RCS&RDS: "Scăderea tarifelor de terminare trebuie analizată din perspectiva consumatorilor"

F.A.
Companii / 7 octombrie 2013

RCS & RDS consideră că reducerea tarifelor de interconectare aferente telefoniei mobile (la nivelul de 0,86 eurocenţi/minut pentru România), este rezultatul implementării unei recomandări a Uniunii Europene în beneficiul exclusiv al utilizatorilor finali, se arată într-un comunicat de presă.

Potrivit companiei de telecomunicaţii, consumatorii vor beneficia de reduceri importante, care cumulate vor depăşi 150 de milioane de euro anual (numai prin efectul direct, fără a cuantifica creşterea competiţiei pe piaţă), în urma adoptării măsurilor pentru reglementarea tarifelor de terminare. Noile tarife propuse de către ANCOM sunt rezultatul unui model de calcul bazat pe costuri aplicat şi în alte state, fiind astfel stabilit pe baze corecte si echitabile tariful serviciului de terminare a apelurilor, ţinând cont şi de faptul că fiecare operator are un monopol natural pe propria piaţă de terminare.

"Prezentarea unor tarife de terminare aplicate deja în Europa în expunerea de motive la decizia propusă de ANCOM, demonstrează că România nu a respectat nici termenul limită (31 decembrie 2012) din Recomandările Europene şi nici termenul stabilit prin propriul plan de acţiuni, întârziind adoptarea deciziilor pentru stabilirea tarifului de interconectare pe baza costurilor reale. Menţionăm că în mai multe state Europene sunt aplicabile deja următoarele tarife de interconectare: Franţa cu un tarif de 0,84 eurocenţi/minut începând cu ianuarie 2013 şi de 0,80 eurocenţi/minut începând cu iulie 2013, Italia, cu un tarif de 0,98 eurocenţi/minut începând cu iulie 2013, Spania cu un tarif de 1,09 eurocenţi/minut începând cu iulie 2013, Mare Britanie cu un tarif de 0,848 pence/minut începand cu aprilie 2013 şi ajungând la 0,67 pence/minut începând cu aprilie 2014", se mai arată în comunicat.

RCS & RDS consideră că este total incorect ca investiţiile operatorilor să fie suportate de clienţii altor reţele.

În acelaşi timp, marile grupuri de firme din domeniul comunicaţiilor electronice, care operează în România, sunt prezente şi pe una sau mai multe din aceste pieţe pe care reducerile tarifelor de interconectare au fost realizate potrivit reglementărilor europene, pieţe în care puterea de cumpărare a consumatorilor este mai mare decât a românilor.

În orice mediu concurenţial normal, tarifele pe piaţa de gros trebuie să fie mai mici faţă de tarifele practicate pe piaţa de retail şi nu invers, aşa cum se întâmplă în acest moment pe piaţa de telefonie mobilă, sub protecţia unor reglementări ale autorităţilor naţionale, potrivit sursei citate.

RCS & RDS mai precizează că tarifele de terminare ridicate, stabilite în mod arbitrar, fără să fie bazate pe costuri, creează probleme competiţionale evidente, motiv pentru care Cosiliul Concurenţei a deschis încă din luna februarie 2011 o investigaţie pe piaţa serviciilor de terminare a apelurilor la puncte mobile în reţeaua individuală operată de fiecare dintre operatorii de telefonie mobilă din România.

Tarifele de interconectare sau de terminare a apelurilor în altă reţea sunt plătite între operatori pentru convorbirile clienţilor în afara reţelei la care sunt abonaţi. Acest preţ se regăseşte în tariful perceput clientului care iniţiază apelul. La un volum de trafic egal între doi operatori telecom, unul din România şi altul din UE, operatorul român va plăti companiei din afara ţării o sumă mai mare în raport cu cea ce va încasa de la ea, situaţie care se menţine şi se amplifică dacă traficul de interconectare de la operatorul român spre cel extern este superior celui din sens invers. Tarifele maxime vor deveni obligatorii pentru 51 de furnizori de reţele fixe şi 6 furnizori de reţele mobile. La fel ca până acum, tarifele de terminare nu sunt diferenţiate în funcţie de tehnologia utilizată, de intervalul orar în care au loc apelurile sau de originea lor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb