţia din Transnistria : "Moldova ar trebui să se întoarcă spre Ucraina şi spre România pentru a obţine ajutor din cauza agravării situaţiei în Transnistria. Dacă Moldova se întoarce spre Ucraina, noi vom putea prelua controlul Transnistriei. Forţele armate ucrainene sunt destul de puternice pentru asta."

Iată şi concluzia articolului lui Castel : "Oricum ar fi, dacă s-ar intra pe un asemenea scenariu, cu sau fără confruntare între ruşi şi polono-româno-moldoveni, el ar constitui, prin încălcarea teritoriului moldovenesc, depăşirea radicală a liniei roşii care desparte dimensiunea regională de cea mondială a conflictului, linie care e deja călcată în picioare de ajutoarele militare occidentale. Iar asta este exact ceea ce par să-şi dorească "uliii" de la Washington (Anthony Blinken şi Lloyd Austin - n.n.) veniţi la Kiev în 24 aprilie 2022" (idem).

Fâşia Transnistria înseamnă pentru Rusia şi cel mai mare depozit de arme din Europa, dar şi drumul rapid al armatelor sovietice/ruseşti spre Europa de Sud. Ca şi Kaliningradul (Königsberg-ul lui Immanuel Kant), care este o bază de susţinere a armatei sovietice/ruse spre Europa de Nord.

MAE al Bulgariei le-a recomandat cetăţenilor săi să părăsească Republica Moldova prin toate mijloacele. În acelaşi timp, Franţa şi Germania şi-au reafirmat susţinerea pentru Republica Moldova într-un eventual conflict cu Rusia. La fel şi Statele Unite.

Unirea Basarabiei cu România pare foarte apropiată, dar şi riscurile implicării României şi Poloniei, amândouă ţări NATO, într-un război cu Rusia sunt la fel de evidente. Site-ul Le Courrier des stratèges aduce azi informaţii suplimentare : "O gigantică presiune se exercită asupra parlamentarilor moldoveni pentru ca ei să accepte să lase să treacă trupe româneşti spre Transnistria. În timp ce românii şi moldovenii sunt supuşi şantajului de către Washington pentru a lua în calcul o operaţiune împotriva Transnistriei iar liderii polonezi visează să anexeze Galiţia orientală, Belarusul îşi deplasează câteva trupe la graniţa cu Polonia" (courrier-strateges, "Guerre d'Ukraine. Jour 65...", lecourrierdesstrateges.fr, 30.04.2022).

Opinia Cititorului ( 18 )

  1. Terminati cu prostiile, n-o sa intervina (oficial) nici un roman sau moldovean in Transnistria! La primul semn ca li s-a urat de viata o sa intervina bayraktar-ul...

    1. Se pare că rușii împing ideea unei intervenții române poloneze (adică NATO) în Transnistria? Oare de ce?

      deoarece e nevoie de doi pentru un tango :)

      cea mai mare greseala a Poloniei si Romaniei ar fi agatarea lor in conflictele Rusiei 

      Rusia e un imperiu in plina decadere si incearca mascarea acestui lucru prin misuni de razboi ... dar de fapt (exact ca in cazul Imperiului Otoman la final de secol 19) putem vorbi de " marele cadavru imperial rus" - imens, non-guvernabil, corupt prin definitie si sortit disparitiei.  

      eu am mai zis-o si o repet:

      18 ani de existenta mai are Rusia, 18 anisori... si apoi cade si se rupe in 8-9 tari care se vor razboi intre ele, inclusiv cu arme atomice.  

      Sustin ideea asta de peste 10 ani de zile (in diverse medii) si ce am observat in ultimele 2 luni imi confirma proiectia, teoria.  

      Doar un imperiu in disolutie actioneaza cum actioneaza Rusia lui Putin: irational, provocator, spasmodic, inregistrand esec dupa esec si totusi continuand.  

      Rusia, acest spasm schizorenic al Istoriei. Ooo, ce vis greu, cosmaresc!  

      Era o întrebare retorică. Nu interesează pe nimeni analiza ta de baba omida.

      fata de orice alt om, ai o existenta retorica

      nu intereseaza pe nimeni viermuielile tale de trol ieftin 

      CA SA IMPLICE NATO. SUA sunt gata sa se implice... etc, etc... Al treilea razboi mondial adie...si-a pregatit emisarii...

      Cine a inceput razboiul?

      Eu?!

      Nu rusii? 

    Pentru rusi, Transnistria si Moldova sunt mai importante strategic decat Odessa si Bugeag, precum si decat toata zona vestica a Ucrainei. Poate zona Liov sa mai fie asa importanta. Rachete nucleare si ...armata Rusiei in Moldova, cu siguranta ca ar fi un mare pericol, in primul rand pentru Romania si apoi pentru toate tarile Europei.

    Si, cu siguranta rusii, date fiind esecurile si pierderile pe care le-au suferit, in curand vor "rupe" lupta cu fortele din centrul Ucrainei, forte care de acum sunt bine inarmate si pregatite si se vor indrepta spre zona "moale" , spre Transnistria, Tiraspol si apoi, cu siguranta ca vor ataca Moldova care are o armata nesemnificativa in regiune.  

    Asa, planurile rusilor in raport cu NATO, cu limitarea apropierii acestei aliante de Rusia, se vor realiza, ostilitatile cu Ucraina vor scadea in intensitate sau se vor opri, fara ca Ucraina centrala si vestica sa fie ocupata in totalitate.  

    Odessa nu va fi asediata acum. Pentru a cucerii acest oras, acum rusii nu au fortele necesare, asa cum nu au avut nici la Kiev.

    Insa daca rusii reusesc sa faca jonctiunea cu Transnistria si sa ocupe Moldova, Odessa si Bugeagul nu vor mai avea in aceasta situatie o mare importanta militara, vor fi in mare dificultate, nu se vor putea aproviziona nici pe uscat, nici pe mare si in final se vor preda.  

    abia astept sa cumpar WINE la 1 leu actiunea :)

    1. Si ce faci cu ele?

      Le revinde la 0,5 lei.

      Cui?

    ...

    1. Ce poate sa faca Romania?Spune-ne tu!Oricum,acum rusii nu mai pot sa manance rahat ca sunt nazisti in Republica Moldova.Transnistria e plina de rusi,au monede proprie,parlament,vorbesc numai ruseste si nu cred ca le convine sa se transforme intr-un camp de lupta pentru rusi.Daca e sa se lupte cineva acolo nici nu stii cine cu cine,rusi cu rusi,rusi cu ucraineni...

      Nimic! Rep Moldova va dispare pe barba ei, a se citi coruptia si duplicitatea poporului "moldovenesc"din ultimii 25 de ani...

    Ce titlu triumfalist... Apocalipsa pentru mai toti. Insa implicarea Romaniei nu va fi fara NATO

    E inca din a doua zi a razboiului la 50km de Romania, in insula Serpilor.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb