Două companii din grupul RCS & RDS au solicitat, în septembrie, licenţele necesare pentru două proiecte pilot situate în municipiul Oradea şi, respectiv, în vecinătatea municipiului Timişoara, unde vor să dezvolte distribuţia de energie electrică. Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) nu permite, însă, realizarea acestui serviciu în lipsa aprobării operatorilor de distribuţie care prestează, în prezent, serviciul în fiecare zonă, arată un comunicat remis redacţiei.
În aceste condiţii, RCS & RDS a demarat procedurile pentru contestarea actelor ANRE, întrucât contravin legii şi Constituţiei: "Întemeindu-se pe propriile ordine emise în anii 2014 şi 2015, ANRE a condiţionat eliberarea licenţelor solicitate de către companiile din grupul RCS & RDS de obţinerea acordului actualilor distribuitori din acele zone, care au încheiat contracte de concesiune a serviciului în legătură cu reţelele construite de stat. Nici la momentul încheierii contractelor de concesiune, nici până în prezent nu a existat un monopol legal asupra serviciului de distribuţie a energiei electrice. În anii 2014 şi 2015 ANRE a extins însă exclusivitatea dincolo de limitele reţelei deţinute de concesionar, la un întreg teritoriu".
Surse din piaţă ne-au spus că toate contractele de concesiune a distribuţiei de electricitate din ţara noastră dau drepturi şi obligaţii actualilor concesionari. "RCS ar trebuie să se îndrepte, de fapt, împotriva statului român care, la un moment dat, a privatizat o parte din distribuţii şi a decis ca un operator să aibă drepturi exclusive asupra unui areal. Practic, trebuie reglementat dreptul de subconcesiune pentru dezvoltarea unor noi afaceri".
Grupul RCS & RDS acuză că ANRE a exclus, astfel, concurenţa de pe această piaţă, îngrădind posibilitatea altor agenţi economici de a presta serviciul de distribuţie de energie electrică prin intermediul unor reţele finanţate din fonduri proprii. Companiile RCS & RDS au formulat o plângere administrativă, prin care au cerut ANRE să îşi revoce actele contrare legii şi Constituţiei, însă ANRE a refuzat fără a da motive, conform sursei citate.
Conform sursei citate, constituţia garantează liberul acces la o activitate economică şi economia de piaţă, iar legea energiei electrice prevede că distribuţia de energie electrică se face pe bază de licenţe, nu reglementează vreo exclusivitate în prestarea acestui serviciu şi nici nu stabileşte vreo asemenea atribuţie pentru ANRE.
Grupul afirmă că, în măsura în care barierele create de către ANRE sunt ridicate, reducerile de preţ pentru consumatori vor fi substanţiale, întrucât va oferi un tarif de distribuţie prin intermediul reţelelor sale de 120 lei/MWh, faţă de tarifele de 159,49 până la 188,2 lei/MWh percepute de distribuitorii concesionari.