RĂZVAN NICOLESCU PREVEDE UN TSUNAMI CARE VA LOVI IREPARABIL SECTORUL ENERGETIC, DACĂ NU SE ADOPTĂ MODIFICĂRILE LA SCHEMA DE SPRIJIN "Toată piaţa de energie electrică va fi afectată de canibalizarea celor din regenerabile"

A consemnat ANCUŢA STANCIU
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 16 martie 2017

"Toată piaţa de energie electrică va fi afectată de canibalizarea celor din regenerabile"

(Interviu cu domnul Răzvan Nicolescu, Executive Lead Adviser Deloitte Romania)

"Începând cu 1 aprilie vor intra pe piaţă un număr de certificate de aproape trei ori mai mare decât capacitatea de absorbţie"

"În afară de companiile din energie, statul nu prea mai are nimic care să fie profitabil"

"SAPE ar trebui transformat în Fond Suveran şi ar trebui să cuprindă doar companiile profitabile din energie"

Reporter: Cât de oportună este Uniunea Energetică, în condiţiile în care există dezbateri privind cele cinci scenarii despre viitorul UE?

Răzvan Nicolescu: Este foarte oportună. Acum 60 de ani această construcţie europeană a început cu două tratate în domeniul energetic. Cu toate acestea suntem încă departe de a avea o politică energetică europeană comună. Din acest motiv proiectul Uniunii Energetice este important. Pentru noi este unul dintre domeniile în care mai mult dăm la Uniune decât primim. Ar fi de dorit să fim conştienţi de ce reprezentăm şi să negociem acest lucru.

Reporter: Cine trebuie să facă aceste negocieri şi care credeţi că vor fi priorităţile Preşedinţiei României a UE în domeniul energetic?

Răzvan Nicolescu: Ar trebui făcută de Ministerul Energiei şi de Ministerul care se ocupă de Afaceri Europene. Până la priorităţile în domeniu cred că ar trebui să ne gândim la cine va fi persoana care va conduce Consiliul Energiei în numele României. De preferat ar fi să fie ministrul. Dacă nu, poate fi şi un secretar de stat. Trebuie însă să pregătim bine acea persoană. La acest moment ar trebui identificată, responsabilizată şi prezentată în mediul de la Bruxelles. Este important să fie cineva care vorbeşte o limbă de circulaţie europeană. Vă rog să nu zâmbiţi şi să nu luaţi în glumă ce vă spun. Nu zic întâmplător ce zic, inclusiv cu limba de circulaţie europeană.

Reporter: Cum apreciaţi Parteneriatul strategic România - SUA în domeniul economic?

Răzvan Nicolescu: Capătă o consistenţă din ce în ce mai mare, însă este încă sub potenţial. La începutul lunii mai este posibil să primiţi nişte veşti bune din zona de IT şi, poate, din cea de energie. Nu pot spune mai mult decât atât deocamdată.

Reporter: De ce credeţi că sunt atât de multe probleme în industria regenerabilelor, producătorii susţinând că riscă să falimenteze în acest an, din cauza cotei de certificate verzi?

Răzvan Nicolescu: La regenerabile, dacă nu se adoptă modificările la schema de sprijin, elaborate anul trecut şi aprobate, în decembrie, de Comisia Europeană, ne aşteaptă un dezastru. Vă repet şi am proprietatea termenilor: va fi un dezastru şi pentru sectorul de regenerabile şi pentru cel de cărbune.

Începând cu 1 aprilie vor intra pe piaţă un număr de certificate de aproape trei ori mai mare decât capacitatea de absorbţie. Toată piaţa de energie electrică va fi afectată de canibalizarea celor din regenerabile. Investitorii mici din regenerabile vor falimenta primii. Băncile vor fi şi ele afectate, iar costurile vor fi suportate tot de noi. România nu îşi va face ţinta asumată în relaţia cu UE şi vom primi amenzi. Va fi un tsunami care va lovi ireparabil sectorul energetic românesc. Este de neînţeles să nu adopţi acele modificări la schemă care nu fac altceva decât să crească valabilitatea certificatelor cu speranţa că va creşte consumul şi odată cu el capacitatea de absorbţie. Nu e nici un impact pe nici un consumator. Modificările nu dau nimic suplimentar şi din acest motiv este inadmisibilă pasivitatea şi lipsa de responsabilitate a Ministerului Energiei în legătură cu această problemă. Mai sunt doar două săptămâni şi apoi se va declanşa un dezastru ireparabil. Să nu zică cineva că nu a ştiut. Vor există consecinţe şi responsabilitatea trebuie asumată de Ministerul Energiei.

Reporter: Compania OMV Petrom nu a pus în aplicare obligaţia asumată în contractul de privatizare din 2004, respectiv majorarea capitalului cu terenurile deţinute de stat, pe care se află instalaţiile companiei. În timpul mandatului dumneavoastră, ştim că au fost pregătite toate documentele pentru această majorare. De ce credeţi că nici până acum nu s-a realizat această majorare de capital?

Răzvan Nicolescu: În 2014 am deschis acest subiect, alături de multe altele, şi am reuşit să obţinem un termen până la care ar fi trebuit ca acest proces să se încheie. Nu mai ştiu ce s-a întâmplat ulterior.

Reporter: De ce credeţi că nu se lămureşte cadrul fiscal din sectorul de petrol şi gaze?

Răzvan Nicolescu: Este foarte rău că se tot amână. Ar fi trebuit ca subiectul să fie clarificat într-o manieră transparentă încă din decembrie 2014. Cred că este o teamă de asumare pentru că a fost un subiect destul de politizat. Această amânare înseamnă impredictibilitate, adică o capacitate mai redusă de investiţii. Acum înţeleg că subiectul a fost pasat la Ministerul Economiei. Nu înţeleg de ce. De acest subiect ar trebuie să se ocupe Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale şi Ministerul de Finanţe.

Reporter: Care este opinia dumneavoastră despre guvernanţa corporativă din companiile energetice de stat?

Răzvan Nicolescu: Dacă se doreşte, se poate face. Dacă nu, legea poate fi păcălită. E vorba de voinţă aici.

Reporter: Care este opinia dumneavoastră despre Fondul Suveran de Investiţii?

Răzvan Nicolescu: SAPE ar trebui transformat în Fond Suveran şi ar trebui să cuprindă doar companiile din energie care sunt profitabile, cu excepţia Transgaz şi Transelectrica care nu pot face parte din cauza unor probleme de legislaţie. În afară de companiile din energie, statul nu prea mai are nimic care să fie profitabil.

Reporter: Piaţa de energie a fost foarte agitată la începutul acestui an. Cum apreciaţi scandalul recent din această piaţă care a dus la insolvenţele unor traderi şi la retrageri de licenţe de către ANRE?

Răzvan Nicolescu: Este un nou început. Este o reaşezare. Sunt multe lecţii de învăţat, inclusiv cea care priveşte modul de licenţiere.

Reporter: Anul trecut, v-aţi exprimat nemulţumirea faţă de conducerea ANRE. Sunteţi în continuare nemulţumit?

Răzvan Nicolescu: Nu erau vis-a-vis de conducere, ci de performanţă în ansamblu. ANRE performează mai bine ca alte instituţii, însă aşteptările mele sunt mari pentru că ANRE, spre deosebire de celelalte instituţii, are salarii bune, un număr considerabil de personal şi o bună bază materială. E bine să aibă aceste lucruri, însă instituţia trebuie să se ridice la nivelul de performanţă corespunzător. Eu îmi spun nişte păreri cu sinceritate şi nu cu răutate, încercând să îi fac să fie mai buni. Ei ştiu acest lucru şi, din acest motiv, atunci când se mai supără, le trece supărarea. Un reglementator este, în general, mai mult criticat decât lăudat.

Reporter: Când credeţi că România ar putea avea gata documentul Strategiei Energetice?

Răzvan Nicolescu: Sper că în scurt timp, dar cred că, la capacitatea instituţională pe care o avem, nu va fi prea curând. Culmea e că am mai cheltuit şi nişte sute de mii de euro din bani publici pentru acest proiect, anul trecut.

Reporter: De ce nu se fac investiţii în companiile energetice de stat, în condiţiile în care bani pentru investiţii există?

Răzvan Nicolescu: Sunt mai multe cauze. Câteva ar fi: teama, lipsa de viziune, presiuni ale unor acţionari minoritari cărora nu prea le pasă de viitorul companiilor şi al sectorului.

Reporter: Sunt companii din energie care se plâng de lipsa forţei de muncă sau de îmbătrânirea acesteia. Ce ar trebui făcut pentru a o păstra sau pentru a o avea în continuare?

Răzvan Nicolescu: E o mare problemă. Ar trebui reînfiinţate şcolile profesionale şi liceele energetice. Mă îngrijorează mult această situaţie. Am început să importăm electricieni din ţările vecine.

Reporter: Recent, actualul ministru al energiei a declarat că lucrările la gazoductul BRUA (Bulgaria - România - Ungaria - Austria) vor începe la sfârşitul acestui an, iar conducta va fi funcţională în 2020, când ExxonMobil şi OMV Petrom vor începe extracţia gazelor naturale din Marea Neagră. Care este opinia dumneavoastră despre conducta BRUA? Cum va influenţa construcţia acesteia piaţa de energie din România? Cât de profitabilă mai este extragerea zăcămintelor din Marea Neagră, având în vedere scăderea preţului petrolului şi gazelor?

Răzvan Nicolescu: BRUA este un o proiect bun şi pentru noi şi pentru Europa. Sper să avem capacitatea de a-l realiza. Nu va fi uşor pentru că are o complexitate ridicată. Este important, de asemenea, să negociem bine realizarea acestui proiect cu cei de la Comisia Europeană. Grantul de 180 milioane de euro este bun, însă nu este suficient. În ceea ce priveşte rentabilitatea din Marea Neagră, trebuie să discutaţi cu cei care au investit deja acolo câteva miliarde de USD. Pentru România, este un proiect strategic pentru că ne poate asigura independenţa energetică.

Reporter: Provocări noi în carieră?

Răzvan Nicolescu: Nu anticipez nici una. Deloitte, compania la care lucrez, este cea mai mare firmă de servicii din lume din punct de vedere al încasărilor. În România avem, în prezent, cea mai bună echipă de consultanţă pe energie din ţară. Au venit mulţi oameni noi, buni, alături de cei care erau deja. Facem proiecte pentru companii private din ţară şi regiune. Nimic nu mă bucură mai mult decât să formez şi apoi să ajut o echipă să performeze. În plus, la Deloitte îmi place că există multă expertiză pe zona de digital şi IT, zona care reprezintă, de fapt, viitorul.

Reporter: Vă mulţumesc!

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. [Text eliminat conform regulamentului]

    Are dreptate in ceea ce spune! Sectorul de regenerabile este in colaps.

    Nu mai plangeti pentru regenerablile.

    si-au scos deja un profit substantial prin supraevaluarea investitiilor facute. 

    Sa ne gandim si la restul sectorului de producere electricitate care e pe butuci si daca vine o iarna grea si nu e vant

    ne intoarcem la opait. 

    1. Pai tocmai aia spune in articol. Daca nu se clarifica cu regenerabilele primii care dispar sunt cei cu carbunii.

      la o involventa in masa a regenerabilelor, pretul pe OPCOM ar creste, iar ceilalti producatori ar fi avantajati putand vinde mai scump. Ar putea fi chiar o bula de oxigen pentru carbune, sector care de bine de rau angajeaza zeci de mii de oameni pe orizontala. Spre deosebire de "regenerabile" unde angajati sunt doar paznicii, iar actionarii trag seva prin vehicule fiscale rezidente in offshores.

    Să plângem cu lacrimi de crocodil pentru sectorul regenerabilelor. Sector susținut de populație și industrie într-o manieră socialistă. Ar trebui lăsată piața să regleze investițiile greșite prin insolvențe. Iar creditorii (băncile) să înghită pierderea asumându-și răspunderea pentru deciziile greșite. Turbinele eoliene rămân tot acolo, nu dispar niciunde!

    1. Se pot vinde la mana doua! Nu stiti despre ce vorbiti

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb