Două fonduri americane de pensii, "North Yorkshire" şi "Merseyside", vor acţiona în instanţă "Royal Bank of Scotland Group" Plc (RBS), solicitând despăgubiri pentru pierderile masive suferite atunci când preţul acţiunilor a înregistrat scăderi importante, iar banca a trebuit să ceară ajutorul statului.
Cele două fonduri sunt reprezentate în instanţă de Cherie Blair, soţia fostului premier britanic Tony Blair, care se va ocupa de caz împreună cu firma americană de avocatură "Coughlin Stoia Geller Rudman & Robbins" LLP.
Acţiunea va fi înaintată la un tribunal din New York, iar potrivit declaraţiilor făcute de Richard Elsen, purtător de cuvânt al "Coughlin Stoia", reclamanţii acuză RBS că anul trecut, înainte de colapsul preţului acţiunilor, a dat asigurări false investitorilor în legătură cu stabilitatea sa financiară.
Cherie Blair a declarat, pentru cotidianul The Times, că a acceptat să preia dosarul din cauza "pierderilor masive pricinuite schemelor locale de pensii şi altor instituţii din Marea Britanie, care erau cei mai importanţi investitori ai RBS".
Neil Moorhouse, purtător de cuvânt al RBS, cea mai mare bancă britanică deţinută de stat, a precizat că nu are cunoştinţă de caz şi, în consecinţă, nu poate să facă vreo declaraţie în acest sens.
RBS a înregistrat, în 2008, o pierdere netă de 24,1 miliarde de lire sterline (34,2 miliarde de dolari), cea mai mare din istoria corporatistă a Marii Britanii. RBS a consemnat deprecieri de active de 16,2 miliarde de lire sterline după achiziţionarea băncii olandeze "ABN Amro", în 2007, alături de "Santander" şi "Fortis".
În România, "ABN Amro" a devenit RBS România începând cu data de 15 octombrie 2008.